Osobni razvoj

RIJEŠITI SE STRESA

Spusti čašu na kraju dana

Foto: Shutterstock Profesor, uzevši čašu punu vode, započne predavanje. Čašu podigne visoko, tako da je mogu vidjeti i studenti u stražnjim klupama. – Što mislite, koliko je teška ova čaša? – upita. – Pedeset grama. Sto grama. Sto dvadeset i pet grama – nagađali su studenti. – Može biti. Ne znam koliko je teška. Dok je ne izvažemo, ne možemo biti sigurni – odgovori im profesor. – Zapravo sam vas htio pitati nešto drugo. Što će se dogoditi držim li čašu, recimo, nekoliko minuta? – Ništa – odgovore studenti. – Dobro. A što ako je držim ovako podignutu cijeli sat – postavi im novo pitanje. – Počet će vas boljeti ruka – odgovori jedan student. Ruka će vas jako boljeti. Možda će vam se ukočiti mišići. Ili će vam se ruka paralizirati – Točno. A što će se dogoditi ako je držim cijeli dan? – Ruka će vas jako boljeti. Možda će vam se ukočiti mišići. Ili će vam se ruka paralizirati. Možda vas i ukliješti u leđima. Na kraju biste mogli završiti kod doktora. – Vrlo dobro – kaže profesor i upita: – Dok se sve to događa, što mislite, je li se promijenila težina čaše? – Nije! – odgovore studenti. – Pa što je onda uzrok grčenju mišića i boli u ruci? Što trebam napraviti da se oslobodim boli? – Pustiti čašu! Studenti su bili zbunjeni. – Što trebam napraviti da se oslobodim boli? – nastavi profesor. – Pustiti čašu! – začuje se odgovor. – Da. To je odgovor. Pustiti čašu – uzvikne profesor. Misliti o problemima nekoliko minuta, normalna je stvar. Ali ako probleme zadržavate u umu duže vremena... – Isto se događa i s problemima koji vas muče. Misliti o njima nekoliko minuta, normalna je stvar. U tome nema ništa lošeg. Ali ako probleme zadržavate u umu duže vremena, osjetit ćete bol. Radite li to predugo, osjetit ćete se paralizirano. Nećete biti u stanju raditi ništa drugo. Dobro je razmišljati o raznim događajima ili doživljajima i izvoditi zaključke, no još je važnije znati kako na kraju svakog dana osloboditi um od problema, pustiti ih da 'padnu' prije nego utonete u san. Tako ćete se poštedjeti nepotrebnog stresa i napora, i svako se jutro buditi svježi, vedri i odmorni. Bit ćete ispunjeni novom snagom i s lakoćom ćete rješavati životne izazove, bez obzira u kakvoj se situaciji našli. Zato zapamtite: spustite čašu na kraju svakog dana!

Foto: Shutterstock


 

Profesor, uzevši čašu punu vode, započne predavanje. Čašu podigne visoko, tako da je mogu vidjeti i studenti u stražnjim klupama.

– Što mislite, koliko je teška ova čaša? – upita.

– Pedeset grama. Sto grama. Sto dvadeset i pet grama – nagađali su studenti.

– Može biti. Ne znam koliko je teška. Dok je ne izvažemo, ne možemo biti sigurni – odgovori im profesor. – Zapravo sam vas htio pitati nešto drugo. Što će se dogoditi držim li čašu, recimo, nekoliko minuta?

– Ništa – odgovore studenti.

– Dobro. A što ako je držim ovako podignutu cijeli sat – postavi im novo pitanje.

– Počet će vas boljeti ruka – odgovori jedan student.

Ruka će vas jako boljeti. Možda će vam se ukočiti mišići. Ili će vam se ruka paralizirati

– Točno. A što će se dogoditi ako je držim cijeli dan?

– Ruka će vas jako boljeti. Možda će vam se ukočiti mišići. Ili će vam se ruka paralizirati. Možda vas i ukliješti u leđima. Na kraju biste mogli završiti kod doktora.

– Vrlo dobro – kaže profesor i upita: – Dok se sve to događa, što mislite, je li se promijenila težina čaše?

– Nije! – odgovore studenti.

– Pa što je onda uzrok grčenju mišića i boli u ruci?

Što trebam napraviti da se oslobodim boli? – Pustiti čašu!

Studenti su bili zbunjeni.

– Što trebam napraviti da se oslobodim boli? – nastavi profesor.

– Pustiti čašu! – začuje se odgovor.

– Da. To je odgovor. Pustiti čašu – uzvikne profesor.

Misliti o problemima nekoliko minuta, normalna je stvar. Ali ako probleme zadržavate u umu duže vremena…

– Isto se događa i s problemima koji vas muče. Misliti o njima nekoliko minuta, normalna je stvar. U tome nema ništa lošeg. Ali ako probleme zadržavate u umu duže vremena, osjetit ćete bol. Radite li to predugo, osjetit ćete se paralizirano. Nećete biti u stanju raditi ništa drugo. Dobro je razmišljati o raznim događajima ili doživljajima i izvoditi zaključke, no još je važnije znati kako na kraju svakog dana osloboditi um od problema, pustiti ih da ‘padnu’ prije nego utonete u san. Tako ćete se poštedjeti nepotrebnog stresa i napora, i svako se jutro buditi svježi, vedri i odmorni. Bit ćete ispunjeni novom snagom i s lakoćom ćete rješavati životne izazove, bez obzira u kakvoj se situaciji našli. Zato zapamtite: spustite čašu na kraju svakog dana!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh

Želite li primati obavijesti?

Prijavite se na naš besplatni newsletter i svakog tjedna primajte najkorisnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu!

* obavezno polje

Portal Book.hr koristit će Vašu e-mail adresu isključivo za potrebe komuniciranja i prenošenja najzanimljivijih tekstova. Ako se slažete s tim, molimo Vas da to potvrdite klikom ovdje:Želite li primati obavijesti?

Prijavite se na naš besplatni newsletter i svakog tjedna primajte najkorisnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu!

* obavezno polje

Portal Book.hr koristit će Vašu e-mail adresu isključivo za potrebe komuniciranja i prenošenja najzanimljivijih tekstova. Ako se slažete s tim, molimo Vas da to potvrdite klikom ovdje: