Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Pročišćavanje duše od lakih mrlja Treba ustrajno moliti Isusa riječima: „Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti!“

Foto: Pixabay


 

„Ako hoćeš, možeš me očistiti!“, kaže gubavac Isusu. U tvom bi srcu mogao prebivati neki nedostatak ili porok. Tko želi biti svet, neka mrzi i laki grijeh koji se namjerno čini. Kršćanin koji je, s milošću Duha, započeo borbu protiv namjernog lakog grijeha, živi u drugoj fazi puta nutarnjeg pročišćavanja. Borba je uvijek iz ljubavi prema Gospodinu koji želi da budemo čista srca.

Pročišćavanje duše od lakih mrlja nije moguće samo ljudskim trudom, potrebna je milost Isusa Krista

Ako uistinu ljubiš neku osobu, trudiš se izbjegavati reći ili učiniti neku grubu riječ ili uvredljivu gestu, čak i najmanju, koja bi kod ljubljenog mogla izazvati nezadovoljstvo. Pročišćavanje duše od lakih mrlja nije moguće samo ljudskim trudom, potrebna je milost Isusa Krista. Treba ustrajno moliti Isusa riječima: „Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti!“. Gospodin biva dirnut i daruje nam milost da pobijedimo svaki namjerni laki grijeh.

Želiš li znati koji su to namjerni laki grijesi? Često čitaj Govor na Gori koji se nalazi u Matejevom Evanđelju, poglavlja 5, 6, 7. Ova tri poglavlja su savršenstvo ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

…nutarnje pročišćenje od gube neće se dogoditi preko noći

Dobro, uopće ne mislim da se čitatelji SJEMENA nalaze u izmetu nekog poroka. Ali kad bi netko bio nogama u izmetu, onda mu je za izlazak iz toga potreban sakrament ispovijedi, Euharistije i ponavljajući vapaj iz dubine srca: „Gospodine, smiluj mi se, ako hoćeš, možeš me očistiti“. Svemu tome treba pridružiti tjedni post. Naravno, ovo nutarnje pročišćenje od gube neće se dogoditi preko noći.

Potrebna je ustrajnost, strpljivost i vjera u Božje milosrđe. Gospodin liječi. Ali treba snažno i često vapiti pred Gospodinom.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh