Vijesti

ISTRAGA TALIJANSKE NOVINARKE

Posljednji sati pape Ivana Pavla I.: Objavljeni detalji vezani sa smrću pape čiji je pontifikat trajao svega 33 dana Iako je kao uzrok smrti naveden srčani udar, iznenadna smrt 66-godišnjeg Pape pokrenula je razne „teorije zavjere“ i postala pravi misterij u Katoličkoj Crkvi…

„Papa Luciani: Kronika jedne smrti“, naslov je knjige koja otkriva detalje vezane uz smrt pape Ivana Pavla I., piše Aleteia. Ivan Pavao I., poznat i kao „nasmiješeni Papa“, preminuo je 1978. godine, samo 33 dana nakon imenovanja. Iako je kao uzrok smrti naveden srčani udar, iznenadna smrt 66-godišnjeg Pape pokrenula je razne „teorije zavjere“ i postala pravi misterij u Katoličkoj Crkvi.

Knjigu je napisala talijanska novinarka Stefania Falasca, koja je u knjizi objavila liječnička izvješća, izjave svjedoka i tajne dokumente Svete Stolice. Falasca je dobila pristup dokumentima jer je članica kauze za proglašenje Ivana Pavla I. svetim.

„Istraživanje je usredotočeno na posljednje sate života pape Ivana Pavla I., a temelji se na dostupnoj dokumentaciji i dokazima“, napisao je u predgovoru knjige kardinal Pietro Parolin.

Iznenadna smrt

U Papinom zdravstvenom kartonu zabilježeno je da se žalio na bolove u prsima nekoliko sati prije smrti, ali je odbio pomoć liječnika.

„Papa je odbio intervenciju vatikanskog liječnika, tvrdeći da mu se takva bol javljala i ranije, a on ju je smatrao reumatskom”, piše u dokumentu koji je Falasca pronašla.

Luciani je osjetio oštru bol u prsima tijekom večere sa svojim tajnikom, a bol je sama prestala nakon pet minuta. Sljedećeg su ga jutra pronašli mrtvog.

U dokumentu stoji da je Ivan Pavao I. zanemarivao simptome budućeg srčanog udara, koji mu je kao uzrok smrti u smrtovnici napisao vatikanski liječnik Renato Buzzonetti.

„Nakon tolikih nagađanja, tolikih rekonstrukcija temeljenih na tračevima, sada napokon znamo što se zbilo u posljednjim satima živote ovog Pape”, napisao je kardinal Parolin u uvodniku knjige.

Ležao u krevetu s blagim osmijehom

Ipak, unatoč tome što knjiga potvrđuje službeni uzrok smrti, uvršteno je i svjedočanstvo s. Margherite koja je pod zakletvom rekla da su ona i s. Vincenza prve pronašle Papino tijelo, dok je prvotna informacija iz Vatikana bila da ga je pronašao njegov tajnik.

S. Margherita rekla je da je ležao u krevetu s blagim osmijehom kada ga je našla.

Ivan Pavao I. bio je prvi papa rođen u 20. stoljeću. Uzeo je ime po dvojici svojih prethodnika, Ivanu XXIII. i Pavlu VI. Njegova papinska služba jedna je najkraćih u povijesti.

Vedrana Prka; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh