Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Smiluj mi se i obnovi moje srce, uvedi me u Istinu i spasi mene, moga supružnika, naš brak i našu obitelj!

RAZMATRANJE I MOLITVA

Gledam li na brak kao na Božji dar? Kao na „njivu“ na kojoj sijem i od koje očekujem plodove? Što sijem na toj njivi? Sijem li gorušičino zrno (Mt 13,31-32), odnosno Božju Riječ, blagoslove, strpljivost, blagost i sve one darove koje mi Gospodin daje ukoliko svojim odabirom odlučim njega pozvati u svoj brak? I donosim li tako, po njegovoj milosti brojne plodove? Koliko često razmišljam kako je sve to teško, kako u braku nema plodova, kako se supružnik ne trudi dovoljno za plodove, kako on ne sije ništa? Pitam se, što ja sijem i sadim? Hoće li Gospodin mene pitati za njega/nju kada jednog dana stanem pred Njega? Život tako brzo prolazi, život je kao „cvijetak na njivi, jedva ga dotakne vjetar i već ga nema“ (Ps 103,16). Koliko puta razmišljam, „zar moram provesti ostatak života tako nesretan/nesretna, zar je to smisao života, zašto je među nama toliko nerazumijevanja, zašto je on takav / ona takva?“ I gubim volju i ustrajnost. Jesam li svjestan/svjesna da je moj brak jedan od glavnih „sredstava“ i Božji dar na putu prema Kraljevstvu Nebeskom? Jesam li svjestan/svjesna da „neprijatelj čovjeka stalno sije kukolj“ na njivi našeg braka? (Mt 13,28).

Puno toga ne znam i ne mogu, ali znam da Ti možeš! Odlučujem Ti vjerovati sada!

Zalijevam li svojim djelima kukolj? Pomažem li neprijatelju svojim opravdavanjem, prigovaranjem, optuživanjem, tako što se borim sam/sama umjesto da svaki dan dolazim pred Isusov Križ i da mu u poniznosti govorim kako sam/sama ne mogu? Predajem li to njemu, i tako zadobivam mir i vršim Božju volju? Vidim li često svoje krive i burne postupke kao ispravne, opravdavam li ih? Ili dolazim pred Gospodina u poniznosti, takav kakav / takva kakva jesam, da mu se predam? Želim li biti jedan/jedna od „ludih koji će posramiti mudre“ (1 Kor 1,27), odnosno ponizan/ponizna i priznati da ne mogu sam/sama ili sebično odbacujem Isusovu žrtvu, koji mi se u mome braku daje kao jaram (Mt 11,29)? Odluka je na meni, jesam li toga svjestan/svjesna? To je moj dio i na to supružnik nikako ne može utjecati, on/ona ne odlučuje umjesto mene ponašati se negativno, ljutito, bezobrazno, otresito, ulaziti u grijeh, odustajati, omalovažavati druge. Za sebe odlučujem ja sam/sama!

Dolazim ti ovog trena, klečim pred tobom, predajem ti se…

Kada jednog dana dođem pred Gospodina, a taj će dan doći jako brzo, što ću mu reći, tko je kriv za moje propuste i krive postupke? Supružnik? Želim li biti kukolj, koji će se spaliti ili žito, koje se sakuplja u žitnice Božje? (Mt 13,30) Želim li čuti riječi: „Vjerni i dobri slugo“ (Mt 25,21)?

Isuse, sve si mi dao, baš sve da moj brak bude blagoslovljen; ne osuđuješ me, stalno me zoveš da ti se vratim, ne odustaješ od mene, a ja se tako često opravdavam i ne dolazim k tebi. Umro si za grešnike, slabe i pozivaš ih da dođu k tebi. Zašto to ne činim, pitam se? Oprosti mi! Dolazim ti ovog trena, klečim pred tobom, predajem ti se takav kakav / takva kakva jesam i kažem ti: Smiluj mi se i obnovi moje srce, uvedi me u Istinu i spasi mene, moga supružnika, naš brak i našu obitelj! Puno toga ne znam i ne mogu, ali znam da ti možeš! Odlučujem ti vjerovati sada! Slava ti!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Ostani danas barem pet minuta pred Isusovim Križem. Promatraj ga u tišini, gledaj njegove ranjene ruke, noge, glavu, srce. Onda mu reci da mu ovog trena dolaziš takav kakav / takva kakva jesi; ponizno, raskajano, ali upravo tako kako se osjećaš: grešno, slabo, povrijeđeno, s tugom. Takvu/takvog te Isus najviše treba i očekuje. Reci mu da ne možeš sam/sama, i da ne želiš ići sam/sama kroz brak. I ovog mu trena predaj i svoje rane, i svoj odnos sa supružnikom, i svoje boli i zamoli ga da te blagoslovi. Pričaj mu sve što ti je na srcu. Ne boj se! Zaplači ako treba, samo mu govori!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh