Josip Lončar

NIŠTA NEVAŽNO

Savršeno pokajanje? Usudio bih se reći da nema savršenog pokajanja bez duboke čežnje. Zašto?

Savršeno pokajanje?

Foto: Shutterstock

Milosni dar po čežnji

Savršeno pokajanje je dobivena milost: po kojoj srcem i razumom spoznamo svu težinu određenog grijeha, po kojoj ne samo da nemamo više nikakvu napast ponovno ga učiniti, već ga srcem zamrzimo ili nam se doslovno ogadi.

Nitko se sam po sebi, koliko god to htio i pokušavao, ne može savršeno pokajati, jer je savršeno pokajanje nezaslužena milost, nezasluženi dar. A milost ili dar primaju se…

Nitko se sam po sebi, koliko god to htio i pokušavao, ne može savršeno pokajati, jer, ponavljam, savršeno pokajanje je nezaslužena milost, nezasluženi dar. Milost ili dar primaju se, kao i sve druge izvanredne milosti, vrućom čežnjom – nas samih ili onoga tko moli za nas. Bogu je silno draga naša čežnja za dobrim darovima zato što čeznući: razmišljamo, zamišljamo, jačamo svoju volju, formiramo svoje osjećaje, pa čak i razgovaramo s nekim u koga imamo povjerenja o onome za čime čeznemo. Čežnja je sama po sebi itekako snažna molitva.

Ponavljam, čeznuti možemo za sebe, ali isto tako i za nekoga drugoga, do koga nam je zaista stalo. Tako, npr. znam čovjeka koji čezne za time da mu djeca budu veliki sveci, da im se u čitavoj vječnosti može radovati i ponositi se njima. Mislim da je to najbolji način na koji može moliti za njih.

Znam one koji su bili savršeno oslobođeni od bluda, kocke, pušenja i drugih grijeha – u trenutku kad su spoznali svoj grijeh očima Duha Svetoga

Više sam se puta susreo sa savršenim pokajanjem, osobno ali i kroz svjedočanstva drugih. Znam one koji su bili savršeno oslobođeni od bluda, kocke, pušenja i drugih grijeha – u trenutku kad su spoznali svoj grijeh očima Duha Svetoga.

Na svakom od nas je da izaberemo hoćemo li se uvijek iznova boriti svojim snagama s grijesima koji nas uvijek iznova nadvladavaju, ili ćemo shvatiti da sami ne možemo pobijediti, pa ćemo početi čeznuti za milošću savršenog pokajanja. Ako pak imamo dragu osobu za koju znamo da je zarobljena nekim grijehom koji razara nju i možda čak i njezinu obitelj, zašto ne bismo s čežnjom molili da joj Gospodin podari milost savršena pokajanja?

Josip Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh