Osobni razvoj

JESI LI STVARNO DOBRO?

Imate problema sa svime što vam se događa? Za vas je petominutna provjera mentalnog zdravlja Ono što vam se neprestano vrti u glavi, utjecat će na ono što će se neprestano događati u vašemu životu

Foto: Laurenz Kleinheider, Unsplash

Foto: Laurenz Kleinheider, Unsplash

Kada je riječ o vašemu životu, kakvu si priču pričate? Kako „probavljate“ prošle događaje, sadašnje ili kako razmišljate o budućnosti? Na kojoj strani životne priče živite – mračnoj ili svijetloj? Strani opterećenoj kognitivnim distorzijama ili strani ispunjenoj istinom i nadom? Naime, priča koju si pričate određuje način na koji živite.

Inventura mentalnog zdravlja

Ono što vam se neprestano vrti u glavi, utjecat će na ono što će se neprestano događati u vašemu životu. Inventura vašega mentalnog zdravlja počinje inventurom vaših misli i postavljanjem važnoga pitanja:

Cijela priča možda nije pod našom komandom, ali ono što jest pod našom komandom način je na koji si pričamo tu priču.

Pitanja za vođenje dnevnika,  petominutna provjera mentalnoga zdravlja

Prođite kroz popis kognitivnih distorzija i zapišite one s kojima se najviše borite (priznajte da je/ih imate).

• Zapišite specifične kognitivne distorzije koje imate ispod svake navedene kategorije. Primjerice, pod crno-bijelo razmišljanje: Loša sam osoba jer se borim s grijehom.

• Sada promotrite svoj popis kognitivnih distorzija i zamolite Boga da vam otkrije Svoju Istinu o tim specifičnim mislima (zamijenite kognitivnu distorziju istinom). Primjerice: Grešnik sam potrebit milosti, ali zbog Božjeg otkupljenja nisam loša osoba – ja sam dijete Božje.

• Zapišite primjer kako negativne misli u vašemu životu uzrokuju negativne osjećaje.

• Zapišite primjer kako negativni osjećaji u vašemu životu uzrokuju negativno ponašanje.

• Neka vam ova vježba prijeđe u naviku dok se ne oslobodite obrazaca kognitivnih distorzija. Razmislite o odlasku savjetovatelju.

• Napišite svoju životnu priču u dvije inačice: „mračna strana“ i „svijetla strana“. Na kojoj je veći fokus kod vas i prema kojoj verziji većinom živite.

Iz knjige „Jesi li stvarno dobro?“ autorice Debre Filete. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prije odluke o kupnji pozivamo te da prolistaš knjigu – ovdje.

Za Book.hr priredila A. P.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh