Razno

IZ NOVE KNJIGE

Planiraš pogledati neki film? Predlažemo omiljeni film pape Franje Prijedlog koji vas, vjerujemo, neće razočarati 😊

Planiraš ovoga vikenda pogledati neki film? Predlažemo omiljeni film pape Franje

Foto: i.pinimg.com

 

Čovjeka je moguće upoznati i prema njegovim omiljenim filmovima. Omiljeni je Franjin film Babettina svečana večera, priča o Francuskinji koja je završila u zabačenu danskom selu, pobožnom i uskogrudnom. Sve dok joj jednoga dana iz Pariza ne jave o dobitku na lutriji. Deset tisuća franaka. Sve ih ulaže kako bi zajednici ponudila francuski ručak. Bijaše to radost za nepce – consommé od kornjače, prepelice, vol-au-vent, kavijar, vina, šampanjac, kolači, egzotično voće – što polagano omekšava duše nazočnih. Šačicu muškaraca i žena, pritisnutih osjećajem grešnosti, zastrašenih posljednjim sudom, rastuženih gorčinom, užasnutih čak i pomišlju na užitak.

Postupno se lica preobražavaju uz okus i miris hrane, a duh sustolnika ponovno oživljava. Oslobođeni, prihvaćaju viziju života na koju prije nisu nikada ni pomišljali

Postupno se lica preobražavaju uz okus i miris hrane, a duh sustolnika ponovno oživljava. Oslobođeni, prihvaćaju viziju života na koju prije nisu nikada ni pomišljali. „Milosrđe i istina sreli su se, pravednost i radost poljubile su se“, zaključuje jedan od gostiju nazdravljajući. „Jer Bog“, dodaje, „ne postavlja uvjete. Treba čekati s povjerenjem i dočekati sa zahvalnošću.“ Bergoglio vjeruje u radost davanja i u vjeru koju shvaća kao sretan život u znaku evanđelja, a ne kao život opterećen vizijom Boga policajca. (…)

 

Trailer filma možete pogledati ovdje:

Iz knjige „Franjo među vukovima. Tajna jedne revolucije“ autora Marca Politija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh