Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Što ako u svome supružniku tražim svoga roditelja, a da toga nisam ni svjestan/svjesna?!

RAZMATRANJE I MOLITVA

Gospodine, neke naše „borbe“, situacije u braku nikako ne razumijem. Toliko me zbunjuju. Ponekad osjećam silnu potrebu za ljubavlju, poštovanjem, jer toga od supružnika jednostavno ne dobivam koliko mi treba. No kada mu to spomenem, on/ona mi odgovori, i to često „burno“, da ni on/ona to ne dobiva od mene. Ponekad, ma koliko se trudili shvatiti da uistinu trebamo jedno drugoga, i da trebamo jedno drugome davati, kao da je tu neka praznina i kao da su ti spremnici ljubavi i poštovanja prazni, neovisno o svemu što pokušavamo i dajemo. I to je tako frustrirajuće; toliko puta se osjećam(o) bespomoćno! Kako dalje, zašto si ne možemo do kraja dati ljubav i poštovanje, zašto kao da je pred nama zid? Što ako težim da mi supružnik pruži ljubav, poštovanje koje nisam dobio/dobila od svojih roditelja još kao dijete ili za vrijeme odrastanja?

Moraš djelovati drugačije…

Recimo da suprug nije dobio poštovanje od svoga tate, da među njima nije nikada bilo bliskosti. Možda je prerano umro, možda sinu nije pružio ljubav i podršku, možda mu nije upućivao pohvale jer ih nije dobivao ni sam. Zbog toga je u suprugovu srcu jednostavno praznina. Možda je došlo do rastave braka roditelja. Možda je majka bila hladna; možda od nje nije primio dovoljno nježnosti, ljubavi, dobrote, dodira, već je najčešće doživljavao suprotno. Tako je stvorio svoju sliku o tome „kakve su žene“. Ili je možda konstantno morao zadovoljavati prohtjeve roditelja, možda nije nikada mogao biti svoj, možda ga se nije nikada pitalo što on misli, što on želi. I doslovno se osjeća manje vrijedno, nesigurno i zarobljeno. U njegovu srcu je tuga, gorčina, bol, čežnja za blizinom i nježnošću.

I često počnemo očekivati da nam supružnik nadoknadi ljubav koju nismo primili od roditelja

S druge strane, recimo da supruga također nije dobila ljubav od oca, možda ju nije hvalio, možda joj je kao djevojci govorio: „Kakva si to?“ Možda ju je rijetko, ili nikada uzimao u krilo, da osjeti zaštitu i sigurnost muške osobe, da osjeti da vrijedi, da dobije pravu sliku muškarca, sliku kakav bi muškarac trebao biti.

Sve smo to donijeli u brak! I često počnemo očekivati da nam supružnik nadoknadi ljubav koju nismo primili od roditelja, što on/ona, uz sve svoje davanje, ne može. Također, određene supružnikove reakcije bude u nama rane i ustvari u mnogim situacijama pred sobom ne vidimo supružnika, nego roditelja koji nas „ponovno maltretira“ i ranjava. A nama nije jasno što se događa. Muškarac vidi ženu koja stalno prigovara, koja mu odbija davati nježnost; ona ustvari čezne za ljubavlju, ali njemu je u jednome trenutku dosta njezinog nezadovoljstva i povlači se, ne želi uopće komunicirati, osjeća se „zarobljeno“ u braku. S druge strane žena pred sobom vidi muškarca kojemu opet nije stalo, kojemu je sve važnije osim vremena provedenog s njom, osim toga da sluša njezino srce. Žena tada sve više, kroz priču i povišen ton pokušava dobiti što joj treba, a muškarac se sve više povlači i sve je udaljeniji. Žena je sve obeshrabrenija. Muškarac bježanjem daje do znanja da više nitko neće s njime tako postupati, jer mu je toga dosta i osjeća se zarobljeno. Muškarac osjeća da više nema ljubavi prema svojoj ženi. A može sve biti i obratno u odnosu na muškarca ili ženu.

Obavezno navedi sve ono što cijeniš na svome supružniku

Prepoznaješ li se? Događaju li se i tebi ovakve situacije? Jesi li uopće svjestan/svjesna da ovo može itekako utjecati na tvoj brak? I što činiti?

Prvo, postani svjestan/svjesna da dosadašnjim načinom, kojim ne dopireš do supružnikova srca, očito nećeš uspjeti ništa postići.

Prvo se preispitaj u odnosu prema roditeljima, postoji li u tvome srcu ta praznina koju su ti oni ostavili pa sada u supružniku tražiš i njihovu ljubav? Ako da, znaj da to nije ono što bi tvoj supružnik trebao ‘raditi’ i da ti to ne može nadomjestiti on/ona, već isključivo Gospodin! Predaj mu to svaki dan i moli Ga da ti nadoknadi ljubav, nježnost…!

Tvoja odluka što ćeš učiniti pokazuje kakav si ustvari ti supružnik

Nadalje, ukoliko znadeš da su i srce tvoga supružnika izranili njegovi roditelji, ali vjerojatno i ti, tada umjesto da moliš Boga da se on/ona promijeni, odluči na sv. Misi i u molitvama donositi i njegove/njezine rane, da Gospodin ispuni praznine u njemu/njoj.

Umjesto da i dalje navaljuješ, napiši ISKRENO pismo isprike, za sve krive postupke, djela, ružne riječi. I obavezno navedi sve ono što cijeniš na svome supružniku.

Tvoja odluka što ćeš učiniti pokazuje kakav si ustvari ti supružnik i do čega ti je uistinu stalo. Pa, što odlučuješ?

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Preporučamo da određeno vrijeme molite molitvu za obnovu i iscjeljenje i obnovu braka i obitelji (link), koja je dio našeg projekta za spas i obnovu braka i obitelji. I svakako da na Misi prikazujete rane, svatko svoje i supružnikove.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh