Duhovnost

RELIGIJA ‘MODERNOG’ DOBA // Znate li koja su učenja New Agea i zašto se protive kršćanskom nauku? „Oni žele svijet učiniti takvim da se čovjek osjeća toliko sigurnim da Boga više ne treba…“

Znate li koja su učenja New Agea i zašto se protive kršćanskom nauku?

New age, religija ‘modernog’ doba, temelji se na sedam glavnih učenja koji se znatno suprotstavljaju kršćanskom nauku.

• Isus nije bio i nije jedini Spasitelj, i on nije Bog

Mnogi kršćani misle da svi razmišljaju poput njih kada se misli ili govori o Kristu. Za kršćane On je jedinorođeni Sin Božji i jedini Gospodin i Spasitelj. Međutim, za sljedbenike New Agea On je samo jedan od mnogih duhova, ili jedan od mnogih spasitelja koji su se pojavili u čovječanstvu.

New Age prihvaća Krista kao jednu od mnogih reinkarnacija avatara. On je samo glasnik, poslan od viših duhova, da bi donio ljudima učenje i duhovno otkrivenje. New Age prihvaća i Budu, i Muhameda i Konfucija, i Isusa i mnoge druge kao ravnopravne i identične ‘spasitelje’ čovječanstva.

• Bog nije osoba, već je viša kozmička energija

Sve stvari, uključujući i čovjeka obrazuju JEDNO – takozvani ‘sveopći um’ ili ‘izvor’, ‘sveopće biće’, ‘kozmičku svijest’, ‘sveopće prisutnost’, ‘energiju’, ‘unutarnji glas’, ‘višu svijest’, ‘intuiciju’.

Bog je dakle neosobna energija, sila, koja je prisutna u svim stvarima i bićima (i u čovjeku). Bog može biti shvaćen ili nazivan kao: on ili ona, majka ili otac, bog ili boginja. Naravno to što pristalice New Agea vjeruju o Bogu, nije Bog kakvog ga predstavlja i opisuje Biblija – ne dajte se zavesti. Većina New Age učitelja naučava, da ‘majka Zemlja’, sunce i zvijezde, kao i cijela priroda mogu biti obožavani kao Bog.

• Čovjek je bog, jer ga nosi u sebi – on je stvoritelj, ‘sila’. Čovjek već posjeduje božanske sile i moći, ali je potrebno da postane svjestan toga – ‘probuđen za tu činjenicu’

New Age pokret uvelike teži za supernaturalizmom (nadnaravnim), i on ga pripisuje stvorenjima, ne Stvoritelju (vidi Rim 1,22-24). Njihovo razmetanje idejom ‘ja sam bog’ vrlo je privlačno za čovjekov ego i za njegovu glad za stjecanjem nadnaravnih moći. Zar to nije ona stara priča iz Edenskog vrta, kada đavo obećava Evi: „Bit ćete poput Boga”?

Jedan je od ciljeva New Agea izazvati ljude na pobunu protiv pravoga Boga, Biblije i uvjeriti svoje sljedbenike da su oni božanstva. Jednom kada Sotona posadi sjeme ove opake hereze u čovjekov um, on je dobio bitku. Taj će se čovjek onda sve više i više otvarati princu tame i služiti mu, ne bi li stekao još veće moći i – nahranio svoj ego. Osoba s ovakvom zbrkom u umu učinit će sve što se od nje traži, pa čak i drugima ili sebi oduzeti život, s ciljem ‘višeg prosvjetljenja’, što tako često možemo vidjeti u nekim sektama i kultovima. Čim čovjek prihvati Sotonine ‘istine’, Sotona dobiva vlast nad njegovim životom i postaje njegovim gospodarom.

• Čovjek treba tražiti i slijediti duhovna vodstva izravno od duhova

Stjecanje nadnaravnih znanja i moći uvijek je privlačan mamac okultnoga. Čovjek želi imati, ili iskusiti duhovnu i nadnaravnu moć – ne ovozemaljsku. Čovjek ne želi slušati što mu Bog želi reći, već želi dobiti informacije od nekoga tko ‘zna’, tako da pribjegava spiritizmu, tarot kartama, hiromantija, magiji, astrologiji, NLO-u i drugim okultnim praksama koje mu služe kao kanal za povezivanje s onim natprirodnim – ‘višim duhovima’.

Želja za upoznavanjem natprirodnog, Bogom je dana želja koja je u svakom čovjeku. Ona se nalazi u nama zato što mi u sebi nosimo Njegovu sliku i imamo potrebu za Njim. Ta je želja u nama zato da bi nas potaknula na traganje za Njim – da mu se ponovo vratimo. Sotona se trudi ovu želju izokrenuti u svoju korist, i čovjeka, uz njenu pomoć, što više udaljiti od Boga.

• Sve religije i vjerski učitelji uče isto i imaju jedan cilj. Sve religije su istinite i vjerodostojne

Glavna Sotonina taktika u protivljenju Bogu, nije propagiranje ateizma, već religije; ne dokazivanje da Bog ne postoji, već želja da nešto drugo bude obožavano kao Bog, a najviše on sam.

„Došao sam uspostaviti novu religiju”, kaže za sebe tzv. gospodar Maitreya, „došao sam učiti putu samo-ispunjenja”. Tako on nudi ljudima nešto što nije ni religija, ni ideologija, on nudi korist onima koji su religiozni, ali i onima koji to nisu – za svakog po nešto. Dalje on govori: „Ja sam vam došao kao lopov u noći, tako da vi sada niste uzbuđeni zbog toga. Ali, polako, kako ćete postajati svjesni, moći ćete ‘probaviti’ ono što ste ‘pojeli’ i postat ćete svjesni (poznat ćete) mene i nećete se (doktrinama) boriti protiv mene “.

Maitreya je tipičan primjer onoga što New Age pokret propagira, to što oni nude i jeste i nije religija. Oni će se truditi stvoriti dodirne točke sa svim postojećim religijama, da bi tako to što nude učinili prihvatljivim za što više ljudi. Tako npr. možete čuti tvrdnje da je Isus proveo 18 godina u Indiji gdje je proučavao hinduizam i učenja Bude, uz dodatak panteizma i magije. Vrlo često, New age nudi brzi pristup sreći, zdravlju i bogatstvu, kroz razne rituale, meditacije ili mentalne vježbe.

Pojava u kršćanskom svijetu zvana ‘ekumenizam’, veoma je važna za New Age pokret, jer je to prvi korak u ‘stvaranju novog kršćanstva’, koje će ravnopravno prigrliti sve vjeroispovijesti, pa i nekršćanske religije. Psihologija je glavno oružje ideje ekumenizma. Zagovaraju se tolerancija, prihvaćanje različitosti, bratstvo, „jedan Bog, vjera, crkva”, humanost, itd.

• Drevna mudrost Babilona, ​​Egipta i Grčke – ne Biblije – temelj je svih istina

Albert Gore (političar) predstavlja sebe kao osobu koja vjeruje da čovječanstvo treba imati ‘majku boginju’ koju će obožavati. On tvrdi da bi na temelju ‘pozitivnog’ iskustva drevnog hinduizma to trebala biti ‘majka zemlja’, jer čovjek su i priroda jedno, a Bog je dio prirode, i priroda je dio Boga. Ovaj poznati političar, nekadašnji baptist, postao je predanim poklonikom New Agea (Al Gore, Earth In the Balance; Ecology and the Human Spirit).

New Age pokret Bibliju prikazuje kao običnu knjigu, napisanu samo od ljudi, a ne kao Bogom nadahnutu i istinitu. Prema njihovu mišljenju, Biblija se nikako ne može mjeriti s ‘drevnim’ starim spisima, tj. istinama. S druge strane, oni će odati priznanje Bibliji kao knjizi koja sadrži dobre životne principe i učenja.

• Grijeh i zlo ne postoje. Mir i ljubav konačna su stvarnost

New Age pokret negira postojanje pakla i suda. Oni također poriču i postojanje grijeha i zla. Bog (energija kozmosa) je daleko iznad dobra i zla. New age ‘evanđelje’ nije zbirka radikalnih revolucionarnih principa. Ono ne propagira sukobe, rat ili mržnju, već uvijek zagovara mir, ljubav, humanost, prihvaćanje, toleranciju, jedinstvo,… New Age uči da je cijelo čovječanstvo jedno ‘bratstvo’.

Njihova je želja ovaj svijet učiniti ugodnijim i harmoničnijim, da čovjek više uopće ne osjeti potrebu za Kristom (Bogom). Oni žele svijet učiniti takvim da se čovjek osjeća toliko sigurnim da Boga više ne treba.

Izvor:  Novizivot.net (Sionska truba)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh