Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Ponekad i kada želim moliti za svoj brak, za bilo što, ne mogu, jednostavno ne mogu, kao da je u mojem srcu blokada

RAZMATRANJE I MOLITVA

Ponekad i kada želim moliti za svoj brak, za bilo što, ne mogu, jednostavno ne mogu, kao da je u mojem srcu blokada. Pokušavam otvoriti Sveto pismo, ali kao da je sve suhoparno. Mislim si, Bože, daj mi samo nešto, barem nešto. Nastojim sve posložiti, nastojim biti bolji čovjek, supružnik, nastojim više ljubiti, poštovati. No, kad i dođem u molitvu, ne mogu se sabrati. S čime krenuti u molitvu? Kao da imam totalnu blokadu. Obeshrabren/obeshrabrena sam! Pa mislim, kako će me i Bog prihvatiti takvog/takvu, sa svime time, sve te moje zbrke? Pa si počnem zamjerati, kriviti sebe, druge; uhvati me nervoza, ljutnja, osjećam se bezvrijedno, bezizlazno. Ponekad mislim, pošto mi Bog ne odgovara, vjerojatno niti ne zaslužujem ljubav. Kroz misli mi prolazi, kako mogu ovakav/ovakva uopće nešto tražiti od Boga? Trebam se srediti, trebam postati bolji/bolja, čišći/čišća, smiriti sve te misli. Ali opet, mislim si, pa zar ja ne zavređujem ništa, barem mrvice? Pa me pritišće jad zbog raznih situacija sa supružnikom, s obitelji; borim se sa samim/samom sobom, pod stresom sam, od svega sam tako umoran/umorna i često padnem, ne mogu, jednostavno ne mogu.

Daj da sada povjerujem da ti mogu doći baš takav/takva kakav/kakva jesam

Grešan/grešna sam, preslab/preslaba, ne mogu se boriti i očito ni od Boga ni od ljudi ne zavređujem ono što bih ja htio/htjela. Ne mogu ja to!

Točno, ne možeš! Niti je Bog to tako zamislio, da moraš, već potpadneš pod laž. Jedna od najvećih zamki oca laži, najvećeg neprijatelja braka, života, je upravo ta da kroz misao posije laž (samo)okrivljavanja i uvjerenja, „ja moram posložiti stvari kako bih mogao/mogla doći pred Boga da bih bio/bila uslišan/uslišana“. Pitaj se sada i odgovori si iskreno, osjećaš li da te Bog istinski ljubi u tim situacijama, kada njegovu ljubav „moraš zaslužiti“? Baš kao što si ju, često, morao/morala zaslužiti kod roditelja ili drugih ljudi. Sotona upravo to koristi da te uvede u laž, da ti prezentira krivu sliku Boga, da optereti tebe, tvoje misli, osjećaje i onda postaješ umoran/umorna i bezvoljan/bezvoljna. Najgore od svega je što tako ti sam/sama podigneš „zid“ prema Bogu, nesvjesno, jer ti On kao ne odgovara. I onda misliš da si i pred Bogom sve krivo napravio/napravila i to te sve više frustrira. Ne vjeruj u tu laž! Bog od tebe traži samo jednu stvar: „Dođi pred mene takav/takva kakav/kakva jesi! To je tvoj dio. Ako je nešto i bilo krivo, pokaj se, predaj to meni.“

Isuse, daj mi mudrosti, snage i iskrene poniznosti da ti uvijek dođem takav/takva kakav/kakva jesam

Pa zar nije Isus rekao da je došao radi grešnika (Lk 5,32)? Par zar je Bog dao svoga Sina razapeti zato da bi ti trebao/trebala sve posložiti i biti „pravedan/pravedna“, bezgrešan/bezgrešna kako bi došao/došla pred njega? Pa zar nije umro za grešnike, pa tako i tvoje grijehe? Zašto onda vjeruješ laži? Isus te treba i želi baš takvog/takvu kakav/kakva jesi, ne moraš i ne možeš sam/sama. Bez njega nikada, nikada nećeš moći voljeti do kraja, napose u teškim trenucima, zato te u tim trenucima treba takvog/takvu, s osjećajima koje imaš u tom trenutku, ali da to predaš njemu, da ti On dadne ljubavi i strpljenja! Zato je Isusu bitno samo jedno: „Želiš li drugačije, predaješ li to što te muči meni, odnosno želiš li mi vjerovati?“ Tužan/tužna si, dođi takav/takva i predaj Isusu tugu. Ljut/ljuta si, dođi takav/takva i predaj Isusu ljutnju. Muka ti je od svega, dođi takav/takva i reci mu to. Ne možeš oprostiti, dođi takav/takva i reci mu da ne možeš, ali reci da želiš, da želiš! Reci Isusu da mu se predaješ takav/takva kakav/kakav jesi, jer to je jedini mogući i ispravni put da kažeš Bogu „da“! Sve ostalo, (samo)okrivljavanje, pokušavanje da budeš savršen/savršena, da ti bez Boga riješiš „stvar“, da „zadovoljiš“ Boga svojim ispravnim postupcima, odvodi te u laž i od Boga!

Isuse, daj mi mudrosti, snage i iskrene poniznosti da ti uvijek dođem takav/takva kakav/kakva jesam, napose u teškim situacijama, napose kada me vode negativni osjećaji. Daj da sada povjerujem da ti mogu doći baš takav/takva kakav/kakva jesam, i da sam tada ponizan/ponizna, a da se u suprotnom izdižem iznad tebe i tvoje muke koju si podnio za mene. Pomozi mi da u srcu vidim kako te na taj način „gazim“ i odbijam ono što si rekao, da bez tebe ništa ne mogu učiniti. Smiluj mi se i pomozi mi!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Često smo u životu morali ljubav „zaslužiti“. I to u nama stvara krivi pogled na Boga, na bližnje, i često dovodi do osjećaja manje vrijednosti. Također, tu se pojavljuje i problem da i Božju ljubav konstantno pokušavamo „zaslužiti“, da nastojimo posložiti same sebe bez njega kako bi On djelovao i volio nas. Ali to jednostavno ne funkcionira, jer to je laž! No, nama je zbog svega nevjerojatno i neshvatljivo da nas Bog voli bezuvjetno pa i dalje pokušavamo njegovu ljubav zaslužiti. Problem je u tome što time na sebe preuzimamo terete raznih situacija, umjesto da ih predajemo Isusu, koji je upravo zbog toga podnio tešku muku. I onda smo frustrirani, jer u srcu imamo stav da ni Bog ne djeluje i ne voli nas. Želiš biti ponizan/ponizna, želiš riješiti probleme u braku, želiš se osjećati voljeno i želiš moći voljeti? Dođi pred Boga takav/takva kakav/kakva jesi i reci mu sve što te muči, sve što ne možeš, predaj mu i slabosti i grijehe, pokaj se, ali reci mu da želiš drugačije, da te On vodi. Ne boj se, On te neće razočarati! On će te oduševiti! Hoćeš li?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh