Čitamo knjigu

ZAPISI O EGZORCIZMIMA

Riccardo je lijepi trogodišnji dječak… Majka i otac, bivši ovisnici, nisu bili zainteresirani za krštenje djeteta, ali jednog ljeta po nagovoru bake i djeda dogovaraju s poznanikom, svećenikom egzorcistom krštenje...

Riccardo je lijepi trogodišnji dječak...

Foto: Pixabay

 

Riccardo je lijepi trogodišnji dječak koji iza sebe ima solidnu, ali pomalo posebnu obitelj: djed Paolo poduzetnik je, baka Caterina novinarka je freelancerica. Uzoran par.

Najmlađi Michele oduvijek je bio buntovni dječak: imao je problema s policijom i bivši je ovisnik o drogama. Micheleova partnerica, Diana, također je bivša ovisnica meksičkog podrijetla

U braku su već niz godina i imaju više djece, a najmlađi Michele oduvijek je bio buntovni dječak: imao je problema s policijom i bivši je ovisnik o drogama. Micheleova partnerica, Diana, također je bivša ovisnica meksičkog podrijetla. Upoznali su se u centru za oporavak, odmah su se svidjeli jedno drugom i dobili su dijete, Riccarda. Par je uvijek stvarao probleme svojim obiteljima zbog svog ponašanja i svog društva.

Djed i baka pozvali su Michelea i partnericu da krste dijete, no oni su to odbili, nisu bili zainteresirani jer su, kako su rekli, bili daleko od katoličkog svijeta

Kad je Riccardo rođen, djed i baka pozvali su Michelea i partnericu da krste dijete, no oni su to odbili, nisu bili zainteresirani jer su, kako su rekli, bili daleko od katoličkog svijeta, imali su druge prioritete. Nakon nekog vremena dijete postaje nemirno, počinje se nenormalno ponašati, neprestano se inati, postaje naprasito, a ponekad čak i nasilno. Te pojave traju neko vrijeme.

Baka i djed uspijevaju nagovoriti djetetove roditelje, koje poznajem već niz godina, i napokon izražavaju želju da ga krste

Nakon nekoliko mjeseci, prigodom mog ljetnog posjeta njihovu mjestu, baka i djed uspijevaju nagovoriti djetetove roditelje, koje poznajem već niz godina, i napokon izražavaju želju da ga krste. Dogovaramo tako datum za kolovoz.

Na početku obreda iskazuje strah i odbojnost prema svetom, topoće i udara nogama, viče, psuje i bogohuli. Vrlo nasilno i pretjerano ponašanje za jednog trogodišnjaka

Na dan krštenja Riccardo je miran, no čim uđe u crkvu, a bilo mu je to prvi put, postaje uznemiren: na početku obreda iskazuje strah i odbojnost prema svetom, topoće i udara nogama, viče, psuje i bogohuli. Vrlo nasilno i pretjerano ponašanje za jednog trogodišnjaka. I što se obred više nastavlja, to je Riccardo uznemireniji, sve su snažnije nasilne i nedolične reakcije, tako da ga roditelji, baka i djed teško uspijevaju zadržati mirnog. Njegovi vriskovi zvuče poput boli, kao da je mučen. Nazočni, bilo je tridesetak osoba, počinju se pitati što se zapravo događa.

Točno u trenutku kad voda padne na djetetovu glavu, odjednom sve prestaje

Sve dok ne stižemo do trenutka uranjanja u vodu tijekom obreda krštenja. Riccardo je bijesan, no roditelji i kumovi nekako ga uspijevaju donijeti do krstionice: točno u trenutku kad voda padne na djetetovu glavu, odjednom sve prestaje. Ipso facto. Odjednom nastupa mir, lice mu mijenja izraz, Riccardo je sad miran, smirio se. Blagoslovljena je voda zaustavila sve probleme i od tog trenutka mališan nikad više nije imao slične epizode.

Nastavak možete pročitati u knjizi „Moje ime je Sotona. Zapisi o egzorcizmima – od Vatikana do Međugorja“ autora Fabija Marchesea Ragone. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh