Vijesti

POŠTIVANJE PRAVA NA PRIZIV SAVJESTI // Trumpova administracija ukinula odredbu o kontracepciji Tom se odlukom poslodavcima i osiguravajućim društvima daje sloboda da odbiju financirati kontracepcijska i abortivna sredstva, ako je to protivno njihovim vjerskim uvjerenjima ili moralnim vrijednostima.

Trumpova administracija ukinula odredbu o kontracepciji

Foto: Shutterstock

 

Prošloga je tjedna administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa donijela odluku o ukidanju odredbe zakona tzv. Obamacarea, koja je obvezivala poslodavce na povrat novca za kontracepcijska i abortivna sredstva u sklopu zdravstvene zaštite njihovih djelatnika. Drugim riječima, tom se odlukom poslodavcima i osiguravajućim društvima daje sloboda da odbiju financirati kontracepcijska i abortivna sredstva ako je to protivno njihovim vjerskim uvjerenjima ili moralnim vrijednostima. 

Kardinal Daniel DiNardo, predsjednik Američke biskupske konferencije, pozdravio je odluku Trumpove administracije, dodavši da je riječ o unaprjeđenju vjerske slobode. Dodajmo da je i papa Franjo kritizirao odluku nekadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame. Sveti je Otac za vrijeme svog apostolskog pohoda Sjedinjenim Američkim Državama 2015. godine posjetio Male sestre siromašne (eng. Little Sisters of the Poor) koje su se pravno borile protiv spomenute odredbe, očitujući time svoju potporu njihovoj pravnoj bitci. 

Izvor:  Vatikanski radio; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Najčitanije

Na vrh