Duhovnost

VESNA BIORAC

Što kad smo „zaglavljeni“ u situaciji koju ne možemo promijeniti

Foto: Shutterstock

 

„Dragi moji prijatelji, pretpostavljam da se je skoro svakome od vas dogodilo da ste nekad, u nekom životnom razdoblju bili u situaciji u kojoj niste imali apsolutno nikakvu kontrolu.

Takve nam situacije uopće nisu ugodne, ali one su jako korisne za svakog vjernika, kršćanina koji želi rasti u Duhu

Mi smo kreativna bića, koja su pozvana planirati, detaljno analizirati, kako bismo mogli iskontrolirati situacije, izanalizirati ih i tako unaprijediti svoj život, poslovanje, odnose u svojoj obitelji.

Međutim, vrlo često se suočavamo s takvim, kratkoročnim ili dugoročnim situacijama, u kojima nemamo apsolutno nikakve kontrole. I to je često jako frustrirajuće, takve nam situacije uopće nisu ugodne, ali one su jako korisne za svakog vjernika, kršćanina koji želi rasti u Duhu.

Zato su veoma korisne za nas jer nam mogu pomoći da jednostavno prihvatimo i tu drugu stranu našeg bića: nitko nije savršen, nitko nije bez…

Jer, pod 1, kad bismo imali kontrolu nad svim situacijama, i kada bismo za većinu njih znali na koji će se način razriješiti, onda uopće ne bismo razvijali našu vjeru, ona nam ne bi trebala. Jednostavno nikada ne bismo ulazili u našu mentalnu teretanu i vježbali vjeru jer bismo jednostavno znali da će biti sve u redu i da se ne trebamo sekirati. Te nas situacije udaraju na ego, omalovažavajuće su u nekom smislu, i upravo su zato veoma korisne za nas jer nam mogu pomoći da jednostavno prihvatimo i tu drugu stranu našeg bića: nitko nije savršen, nitko nije bez mana, nitko nije bez nekih slabosti.

Kad smo tako zaglavljeni, kad jednostavno nemamo kontrolu nad situacijom, veoma je važno da probamo sve što je do nas, da napravimo sve što možemo. A ako vidimo da ništa ne donosi rezultat, znači da smo u takvoj situaciji kad ni ne trebamo znati što će biti i kako će se razriješiti; kad ni ne možemo znati na koji način možemo sebe izvesti. Tada je važno naučiti prepustiti se i dopustiti Gospodinu da jednostavno uđu u naš život i to učini na najbolji mogući način.

„Jesam li glup/a da ne mogu pronaći rješenje?!“

Nezgodno je to što nas u situacijama nad kojima nemamo kontrolu, muči osjećaj krivnje. Počnemo se pitati: „Pa što je ovo? Jesam li ja tako jedna glupa osoba da ne mogu pronaći izlaz ni rješenje svega ovoga?!“

Nastavak predavanja poslušajte u nastavku:

Izvor: Youtube (Vesna Biorac); Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh