Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Što se u meni dogodi kad me supružnik usporedi s mojim ocem ili majkom?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Koliko puta smo se posvađali, zamjerili jedno drugome, opteretili naš odnos jer smo si izgovorili rečenice poput: „Isti/a si kao svoj/a otac/majka“! U takvim trenucima sam s jedne strane osjetio/la da suprug/a vrijeđa moje roditelje, a s druge strane je negativna usporedba s njima najčešće otvorila u meni bolnu ranu, bolna sjećanja pa sam potpuno izgubio/la kontrolu. No pitanje je zašto me to toliko boli, zašto se na spomen mojih roditelja počnem ljutiti, a ponekad i pobjesnim? I zašto ja to radim, zašto uspoređujem svoga supruga / svoju s njegovim/njezinim roditeljima ako znam koliko to meni smeta? Teško mi je shvatiti da po takvim reakcijama mogu vidjeti gdje sam slab/a, ranjen/a. No ako iskreno dođem pred Gospodina, mogu po takvim svojim reakcijama vidjeti u kojim se područjima još ponašam prema pogrešnim obrascima svojih roditelja. Jer, priznao/la ja to sebi ili ne, činjenica je da su mnogi moji obrasci i razmišljanja onakvi kakve sam naučio, vidio i doživio od roditelja.

Isuse, otvori mi oči da vidim sve što je krivo

Ne želim osuđivati roditelje, Bože, ali ovoga ti trena priznajem da im mnogo toga zamjeram, da im određene stvari nisam oprostio, da se uistinu ponašam upravo onako kako njima zamjeram samo to ne vidim ili ne želim vidjeti, a često se i iza toga i skrivam. Ne želim više tako! Možda moj supružnik ne vidi, možda on/a ne želi promjenu, no ja danas odlučujem da želim tebi, Isuse, predati svaki krivi obrazac ponašanja, sve stavove, misli, djela koja postoje u meni, u mojem duhu, u mojim mislim i u mome srcu. Isuse, otvori mi oči da vidim sve što je krivo, daj mi snage da mogu svojim roditeljima iskreno oprostiti svaku ranu, svaki krivi nauk, sve što je bilo krivo. Želim ti također zahvaliti za svoje roditelje jer da nije bilo njih, ne bi bilo ni mene. Htio si, Gospodine, da mi baš oni budu roditelji. Blagoslovi ih.

Želim se pokajati i za sve grijehe svoga roda, za sve krivo što su učinili i molim te, oslobodi mene, moju obitelj i čitav naš budući rod

Ali molim te, slomi u meni sve barijere koje me priječe da se odreknem svega što je krivo, a što sam preuzeo od svojih roditelja jer želim biti slobodan/slobodna, želim biti bolji supružnik, želim biti bolji, drugačiji roditelj, želim biti sretan i blagoslovljen čovjek. Izlij svoga Duha Svetoga, prihvaćam ga, neka me on ispuni i podari mi slobodu. Želim se pokajati i za sve grijehe svoga roda, za sve krivo što su učinili i molim te, oslobodi mene, moju obitelj i čitav naš budući rod od svih posljedica tih grijeha, napose onih zbog kojih imamo problema u braku i obitelji. Slava ti, Kriste!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Svaka reakcija ima svoj povod, svoj temelj. Jasno je da ne mogu uvijek i u svemu biti miran/na i slobodan/na, ali ako mi određena tema ili usporedba često smetaju, to nije problem moga supružnika, naše djece, drugih ljudi. To mi samo treba biti poticaj da se počnem preispitivati, jer jedino tako mogu postati slobodan/na i prestati okrivljavati druge za svoje posrtaje. Upravo je zato jako bitno kako reagiramo na spomen roditelja, jer oni su nam napravili puno dobroga, iako su mi također nanijeli mnogo rana i čak i zla, svjesno ili nesvjesno, dok su radili i odgajali me kako su znali i mogli i kako su smatrali da je ispravno. Ako im ne oprostim, ja gubim, ja se neću pomaknuti, ja (p)ostajem zarobljen. Što želim?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh