Poučne priče

TKO JE TVOJ OTAC?

Događaj iz djetinjstva američkog guvernera postao poznat diljem svijeta Bio je dječak bez oca kojeg su svi gledali s prijezirom i posramljivali ga. Sve dok u grad nije došao novi svećenik

Foto: Library of Congress American Memory Collection;  autor: Chicago Daily News, 1922. 

 

Tko ti je otac?

Ova je priča nastala prema iskustvu iz djetinjstva američkog guvernera Bena Hoopera, te je, zbog svoje snažne pouke, ubrzo postala svjetski poznatom legendom.
Sedamdesetih godina 19. stoljeća na jugoistoku SAD-a rodio se dječak koji nije poznavao svoga oca. Njega i njegovu majku mještani su gledali s prijezirom i mrmljali si u bradu: „Što ovi ne odu iz našega grada; tko je uopće otac malome?”

Osjećao se odbačeno i manje vrijedno. Zato je izbjegavao odlaziti u trgovinu, nije se zadržavao u mjestu, u školi se držao podalje od drugih učenika…

Dječaka su posramljivali kad god su stigli. Nisu dopuštali da se igra s njihovom djecom. Kamo god bi pošao, postavljali bi mu pitanje:
„Hej, čiji si ti?” ili „Tko ti je otac?”
Dječak je zbog toga bio veoma nesretan. Osjećao se odbačeno i manje vrijedno. Zato je izbjegavao odlaziti u trgovinu, nije se zadržavao u mjestu, u školi se držao podalje od drugih učenika…

A onda se dogodilo nešto što mu je promijenilo život.

„Ja dobro znam tko si ti i čije si dijete!”

Kad je imao osam godina, u njihovu je župu došao novi svećenik, koji je ubrzo postao omiljen među župljanima zbog svoje otvorenosti i spremnosti da sasluša svakoga. Na svetu misu je rado dolazio i dječak, kojemu su osobito bile zanimljive župnikove propovijedi.

misa je završila ranije nego što je očekivao i on je ostao zaglavljen među ljudima koji su izlazili iz crkve. Dok se probijao van kako bi što prije izašao i otrčao kući, već je i župnik stajao pored izlaza, i pozdravljao vjernike…

Iako je dječak i u crkvu uvijek nastojao doći posljednji i izići prvi kako ne bi bio primijećen, jednoga se dana nije snašao ― misa je završila ranije nego što je očekivao i on je ostao zaglavljen među ljudima koji su izlazili iz crkve. Dok se probijao van kako bi što prije izašao i otrčao kući, već je i župnik stajao pored izlaza, i pozdravljao vjernike…
Kada je dječak izašao iz crkve župnik ― koji ga nije poznavao ― prijateljski ga je, smiješeći se, potapšao po ramenu i upitao:
„Čiji si ti sin? Kako ti se zove otac?”

Dječak je u neprilici pognuo glavu a prisutni su očekivali što će se dogoditi. Svećenik je shvatio da se tu radi o nečem neugodnom, te je, po Božjemu nadahnuću, zagrlio dječaka i rekao: „Ja dobro znam tko si ti i čije si dijete!”

Nastao je muk. Dječak je u neprilici pognuo glavu a prisutni su očekivali što će se dogoditi. Svećenik je shvatio da se tu radi o nečem neugodnom, te je, po Božjemu nadahnuću, zagrlio dječaka i rekao:
„Ja dobro znam tko si ti i čije si dijete!”
Mnoštvo je živnulo, očekujući da će doznati ono što su željeli znati već dugo. Svećenik je nastavio:
„Sličnost je velika, veoma si nalik svome ocu. Ti si dijete svemogućega Boga.”
Tog su trenutka okovi srama i nesigurnosti počeli padati s dječaka. Otada se sve manje vidio onakvim kakvim su ga vidjeli drugi i počeo se promatrati u Božjem svjetlu, onako kako ga gleda Bog.

Trideset godina nakon toga, odnosno godine 1911., taj je dječak postao guverner države Tennessee.

Guverner bi znao reći da je postao guverner još onog dana kada mu je svećenik otkrio tko je njegov Otac.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh