Duhovnost

OD DUHA DO UHA

Pater Pelanowski: Kada bježimo od slabosti, boli, odbacivanja, zatvaramo se za slavu Svi veliki sveci sa svetim ranama na tijelu imali su slabosti i rane, bili su odbačeni i proživljavali su teške trenutke – i zbog toga su sjali takvom slavom.

Pater Pelanowski: Kada bježimo od slabosti, boli, odbacivanja, zatvaramo se za slavu

Foto: Shutterstock

 

 

Sveti Toma Akvinski otkriva nešto veoma važno kada govori o ljubavi. Govori: „Osjećaj ljubavi jest uzajamno nadopunjavanje, sposobnost da se živi u drugoj osobi, a ta druga osoba u meni.“ Punina ljubavi nastupa kad se ja predajem komu, ali sam u stanju istodobno primiti predanje druge osobe. Uvjet je otvorenost i jedne i druge strane. Ako se otvaram, može me boljeti. Kad se otvaram za Duha Svetoga, za Boga, on može ući u moje srce i raniti me. Sveti Pio iz Pietrelcine, kad je primao stigme, imao je viđenje da ga anđeo probada kopljem. Anđeo nije došao i poljubio ga, već ga je probadao kopljem, a to je zasigurno boljelo! Velik svetac i čudotvorac! Ali kako je on izgledao?! Kako li je samo ranjen bio taj čovjek! On je pokazivao svijetu da su njegove rane ozdravljenje upravo jer je sam bio ranjen, a davao je ozdravljenje drugima. Svijet nije otkrio značenje tih stigma, nije otkrio značenje života toga svetog čovjeka. To se također može vidjeti i kod svetog Franje, ismijana u vlastitoj redovničkoj zajednici. Isus se objavljuje u svetima – ali nikad se ne objavljuje kao netko tko nema rana, boli i slabosti. Svi veliki sveci sa svetim ranama na tijelu imali su slabosti i rane, bili su odbačeni i proživljavali su teške trenutke – i zbog toga su sjali takvom slavom. Kad mi bježimo od takvih iskustava, kada bježimo od slabosti, boli, odbacivanja, kada bježimo od iskustva tamne noći duše i patnje – zatvaramo se za slavu. Zatvaramo se za uskrsnuće, zatvaramo se za objavljenje da možemo kroz to proći kao pobjednici, jer ta je patnja na križu već pobijeđena! Ako se zatvaramo, onda ne svjedočimo o Uskrslome, nego ostajemo na gori Tabor i govorimo da dalje nećemo ići, da je tu kraj! A Bog želi da prijeđemo cijeli put, sve do uskrsnuća – ali tada ulazimo u rizik ranjavanja. Duh Sveti nam pomaže primiti to. Ljubav je također kada primamo ranjavanje i ništa ne govorimo, ne branimo se kao što se ni Isus branio nije. I u tome svemu treba blagoslivljati i proslaviti Oca. (…)

Od duha do uhaIz knjige patera Augustyna PelanowskogOd Duha do uha”. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh