Duhovnost

OD DUHA DO UHA

Pater Pelanowski o iskrivljenim pogledima na život kojih se trebamo pod hitno riješiti Naša zamišljanja veoma su glupa. Kad bi tko snimao film o svojim snovima i maštanjima, već bi poslije jednog dana to bio takav uradak da ga ne bismo bili u stanju pokazati čak ni vlastitomu mužu ili ženi...

Iskrivljeni pogledi na život kojih se trebamo pod hitno riješiti

Foto: Shutterstock

Povrijeđenost

Jedan od poremećaja našeg načina mišljenja jest primanje svega do sebe. Stalno se osjećamo povrijeđeni. Zbog čega? To što je netko imao loš dan još ne mora značiti da je to zbog tebe. To što su u tvojem životu neugodni događaji, uopće ne znači da je Bog ljut na tebe i da te po tim događajima opominje. A možda je obrnuto, možda si pomislio da ga interesiraš? Ako se Bog ne interesira za čovjeka, onda taj čovjek uobičajeno ima svoj sveti mir.

Znamo kako bi trebala izgledati stvarnost oko nas

Postoji još jedno iskrivljenje našeg pogleda na život, koje treba pod hitno izbaciti iz hrama: živimo u lažnoj sigurnosti da znamo kako bi trebala izgledati stvarnost oko nas. I uspoređujemo naša zamišljanja sa stvarnošću koja nas okružuje. A tko si ti da možeš govoriti: „Po mojem mišljenju, to bi trebalo izgledati drugačije!“ Gospodin Bog možda? Odakle ti možeš znati kako bi trebao izgledati svijet? A ako čak i govoriš: „U Bibliji piše to i to!“ – onda pazi, jer u toj istoj Bibliji napisano je također da i „svi koji se mača laćaju od mača i ginu“ (Mt 26, 52). Ako tko govori da bi po njemu to trebalo izgledati drugačije, onda s njime nešto nije u redu. Jer mi ne stvaramo svijet prema našim zamišljanjima. Svijet treba biti po Božjoj misli i planu i mi mu moramo pomoći u tome da se realiziraju njegove misli i planovi o svijetu i o nama samima. Naša zamišljanja veoma su glupa. Kad bi tko snimao film o svojim snovima i maštanjima, već bi poslije jednog dana to bio takav uradak da ga ne bismo bili u stanju pokazati čak ni vlastitomu mužu ili ženi. Vjerujte mi da je bolje da se vaša zamišljanja ne ispune. Loše je ako imamo sklonost popravljanja djela koje je Bog stvorio. Bog zna kako se stvara svijet, ne moramo se brinuti zbog toga. To se također prenosi i na odnose s drugim ljudima. Ponekada on kaže: „Poslije dvadeset godina braka žena bi trebala…“ – i nabraja. Ili ona kaže: „On ne bi smio…“ A odakle ti možeš znati, čovječe, što bi trebao raditi drugi čovjek? Netko tko pročita puno novina i priručnika veli: „To treba izgledati tako, pročitao sam to u novinama ili priručniku!“ Da – čovjek koji je to napisao imao je sumnje, a onaj koji je to pročitao ima sigurnost.

U Knjizi proroka Izaije napisano je:

Jao onome tko raspravlja s tvorcem svojim, a sud je među glinenim sudovima! Kaže li glina lončaru: „Što radiš?“ ili djelo njegovo: „Kljast si!“ (Iz 45, 9)

Je li tko vidio lonac koji u procesu proizvodnje viče na lončara: „Što ti radiš, promisli malo?!“ (…)

Ulomak iz knjige „Od Duha do uha“ p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh