Duhovnost

SESTRA BOGNA MŁYNARZ

Postoji li autentičan kršćanski život bez borbe U razgovoru s Mariuszom Czajaom, sestra Bogna je progovorila o ljudskoj duši i tome suprotstavlja li se ona našem tijelu. Trčanje za jeftinim receptima, za potpunim unutarnjim spokojem i harmonijom, velika je utopija. Ne postoji autentičan kršćanski život bez borbe. Ta borba proizlazi iz ljubavi prema samom sebi, a ne iz mržnje prema vlastitom tijelu.

Foto: Shutterstock


 

Duša je često suprotstavljena tijelu kao nešto više, bliže Bogu nego tijelo. Tijelo se često predstavlja kao neprijatelj s kojim nam se je boriti. Osnivačica vaše zajednice, časna majka Paula Zofia Tajber, govorila je da u ljudskoj duši prebiva Bog.

Uistinu, ponekad se duša suprotstavlja tijelu. Odnosno, ono duhovno onomu što je materijalno. U nekim krajnjim mišljenjima duša se smatra onime što je izišlo iz Božje ruke, dok je tijelo prebivalište svega što je grešno. Ali takva stajališta nemaju svoj korijen u kršćanstvu. Bog je stvorio cijeli svijet, i duhovni i materijalni. I u tom svijetu htio je da postoji čovjek koji je tjelesno-duhovna jedinka. Takvi smo izišli iz Božje ruke i takvima nas je želio. Jednom ćemo u nebu biti i dušom i tijelom. I upravo to će biti potpuni plod spasenjskog djela Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je dušom i tijelom uzašao na nebo. Vidljivo je prema tome da takvo stajalište nema ničega zajedničkoga s platonskom vizijom duše zarobljene u tijelu.

Tjelesna se sfera ne želi podrediti onomu višemu, duhovnomu. To je borba za prijestolje!

Kada sv. Pavao govori o tijelu koje se bori s prvenstvom duha, koristi taj pojam u nešto drugačijem značenju negoli mi. Tijelo ne obuhvaća samo ono materijalno u čovjeku već njegovu psihofizičku prirodu, ranjenu iskonskim grijehom.

Unutarnja napetost koja postoji između duhovne i tjelesne, odnosno psihofizičke sfere, rezultat je disharmonije nastale istočnim grijehom, a ne borbe neprijateljskih sila. A to je značajna razlika. Tjelesna se sfera ne želi podrediti onomu višemu, duhovnomu. To je borba za prijestolje! Ipak, to ne znači da je tijelo nepotrebno ili loše. Ono je, jednostavno, neobuzdano.

Svi tomu svjedočimo i svi mi težimo prvotnoj harmoniji. Ipak, naš cilj nije eliminacija te neprestano suprotstavljene prirode, već usklađenje s našim duhom. Možemo se veseliti što se taj proces Božjom milošću dovršava. To je otkupiteljsko djelo, koje postupno u nama donosi svoje plodove. Dok se ono ne ispuni dokraja u ponovnu Kristovu dolasku, moramo strpljivo podnositi te unutarnje sukobe.

 

 

Iz knjige „Bog traži čovjeka” autorice sestre Bogne Młynarz, ZDCh. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 63 umjesto 70 kuna možete nabaviti, ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh