Recenzije knjiga

„Škola molitve 2 – razmatranje otajstava krunice” Josip Lončar

Škola molitve 2 Razmatranje otajstava krunice - Recenzija knjige

O knjizi

Moleći krunicu, svi smo mnogo puta izgovorili: „U ovoj ćemo desetici razmatrati kako…” Većina molitelja ostaje na tim izgovorenim riječima i nikad zaista ne razmatra ono o čemu govori. Ova knjižica predlaže jedan od uhodanih načina, na koji možemo ući u svijet razmatranja otajstava Isusova i Marijina života. Razmatranje je molitva za one koji žele od Boga više primiti i više Bogu dati. To je molitveni proces koji ostavlja vidljive promjene u duši onih koji zajedno s Marijom svaki dan uzimaju svoj križ i polaze za Isusom…

»S velikim sam zadovoljstvom pročitao novu knjigu Škola molitve II. – razmatranje otajstava krunice dragoga prijatelja Josipa Lončara. Vjerujem, i radujem se, da će ovu vrlo poučnu, ljubavlju pisanu knjižicu čitatelji izvrsno primiti, te će im ona postati velikim blagoslovom.

Autor, istinski i osvjedočeni vjernik, poznati karizmatik, posve otvoren djelovanju Duha Svetoga piše nam kako je ono što je primio od nebeske Majke Marije, naše moćne zagovornice, Kraljice mira, postalo za njega velikim blagoslovom.

On piše jednostavno i iskreno, toplo i s velikim žarom. Toliko je prožet Bogom i Njegovom ljubavlju da tu žarku ljubav želi pretakati i usađivati u srca svojih čitatelja i molitelja. Nikada nećemo dovoljno naglasiti i shvatiti kolike milosti dobivamo kad se osobno i kao obitelj povjerimo i posvetimo Bezgrješnom Srcu Marijinu i Presvetom Srcu Isusovu moleći krunicu.

Poučno i praktično nam govori o tome kako možemo razgovarati s Bogom; kako ga doživjeti i iskusiti. Molitva, slušajući Božje riječi i živeći ono što On od nas traži, postaje gledanje Boga u lice, ako se možemo tako izraziti. Molitva i nije ništa drugo nego, ponajprije, tajna čovjekova čežnja, i težnja da se s Bogom susretne, da se s njim sjedini u ljubavi; da u Bogu nađe željeni mir i radost, sreću i spas. Zato je molitva krunice potreba naše psihe i duše. Ona je milosni susret i radosni razgovor sa živim Bogom.

Vrijeme molitve najbolje je iskorišteno vrijeme. Veliki su danas problemi i potrebe, bilo osobne, bilo one Crkve ili svijeta, a najlakše se i najbrže rješavaju u molitvi, molitvom krunice.

Krunica je ponizna i moćna, čudesna i savršena molitva! Ona je nešto božansko i uzvišeno! S pravom se može reći da je krunica sažetak Evanđelja. To je molitva za svakoga, u svako vrijeme i na svakom mjestu. Krunica je put do Boga po Kristu u Duhu. Na tom putu vodi nas naša nebeska Majka Marija. Molitva krunice je neprestana, trajna i odana molitva koja našem Bogu donosi hvalu i slavu što nas je stvorio te nam daje sve što nam je potrebno.

U krunici razmatramo djelo otkupljenja, cjelokupni Isusov život i sva Njegova djela i čȋne: ona nas podsjeća na Isusov život od začeća, na ono što je učio i učinio, na Njegov put do križa, i po križu, kroz smrt i uskrsnuće, do spasenja. Ona nas povezuje s Kristom po Mariji i vodi prema vrhuncima života, pomaže nam postizati nebeske ideale.

Krist je jedini Put, jedina Istina i pravi Život. Isus je jedini Put k Ocu. Bog je naš dobri Otac, koji se brine za nas i neizmjerno nas voli. Marija je bila ponizna službenica Božja koja je uvijek tražila volju Božju i po njoj živjela.

Moleći krunicu s Marijom, možemo biti sigurni: na pravom smo putu k Bogu!

Kraljica mira, koja se ukazuje u Međugorju skoro 32 godine (na današnji dan, 10. lipnja 2013. godine, prošlo je 11 675 dana), neumorno nas poziva na svakodnevnu molitvu krunice: „Draga djeco, danas vas pozivam: počnite živom vjerom moliti krunicu! Tako ću vam moći pomoći…!“ (12. lipnja 1986.)

„Molite svaku večer krunicu!“ (8. listopada 1984.)

„Draga djeco, Bog me je poslao među vas kako bih vam pomogla. Ako hoćete, prihvatite krunicu! Već sama krunica može učiniti čudesa u svijetu i u vašim životima…!“

Više puta je rekla: Molite, molite, molite! I to srcem, s ljubavlju, čitavim bićem, da biste se svaki dan mogli obraćati, i da biste u vjeri neprestano rasli. Na to nas blȃgo, majčinski poziva Velika Majka.

Moliti bi trebalo srcem. Tako nas Gospa uči. To znači: ne moliti iz običaja i navike!

Moliti srcem znači prije svega moliti s ljubavlju. Zdušno. To znači moliti čitavim svojim bićem: živom vjerom, tijelom i dušom, otvorena, ponizna i čista srca.

To znači potpuno se otvoriti Bogu. Njemu dati prvo mjesto u svome životu. Njemu se u potpunom predanju staviti na raspolaganje. Imati toliko pouzdanje u Njega i od Njega se nadati svemu dobrome. To znači sabrano i ponizno, predano i pouzdano, postojano i pobožno moliti.

Papa Pio XII. priznaje: „Nema sigurnijeg puta u zazivanju BOŽJEG BLAGOSLOVA na obitelj od svakodnevnog moljenja svete krunice.“

Papa Pio XI. reče: „S krunicom ćemo obratiti protivnike naše vjere i sami ćemo živjeti krjeposnim evanđeoskim životom!“

Tajna koja krunicu čini toliko moćnom jest činjenica da je ona ujedno i molitva i meditacija. Upućena je Ocu, Blaženoj Djevici i Presvetom Trojstvu, a predstavlja meditaciju usmjerenu na Krista.

Zahvaljujući subratu Josipu na neumornom radu i novoj evangelizaciji – širenju radosne vijesti, zazivam Božji blagoslov zagovorom naše Kraljice mira na sve čitatelje ove divne knjižice i žarko je preporučam svima!«

fra Petar Ljubičić

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni? Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako želite besplatno skinuti knjigu u elektroničkom izdanju (e-knjigu), kliknite na gumb „Besplatno skidanje”.

Osnovne informacije

Naslov: Škola molitve 2
Podnaslov:  Razmatranje otajstva krunice
Autor: Josip Lončar
Nakladnik: Figulus
Godina izdanja: 2014. (III. izdanje)
*I. izdanje: 2013.
Recenzent: fra Petar Ljubičić
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 208
Uvez: meki
Veličina knjige: 10 x 15 cm

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh