Roditelji i djeca

KAKO CRTIĆ MOŽE UTJECATI NA VAŠU DJECU? // Crtić koji govori o ‘homoseksualnoj ljubavi’ dvojice dječaka protivi se Božjem planu stvaranja

Crtić koji govori o ' homoseksualnoj ljubavi' dvojice dječaka protivi se Božjem planu stvaranja

Foto: In a Heartbeat

 

Nedavno je  objavljen novi, krati animirani film In a Heartbeat, koji govori o ljubavi dvojice dječaka. Film je privukao pažnju medija, koji su prenijeli ‘pozitivne kritike’. Ideja crtića suprostavlja se temeljnom Božjem planu s čovjekom, evo i zašto…

O čemu govori animirani film?

In a Heartbeat, animirani film redatelja Estebana Brava i Betha Davida, prikazuje susret dvojice dječaka koji se zaljubljuju, dok su istovremeno prikazani i ‘neodobravajući’ pogledi okoline, što bi gledatelja trebalo potaknuti na sažaljenje i podržavanje ‘nesvakidašnje’ ljubavi.

Stav Crkve prema homoseksualnosti

U Katekizmu Katoličke Crkve (br. 2357) stoji da homoseksualnost „označava odnose između muškaraca ili žena koji osjećaju spolnu privlačnost, isključivu ili pretežitu, prema osobama istoga spola. Očituje se u vrlo različitim oblicima kroz vjekove i u različitim kulturama. Njezin psihički nastanak ostaje velikim dijelom neprotumačiv. Oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje. Predaja je uvijek tvrdila da su ‘čini homoseksualni u sebi neuredni’“.

Animirani je film komentirala i psihologinja koja se bavi dječjom i adolescentskom psihologijom, dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić, koja je rekla sljedeće:

In a Heartbeat je kvalitetan i lijep animirani film, koji može pomoći djeci koja dvoje o svojoj seksualnoj orijentaciji, ali i edukativan i namijenjen i svima onima koji bi trebali biti tolerantniji na svoje manjinske ‘gay sugrađane’.

[1]

O odnosu prema homoseksualnim osobama u KKC-u (br.2358) navodi se sljedeće: „Nemali broj muškaraca i žena pokazuju duboke homoseksualne težnje. Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavat će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju, i ako su kršćani, da sa žrtvom Gospodinova Križa sjedine poteškoće koje mogu susresti uslijed svojega stanja.“.

Crkva je uvijek osuđivala grijeh, ne i grešnika! Svakoj se osobi treba pristupati s poštovanjem, jer ona ima svoje dostojanstvo, dok se grešni čini nikada ne smiju i ne trebaju pravdati.

Nastanak homoseksualne sklonosti

Spomenuta psihologinja dodala je da je film usmjeren na djecu u dobi od 10 do 12 godina, kada se, kako kaže, „razvija homoseksualni identitet i osjećaj kod neke djece da su drugačija“.

O nastanku homoseksualne sklonosti u KKC-u (br. 2357) stoji da „njezin psihički nastanak još uvijek ostaje velikim dijelom neprotumačiv“.

„Psihološka istraživanja su pokazala da u nekim slučajevima homoseksualnost nastaje kao posljedica ranog razvoja ličnosti pojedinca. Zbog neadekvatne uloge oca ili majke, trauma proživljenih u djetinjstvu i sl., moguće je da neke osobe razviju jaču privrženost prema osobama istoga spola koja se manifestira i na planu spolnosti.

Djelovanje psihoterapije

Ukoliko se radi o takvom slučaju rane traume vrlo je vjerojatno da se psihoterapijom takvo stanje može promijeniti. Tada se zapravo i ne govorimo o „promjeni“ koliko o „povratku“ u stanje ekvilibrija (ravnoteže) koje je nekada ranije narušeno. No s druge strane, postoji i određeni broj osoba koje za sebe tvrde da nisu imale nikakvih problema u razvoju, ali da i dalje osjećaju isključivu privlačnost prema osobama istoga spola.

Kao što je rečeno, mehanizmi nastanka toga stanja još uvijek nisu dovoljno poznati, tako da ni Crkva ne može mjerodavno govoriti o tome kakvi sve slučajevi postoje i kako se prema njima odnositi s psihološkog aspekta.“

[2]

‘Homoseksualna ljubav’

Psihologinja Kuterovac Jagodić za isti je izvor dodala je i sljedeće:

„Animirani film dobro je pogođen jer su u njemu prikazani svi glavni elementi, da je homoseksualna ljubav isto ljubav kao i svaka druga i da se privlačnosti teško oduprijeti, ali i da se zbog ljubavi prema istom spolu može doživjeti neodobravanje okoline, ali i naći osobu koja se osjeća isto kao i ti.“.

Iz ovoga se komentara jasno vidi tendencija izjednačavanja homoseksualne ljubavi s ljubavlju miškarca i žene, što se protivi temeljnom Božjem stvarateljskom naumu. Bog je stvorio muškarca i ženu, koji se razlikuju upravo zato da bi se mogli međusobno nadopunjavati i darivati se jedno drugomu u braku.

Poziv na čistoću

Kao što smo iz prethodnoga vidjeli, kod nekih se osoba zaista može, zbog još ne utvrđenih razloga, razviti homoseksualna sklonost. Te su osobe, kako stoji u KKC-u (br. 2359) „pozvane su na čistoću. Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadšto uz potporu nesebična prijateljstva, molitvom i sakramentalnom milošću, one se mogu i moraju, postupno i odlučno, približiti kršćanskom savršenstvu“.

Što vaša djeca mogu ‘naučiti’ iz crtića?

Već je dovoljno rečeno o moralnosti sadržaja crtića, no to ne isključuje mogućnost da će djeca na Internetu ili televiziji naići na njega i uočiti važnu razliku, u odnosu na ono što su do sada gledala. Animirani film može izvrsno poslužiti roditeljima da svojoj djeci objasne što je zapravo ‘homoseksualna sklonost’, te da nikoga zbog iste ne trebamo suditi, ali da, isto tako,  homoseksualne čine nikada ne smijemo pravdati, jer su onim u svojoj suštini uvijek zlo i grijeh.

Bog je, kako stoji već na prvim stranicama Svetoga Pisma, stvorio muškaraca i ženu, te im je dao zapovijed da se „plode i množe“ i tako „napune zemlju“ (usp. Knjiga Postanka). Sve druge vrste ‘ljubavnih odnosa’ protive se temeljnom Božjem planu stvaranja. No, kao što sam rekla, nikada nismo pozvani drugoga suditi, nego ljubiti jer Ljubav je ta koja ozdravlja i mijenja.

Priredila:  Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh