Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Što znači ‘dajte, i dat će vam se’ Bog ljubi onoga koji daje radosno i velikodušna srca. Neka tvoja ruka, dragi prijatelju čitatelju, bude uvijek otvorena za sijanje sjemenja samilosne i milosrdne ljubavi

Foto: Pixabay, Pexels

 

Dok sam čitao današnje Evanđelje, Duh Sveti mi je predložio da s vama razmatram sljedeće Isusove riječi: „DAJITE, I DAT ĆE VAM SE.“ Znaš li zašto si od jučerašnjeg bogataša postao siromašan? Postao si siromašan jer kad si bio bogat, nikada nisi dijelio s potrebitima. Mnoge bogate obitelji su postale siromašne jer su živjele uvijek misleći na same sebe.

Velikodušnost prema djelima milosrđa koja se čine u nečijoj župnoj zajednici vrlo je mila Bogu

Tko daje siromasima, nikad ne postane siromašan. Kako nas uči Biblija, velikodušnost prema siromasima je kao udovičina vreća brašna i vrč ulja koji su uvijek bili puni. Oni koji daju siromasima, umnažaju novac koji imaju u banci. Velikodušnost prema djelima milosrđa koja se čine u nečijoj župnoj zajednici vrlo je mila Bogu.
Nažalost, u našim župnim zajednicama, treba se reći, daju se samo kovanice. Vjernici su velikodušni samo ako župnik na ulaz u Crkvu stavi popis davatelja ili dobročinitelja.
Naravno, ne daje se samo u materijalnom smislu riječi nego i moralno i duhovno. Kako kaže Isus, nitko nema ljubavi veće od ove: dati život za svoje prijatelje.

Egoist je kao pšenično zrno koje nije posijano

Egoist živi samo za sebe. Živjeti za druge slobodno i iz ljubavi uistinu pripada Božjoj djeci. Zaboravljajući na samoga sebe, onaj koji uistinu ljubi kaže bližnjemu: „Uzmite i jedite, ovo je moj život“. Tko želi sačuvati svoj život, izgubit će ga. Davanje sebe drugima besplatno i slobodno znači u punini živjeti svoj život. Egoist umire sâm. Egoist je kao pšenično zrno koje nije posijano.
Bog ljubi onoga koji daje radosno i velikodušna srca. Neka tvoja ruka, dragi prijatelju čitatelju, bude uvijek otvorena za sijanje sjemenja samilosne i milosrdne ljubavi.
Amen. Amen.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh