Duhovnost

KVALITETAN DUHOVNI SADRŽAJ

ŠTO GLEDATI NA INTERNETU Preporučamo vam pet hrvatskih YouTube kanala koji će vam pomoći u duhovnom rastu Važno je što gledamo i slušamo

Foto: Screenshot | YouTube

»Sve je slobodno!« Ali – sve ne koristi. »Sve je dopušteno!« Ali – sve ne saziđuje (1 Kor 10, 23)

Riječi su to svetog Pavla koje, naravno, vrijede i danas u novoj eri i novom tehnološko/internetskom dobu. Svjesni smo da je „sve slobodno“, ali još više bismo trebali biti svjesni da „sve ne koristi i da sve ne saziđuje“.

Međutim, i u moru takvog sadržaja, da se „iskopati“ svijetlo biserje. Osobno mogu posvjedočiti da mi je dostupnost tog „biserja“ pomogla, a pomaže i danas – da svoje slobodno vrijeme iskoristim na duhovnu izgradnju i napredak.

Stoga, u tom duhu; izdvajamo pet YouTube kanala čiji sadržaj „saziđuje“:

Nanovo rođeni

Katolička karizmatska molitvena zajednica Nanovo rođeni svoj prvi videozapis – svjedočanstvo bračnog para Kordić – objavila je još prije 7 godina. Od tada su aktivno objavljivali razne nagovore; što članova zajednice (Matija Ricov, Mišo Lukenda, Stana Pehar…), što drugih nadahnutih pojedinaca; svećenika, laika, časnih sestara…

Na svom YouTube kanalu broje više od 230 videozapisa, a osim nagovora često možete poslušati i razna svjedočanstva, od kojih su neka došla i do milijunskih pregleda. Zajednica je snimila i dva filma, a njihovu projekciju na kanalu željno iščekujemo.

Osobno vam preporučamo nekoliko videozapisa na teme: Širina duha, Mlakost, Unutarnja preobrazba i Nezdrava navezanost u obitelji.

budiFRAjer

Centar za promicanje duhovnih zvanja (Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca) 2018. godine pokrenuo je YouTube kanal pronicljiva naziva budiFRAjer. U opisu svog kanala navode da im je cilj „približiti svoju karizmu svima, a posebno onima koji razmišljaju o svećeničkom/redovničkom pozivu“.

Većinu videozapisa/intervjua uređuje i vodi fra Stjepan Brčina, voditelj evangelizacijske zajednice Sveti Duh. Sadržaj je većinom namijenjen mladima, ali smatramo da je koristan za sve generacije jer progovara o univerzalnim temama: braku, redovništvu, duhovnim borbama, Božjoj ljubavi, Crkvi… Među skoro 200 videozapisa možete pronaći razna svjedočanstva bračnih parova, mladih redovnika i redovnica, ali i pobjedonosna svjedočanstva nad pošastima s kojima se mladi danas najviše bore. Također, možete uživo pratiti i prijenose popularnih duhovno-duhovitih večeri. Izdvajamo ovaj prekrasni video s Brda ukazanja:

Eho projekt

Udruga mladih katolika Eho projekt okupljena je kako bi mlade, ali i starije, osnažila kroz razne edukacijske programe na području vjere, molitve, partnerskih odnosa, liderstva, financija i sl.

YouTubeu su se pridružili 26. svibnja 2016. godine, a do sada su objavili – znakovitih – 216 videozapisa. Osim svjedočanstava i nagovora predsjednika Udruge, Marka Matijaševića, na ovom YouTube kanalu možete gledati/slušati i molitveno-evangelizacijske susrete koji se, od 2023. godine, ponovno održavaju skoro svakog mjeseca. Izdvajamo ovaj kratki videozapis o Ljubavi koja izgoni strah:

Kyrios Books

Sljedeći kanal je poseban i vrijedan za sve one koji ne vladaju dobro engleskim jezikom; jer iz izdavačke kuće Kyrios Books redovito objavljuju besplatno prevedene hvalevrijedne nagovore, intervjue i predavanja raznih kršćanskih redovnika i laika. Posebno izdvajamo prevedena predavanja i intervjue egzorcista o. Chada Rippergera, od kojih preporučamo:

Salesiana

Za sve roditelje, ali i one koji će to postati, preporučamo kanal Salesiana, koji redovito objavljuje razne odgojne i vjerske sadržaje za djecu, mlade i njihove odgojitelje. Vođeni duhovnošću don Bosca; praktičnim primjerima i svjedočanstvima upućuju roditelje na zdraviji i učinkovitiji odgoj djece. Također, vrijedi spomenuti da su među prvima pokrenuli i tribine na kojima aktivno raspravljaju i propitkuju goruće teme o Crkvi, odgoju, braku i slično. Preporučamo kratki video o najvažnijoj lekciji za roditelje:

Izdvajamo i druge kanale s kvalitetnim duhovnim sadržajem: Bog je tu, Pod smokvom , Duhos, Hrvatsko Nadzemlje, EPC Hosana Pula, Dom molitve Slavonski Brod, Laudato TV, Medjugorje News  i dr…

Naravno, spomenut ćemo i naše YouTube kanale: Kristofori te Biblioteka FigulusZa kraj, izdvajamo meditaciju za otpuštanje krivnje:

Za Book.hr priredio L. M.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

Želim donirati 1 euro:

Želim donirati 2 eura:


Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh