Osobni razvoj

RIJEŠITI SE STRESA

Spusti čašu Ne umaraju nas toliko problemi sami. Ono što nam stvara stres je naš pokušaj da ih kontroliramo, da ih sami riješimo. Što će se dogoditi ako se opustimo i prestanemo razmišljati o tome? Ništa! Odmorit ćemo se i biti dovoljno prisebni da sve što nas muči spustimo Gospodinu u ruke. On sve drži u svojoj desnici

Foto: Shutterstock Profesor, uzevši čašu punu vode, započne predavanje. Čašu podigne visoko, tako da je mogu vidjeti i studenti u stražnjim klupama. – Što mislite, koliko je teška ova čaša? – upita. – Pedeset grama. Sto grama. Sto dvadeset i pet grama – nagađali su studenti. – Može biti. Ne znam koliko je teška. Dok je ne izvažemo, ne možemo biti sigurni – odgovori im profesor. – Zapravo sam vas htio pitati nešto drugo. Što će se dogoditi držim li čašu, recimo, nekoliko minuta? – Ništa – odgovore studenti. – Dobro. A što ako je držim ovako podignutu cijeli sat – postavi im novo pitanje. – Počet će vas boljeti ruka – odgovori jedan student. Ruka će vas jako boljeti. Možda će vam se ukočiti mišići. Ili će vam se ruka paralizirati – Točno. A što će se dogoditi ako je držim cijeli dan? – Ruka će vas jako boljeti. Možda će vam se ukočiti mišići. Ili će vam se ruka paralizirati. Možda vas i ukliješti u leđima. Na kraju biste mogli završiti kod doktora. – Vrlo dobro – kaže profesor i upita: – Dok se sve to događa, što mislite, je li se promijenila težina čaše? – Nije! – odgovore studenti. – Pa što je onda uzrok grčenju mišića i boli u ruci? Što trebam napraviti da se oslobodim boli? – Pustiti čašu! Studenti su bili zbunjeni. – Što trebam napraviti da se oslobodim boli? – nastavi profesor. – Pustiti čašu! – začuje se odgovor. – Da. To je odgovor. Pustiti čašu – uzvikne profesor. Misliti o problemima nekoliko minuta, normalna je stvar. Ali ako probleme zadržavate u umu duže vremena... – Isto se događa i s problemima koji vas muče. Misliti o njima nekoliko minuta, normalna je stvar. U tome nema ništa lošeg. Ali ako probleme zadržavate u umu duže vremena, osjetit ćete bol. Radite li to predugo, osjetit ćete se paralizirano. Nećete biti u stanju raditi ništa drugo. Dobro je razmišljati o raznim događajima ili doživljajima i izvoditi zaključke, no još je važnije znati kako na kraju svakog dana osloboditi um od problema, pustiti ih da 'padnu' prije nego utonete u san. Tako ćete se poštedjeti nepotrebnog stresa i napora, i svako se jutro buditi svježi, vedri i odmorni. Bit ćete ispunjeni novom snagom i s lakoćom ćete rješavati životne izazove, bez obzira u kakvoj se situaciji našli. Zato zapamtite: spustite čašu na kraju svakog dana!

Foto: Shutterstock

 

Profesor, uzevši čašu punu vode, započne predavanje. Čašu podigne visoko, tako da je mogu vidjeti i studenti u stražnjim klupama.

– Što mislite, koliko je teška ova čaša? – upita.

– Pedeset grama. Sto grama. Sto dvadeset i pet grama – nagađali su studenti.

– Može biti. Ne znam koliko je teška. Dok je ne izvažemo, ne možemo biti sigurni – odgovori im profesor. – Zapravo sam vas htio pitati nešto drugo. Što će se dogoditi držim li čašu, recimo, nekoliko minuta?

– Ništa – odgovore studenti.

– Dobro. A što ako je držim ovako podignutu cijeli sat – postavi im novo pitanje.

– Počet će vas boljeti ruka – odgovori jedan student.

Ruka će vas jako boljeti. Možda će vam se ukočiti mišići. Ili će vam se ruka paralizirati

– Točno. A što će se dogoditi ako je držim cijeli dan?

– Ruka će vas jako boljeti. Možda će vam se ukočiti mišići. Ili će vam se ruka paralizirati. Možda vas i ukliješti u leđima. Na kraju biste mogli završiti kod doktora.

– Vrlo dobro – kaže profesor i upita: – Dok se sve to događa, što mislite, je li se promijenila težina čaše?

– Nije! – odgovore studenti.

– Pa što je onda uzrok grčenju mišića i boli u ruci?

Što trebam napraviti da se oslobodim boli? – Pustiti čašu!

Studenti su bili zbunjeni.

– Što trebam napraviti da se oslobodim boli? – nastavi profesor.

– Pustiti čašu! – začuje se odgovor.

– Da. To je odgovor. Pustiti čašu – uzvikne profesor.

Misliti o problemima nekoliko minuta, normalna je stvar. Ali ako probleme zadržavate u umu duže vremena…

– Isto se događa i s problemima koji vas muče. Misliti o njima nekoliko minuta, normalna je stvar. U tome nema ništa lošeg. Ali ako probleme zadržavate u umu duže vremena, osjetit ćete bol. Radite li to predugo, osjetit ćete se paralizirano. Nećete biti u stanju raditi ništa drugo. Dobro je razmišljati o raznim događajima ili doživljajima i izvoditi zaključke, no još je važnije znati kako na kraju svakog dana osloboditi um od problema, pustiti ih da ‘padnu’ prije nego utonete u san. Tako ćete se poštedjeti nepotrebnog stresa i napora, i svako se jutro buditi svježi, vedri i odmorni. Bit ćete ispunjeni novom snagom i s lakoćom ćete rješavati životne izazove, bez obzira u kakvoj se situaciji našli. Zato zapamtite: spustite čašu na kraju svakog dana!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh