Aktualnosti

PRVOG DANA PRIKUPLJANJA ŽIRA NIJE DOŠAO NITKO // U okolici Vinkovaca leže milijuni, samo ih treba pokupiti! Hrvatske šume su otvorile sezonu prikupljanja žira; u podružnici Vinkovci potrebno je 480 000 kilograma. Evo izvanredne prilike za nezaposlene stanovnike Vinkovaca i okolice. Šume su samo jedno od prirodnih bogatstava naše domovine, koje čeka da ga iskoristimo!

U okolici Vinkovaca leže milijuni, samo ih treba pokupiti!

Foto: Shutterstock

 

U slavonskim šumama počela je sezona prikupljanja žira hrasta lužnjaka. Iako je otkupna cijena žira hrasta lužnjaka osam kuna bruto, prvi dan nije donio očekivane redove i pune vreće. U županiji s više od 10 tisuća nezaposlenih, u prikupljanje žira za sada nije došao – nitko.

Po šumama u okolici Vinkovaca razbacani milijuni, samo ih treba pokupiti

„Nama je u ovom trenutku prijeko potreban žir, na području uprave šume podružnice Vinkovci je potrebno 48 vagona, odnosno 480 000 kilograma”’, rekao je Zvonimir Rukavina, upravitelj šumarije Otok.

Hrvatske šume otvorile su sezonu prikupljanja i za kilogram žira ponudile osam kuna. Osam kuna puta 480 tisuća, iznosi gotovo četiri milijuna kuna.

Cijena kilograma žira nikad nije bila veća, no prvog dana organiziranog sakupljanja, spačvanske su šume prazne.

Žir potreban za sadnju novih šuma

Tri kune veću cijenu u odnosu na prošlu godinu, Hrvatske šume nude jer je hrast lužnjak slabo rodio. Žir im je potreban za sadnju novih šuma, a bez njega neće biti ni planirane sječe.

„Teško je reći s obzirom da je prvi dan i s obzirom da smo prvi dan izdali jako malo dozvola; u šumariji Otok tek 6. Znači, moja prognoza je da neće biti bajno”, dodaje Rukavina.

Prikupljanje traje još dva do tri tjedna

Lokalno je stanovništvo za obližnje šume uvijek bilo vezano. Prilika za dobru zaradu većini je, kažu, očito promakla. Prikupljanje je počelo danas i trajat će sljedeća dva do tri tjedna.

„Da bi ljudi sakupljali žir moraju doći u područnu šumariju, izvaditi dozvolu i javiti se područnom lugaru koji će ih uputiti gdje imamo žir”, rekao je Rukavina.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutačno ima više od 10 tisuća nezaposlenih. Uz prosječnih 100 kilograma žira na dan, u samo pet dana prihod je 4000 kuna.

Autor: Marina Bešić Đukarić (Dnevnik.hr; Book.hr)

Najčitanije

Na vrh