Duhovnost

PATER PELANOWSKI

Pročitaj ovo kad si u kušnji da nekome vratiš „oko za oko, zub za zub”… I možda ti je Bog dopustio takvu kušnju da te je netko toliko naljutio, ponizio, isprljao blatom da bi najradije uzeo taj čekić što počiva na tvojim prsima i iskoristio ga. Ali...

Pročitaj ovo kad si u kušnji da nekome vratiš „oko za oko, zub za zub”...

Foto: Shutterstock

 

Ako vas proklinju, to znači da u vama gori plamen. Kad su se nad glavama apostola, kao na svijećnjaku, ukazali plameni jezici? Odgovorit ću ti: u noći silaska Duha Svetoga. Naravno! Ali ta noć je bila noć Pedesetnice, nastupila je pedeset dana poslije uskrsnuća i deset dana poslije uzašašća Isusova. Prisjetite se u kakvoj su se situaciji nalazili učenici u tih zadnjih deset dana, kada Isusa s njima više nije bilo, a Duh Sveti još nije bio došao. Je li Jeruzalem u tih deset dana bio oblijepljen plakatima Isusa koji uzlazi na nebo? Jesu li apostoli iznenada postali slavan tim, evangelizacijska ekipa popularna u gradu i okolici? Jesu li napokon započeli graditi karijeru? Jesu li tada svi napokon povjerovali u Isusa i priznali apostolima da su u pravu? Jesu li im postali poslušni? Ništa slično. Oni su bili progonjeni u to vrijeme. Vrata dvorane nisu bila zatvorena zbog prevelike popularnosti i slave, nego zbog straha od progona. Prijetilo im je isto ono što je sustiglo Isusa – smrt. I upravo je tada, u takvoj situaciji, došao Duh Sveti. Kada te proklinju radi Krista i stavljaju ti prepreke, sapliću ti noge i stanje je toliko loše da iz straha zaključavaš vrata ili se zatvaraš u sebe, tad se rađa kušnja da uzvratiš istim oružjem.

Budi se u tebi tada prirodan Hamurabijev zakon: „Oko za oko, zub za zub.“ I teško se suzdržati od takve kušnje usred progonstva. I možda ti je Bog dopustio takvu kušnju da te je netko toliko naljutio, ponizio, isprljao blatom da bi najradije uzeo taj čekić što počiva na tvojim prsima i iskoristio ga. Ali Gospodin pravovremeno reagira i daje ti danas tu riječ, u kojoj govori: „Ne radi to, ne uzvraćaj psovkom, ne čini to, jer će Duh otići od tebe.“

Ulomak iz knjige „Od Duha do uha“ p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh