Duhovnost

GLAVNI GRIJESI I SUPROTSTAVLJENE KREPOSTI

Sedam glavnih grijeha i kreposti kojima ih možemo pobijediti Odvoji malo vremena i provjeri kako stojiš sa sedam glavnih grijeha

Sedam glavnih grijeha i kreposti kojima ih možemo pobijediti

Neki ljudi smatraju da je bolje zauzeti „pozitivan pristup” vjeri, a ne zadržavati se na grijehu. Drugi vjeruju da su svi grijesi Bogu jednako odvratni te je stoga pogrešno bilo kakvo njihovo klasificiranje. Neki, opet, žele samo zaboraviti cijelu stvar jer su spašeni i Bog ih ljubi te se uopće ne zamaraju ovom ‘problematikom’.

Kad, milošću Božjom, imenujemo grijeh koji smo prepoznali u sebi, to je kao da se u pokrajnjim uličicama svoje duše suočavamo sa skrivenim napadačima i pljačkašima, koji nastoje spriječiti naše jedinstvo s Bogom. To je kao da saznamo da nam je bračni drug nevjeran ili, još gore, da smo neprekidno živjeli u slijepom nepovjerenju prema Zaručniku naše duše.

“Kad, milošću Božjom, imenujemo grijeh koji smo prepoznali u sebi, to je kao da se u pokrajnjim uličicama svoje duše suočavamo sa skrivenim napadačima i pljačkašima, koji nastoje spriječiti naše jedinstvo s Bogom…”

Sedam glavnih grijeha i kreposti koje su im suprotstavljene

U nastavku pročitajte popis sedam tradicionalnih glavnih grijeha (poroka) zajedno s vrlinama (krepostima) kojima su suprotstavljeni. Ovaj popis grijeha potječe od pape svetog Grgura Velikog i svetog Ivana Kasijana, a Biblija sve te grijehe zabranjuje. Ako vam jedan ili više ovih grijeha ne izgleda velikim, to gotovo uvijek znači da ste ih već racionalizirali. Najprije poradite na tome. Usput, ne postoji utvrđen popis kreposti koji bi odgovarao ovim grijesima; naveo sam one koji mi se u ovom trenutku čine najsmislenijima.

1. Oholost vs. poniznost

Oholost je smrtni grijeh kojim griješimo protiv vrline, tj. kreposti poniznosti.

Poniznost je gledati na sebe onakve kakvi jesmo i ne uspoređivati se s drugima. Ohole i tašte osobe se nadmeću. Ako nas jako zabrinjava nečija oholost, onda sami imamo mnogo oholosti.

2. Pohlepa (škrtost) vs. darežljivost

Ovdje se radi o nečemu mnogo većem od novca. Darežljivost znači dopustiti drugima da steknu zasluge i slavu i hvalu. To je davanje bez ikakvih očekivanja od drugog. Škrtost (pohlepa) znači željeti dobiti „svoj dio” ili još više od toga.

3. Zavist vs. ljubav

„Ljubav je strpljiva, ljubav je nježna…” Ljubav aktivno traži dobro drugih. Zavidan se uvrijedi kad drugi primaju ili bi mogli primiti neko dobro. Zavist je uglavnom nerazdvojiva od oholosti.

4. Ljutnja, srditost vs. blagost, ljubaznost

Blagost, ljubaznost znači zauzeti nježan stav sa strpljivošću i samilošću. Ljutnja je često naša prva reakcija na probleme drugih. S ovim je povezana i naša nestrpljivost zbog pogrešaka drugih.

5. Pohota, bludnost vs. samokontrola

Samokontrola sprječava da nam uživanje ubije dušu. Pohota je samouništavajući nagon za zadovoljstvom koji je nerazmjeran svojoj vrijednosti. Spol, moć i ugled mogu se jako dobro upotrijebiti, ali oni često izmaknu kontroli.

6. Neumjerenost u jelu i piću vs. umjerenost

Umjerenost prihvaća prirodna ograničenja zadovoljstva i štiti ovu prirodnu ravnotežu. Ovo se ne odnosi samo na hranu nego i na zabavu i na druga legitimna dobra, štoviše i na društvo drugih.

7. Lijenost vs. gorljivost (žar)

Gorljivost (žar) je energičan odgovor srca na Božje zapovijedi. Grijesi djeluju zajedno kako bi usmrtili duhovne osjećaje, zato najprije postajemo spori da odgovorimo Bogu a onda potpuno upadamo u tromo zadovoljstvo.

Autor: Aneel Aranha

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh