Razno

ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Proslijedite onima od 60, 70 i 80 godina kako bi bili ponosni na svoje godine Vrhunac ljudske intelektualne aktivnosti događa se oko 70. godine života, kada mozak počinje raditi punom snagom!

Foto: Unsplash, Matt Bennett 

 

Ravnatelj Medicinskog fakulteta Sveučilišta George Washington tvrdi da je mozak starije osobe mnogo praktičniji nego što se uobičajeno vjeruje. U ovoj dobi međudjelovanje lijeve i desne hemisfere mozga postaje skladno, što proširuje naše kreativne mogućnosti. Zato među ljudima starijim od 60 godina možete pronaći mnoge ličnosti koje su tek započele svoje kreativne aktivnosti.

Naravno, mozak više nije tako brz kao u mladosti. Međutim, dobiva na fleksibilnosti. Stoga smo s godinama skloniji donošenju ispravnih odluka i manje smo izloženi negativnim emocijama. Vrhunac ljudske intelektualne aktivnosti događa se oko 70. godine života, kada mozak počinje raditi punom snagom.

S vremenom se povećava količina mijelina u mozgu, tvari koja olakšava brzi prolaz signala između neurona. Zbog toga se intelektualne sposobnosti povećavaju za 300% u odnosu na prosjek.

Također je zanimljiva činjenica da nakon 60 godina osoba može koristiti 2 hemisfere u isto vrijeme. To vam omogućuje rješavanje mnogo složenijih problema.

Profesor Monchi Uri sa Sveučilišta u Montrealu smatra da mozak starije osobe odabire put koji troši manje energije, eliminira nepotrebno i ostavlja samo prave opcije za rješavanje problema. Provedeno je istraživanje u kojem su sudjelovale različite dobne skupine. Mladi su bili vrlo zbunjeni dok su prolazili testove, dok su oni stariji od 60 godina donijeli ispravne odluke.

Karakteristike mozga starije osobe

Sada, pogledajmo karakteristike mozga između 60. i 80. godine:

1. Neuroni u mozgu ne umiru, kao što kažu svi oko vas. Veze među njima jednostavno nestaju ako se čovjek ne bavi umnim radom.

2. Smetnja i zaboravljivost nastaju zbog preobilja informacija. Stoga se ne morate cijeli život usredotočiti na nepotrebne sitnice.

3. Od 60. godine čovjek pri donošenju odluka ne koristi samo jednu hemisferu mozga, kao mladi ljudi, već obje.

Zaključak: Ako osoba vodi zdrav način života, pokretna je, ima održivu tjelesnu aktivnost i potpuno je mentalno aktivna, intelektualne sposobnosti NE opadaju s godinama, one jednostavno RASTU, dosežući vrhunac u dobi od 80-90 godina.

Zdravi savjeti

1. Ne boj se starosti.
2. Težite intelektualnom razvoju.
3. Naučite nove zanate, stvarajte glazbu, naučite svirati glazbene instrumente, slikajte slike! Ples!
4. Zanimajte se za život, upoznajte i komunicirajte s prijateljima, pravite planove za budućnost, putujte što bolje možete.
5. Ne zaboravite ići u trgovine, kafiće, na predstave.
6. Ne šuti sam, to je pogubno za svakoga.
7. Budite pozitivni, živite s mišlju: „sve dobre stvari su još preda mnom!”

Za Book.hr priredila I. A. ; izvor: New England Journal of Medicine

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh