Osobni razvoj

PROMIJENITE LOŠE NAVIKE I NEFUNKCIONALNE NAČINE RAZMIŠLJANJA // Kako vam pravilo ‘5 sekundi’ može promijeniti život Autorica je pravilo otkrila u trenutku kada je sama bila u težoj životnoj situaciji – nezaposlena i pred rastavom braka…

Kako vam pravilo '5 sekundi' može promijeniti život

Foto: Shutterstock

 

Mel Robbins, američka motivacijska govornica i spisateljica, osmislila je pravilo ‘5 sekundi’ kao pomoć svima koji se bore s prevladavanjem loših navika i nefunkcionalnih obrazaca razmišljanja.

Autorica je pravilo otkrila u trenutku kada je sama bila u težoj životnoj situaciji – nezaposlena i pred rastavom braka. Njena se priča počela mijenjati kada je na televiziji vidjela NASA-inu snimku lansiranja rakete; odlučila je da će i ona tako, poput te rakete, ujutro ustati i početi raditi na sebi.

NASA-ino odbrojavanje

Naravno da je to sljedećega jutra bilo znatno teže nego li dan prije kada je donijela odluku, no u jednom se trenutku sjetila NASA-ina odbrojavanja prije lansiranja rakete (5,4,3,2,1,0) i to je ponovila u sebi. Nakon toga je nastavila s planiranim aktivnostima i svaki put, kada bi poželjela odustati, sjetila bi se tih pet sekundi i povratila bi motivaciju.

Znanstveno objašnjenje pravila ‘5 sekundi’

Mel u početku nije znala kako znanstveno objasniti djelovanje pravila ‘5 sekundi’, jer joj se na početku činilo prilično ‘glupim’. No daljnjim istraživanjem utvrđeno je da je pet sekundi dovoljno da se prekine pretjerano i nepotrebno analiziranje i razmišljanje koje može dovesti do anksioznosti i depresije, a u konačnici pomaže i u prevladavanju loših navika, jer se fokus u tih pet sekundi prebacuje na željeni cilj i tako automatski prestajemo sebe uvjeravati zašto nešto ‘ne možemo’. Važno je osvijestiti si podsvjesne mehanizme koji mogu usmjeriti naš život u pogrešnom smjeru.

Ako želite zanati kako se osloboditi starih načina razmišljanja i dopustiti Duhu Svetom da vas vodi, možete pročitati OVDJE. Molitvu za obnovu uma možete pronaći OVDJE.

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh