Intervju

PRVI DIO RAZGOVORA

Pater Paul Maria: Gospa je došla u Amsterdam kako bi nas podsjetila da imamo Majku Pater Paul Maria Sigl bio je duhovni sin pokojne vidjelice Ide Peerdeman, kojoj se je ukazivala Gospa u Amsterdamu. Od 1945. do 1959. godine Blažena Djevica Marija ukazala se je Idi 56 puta, a štovanje Majke svih naroda odobreno je i od Katoličke Crkve. S p. Paulom razgovarali smo tijekom njegova nedavna posjeta Hrvatskoj. Donosimo prvi dio razgovora

Pater Paul Maria: Gospa je došla u Amsterdam kako bi nas podsjetila da imamo Majku

P. Paul Maria Sigl


 

Book.hr: Pater, možete li nam reći nešto o sebi?

P. Paul Maria: Ja sam svećenik rodom iz Austrije. Živim u Rimu. Član sam misionarske zajednice „Djelo Isusa Velikoga svećenika“. U toj družbi surađuju svećenici i časne sestre a zajedno tvorimo tzv. „Marijinu obitelj“. Ovaj institut ima podružnice u Rusiji, Sibiru, Kazahstanu, Slovačkoj, Amsterdamu (gdje nam je službu povjerio amsterdamski biskup), Urugvaju, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj. Najveći naglasak stavljamo na posvećenje svećenika. Sestre mole, rade i posvećuju svoje živote za svetost svećenika, za autentičnost njihova služenja Bogu i ljudima.

Naša je duhovnost usmjerena prema Mariji, posebno prema porukama iz Fátime.

Gospa nam je ondje objavila čudesan plan za naše spasenje. 1917. godine ukazala se djeci, pastirima. Otkrila im je plan spasenja kako bi čovječanstvo izbjeglo Drugi svjetski rat. Zamislite, tijekom Prvog svjetskog rata ukazala se je neobrazovanoj djeci, ne nadbiskupima ili predsjednicima, da im otkrije kako izbjeći Drugi svjetski rat. Nitko nije ni znao da Sotona želi izazvati Drugi svjetski rat. Naša Gospa uvijek želi da izbjegnemo rat, katastrofu, propast. Ali moramo ju poslušati kad kaže: „Ako učinite kako sam vam rekla, imat ćete mir. Ako nećete, dogodit će se još gori rat. Rusija će uspješno proširiti ateističku ideologiju diljem svijeta. Nacije će nestati.“ Ova duhovnost je zapravo duhovnost zadovoljštine, odnosno naknade, koju pokušavamo živjeti u zajednici i proširiti svijetom.

Book.hr: Prvi ste puta u Hrvatskoj?

P. Paul Maria: Da.

Book.hr: Kakvi su vaši dojmovi?

P. Paul Maria: Lijepo je. Ljudi su jako dragi. Peter i ja smo jeli na autocesti i poslije smo išli kupiti sladoled, ali dvije su djevojke rekle: „Ne, ne. Mi smo ‘stara škola’. Vi ste svećenici. Častimo vas sladoledom.“ To su sjajni ljudi. I otac Marko (Glogović, nap. ur.), on je tako otvoren poruci koja je eklezijastički odobrena. Isto je i s biskupom u Amsterdamu. Privatno smo uvijek mogli razgovarati, ali javno ne. Ta tajna nije mogla biti javno otkrivena. Sada je potpuno drugačije.

To je Amsterdam. Križ. Naša Gospa nam objašnjava da kao i u Fátimi, možemo prikazati svoju patnju Bogu i zauzvrat primiti milosti i za nas i za druge

U Amsterdamu sam upoznao biskupa iz Banja Luke. Bio je oko sedam puta u svetištu. On žarko vjeruje u autentičnost amsterdamske objave. U Amsterdamu je objavljena slična poruka kao i u Fátimi. Riječ je o poruci zadovoljštine za grijehe ljudi. Tvoja patnja ima vrijednost. Naprimjer, dijete koje je teško bolesno ili ima Downov sindrom – ima li ta patnja vrijednost? Dogodi vam se nesreća i slomite ruku; boli vas, ne možete spavati – možete li prikazati tu žrtvu? To je Amsterdam. Križ. Naša Gospa nam objašnjava da kao i u Fátimi, možemo prikazati svoju patnju Bogu i zauzvrat primiti milosti i za nas i za druge, za žive i za pokojne.

Godinu dana prije ukazanja naše Gospe (1916. godine), anđeo Portugala, anđeo mira ukazao se je djeci pastirima i rekao: „Ja sam anđeo mira, anđeo Portugala.“ I naučio ih je molitvu (ovdje) za one koji još nisu povjerovali. Tu im je molitvu anđeo ponovio i tijekom sljedećeg ukazanja. Predivna je duhovnost u Fátimi! Djeci je objašnjen smisao trpljenja, kako ga razumijemo u kršćanstvu. Ako se nečega želite odreći – slatkiša, primjerice. Učinite to iz ljubavi. Ta su djeca znala pitati anđela kako se mogu žrtvovati. Znali su tijekom cijeloga dana ne piti nikakvu tekućinu. Anđeo ih je poticao na to da prinose žrtve kako bi se izbjegao rat.

U Međugorju se je također ukazala Gospa. Ja vjerujem u autentičnost Međugorja. Deset nas je godina prije rata pozivala na post i obraćenje. To je ponavljao i pokojni fra Slavko. Žrtva i molitva snažno su oružje u borbi protiv zla, protiv rata. Ja govorim o duhovnosti. Marijanska je duhovnost usredotočena na Krista, našeg Otkupitelja. Marija nas uvijek dovodi k Isusu. Dovodi nas k svetoj Euharistiji. Zato je marijanska duhovnost vrlo važna za današnje dane. Stoga je Gospa i došla u Amsterdam, kako bi nas podsjetila da imamo Majku.

p. paul5

Razgovor s p. Paulom Marijom

 

Book.hr: Vi ste bili duhovnik Ide Peerdeman (vidjelice kojoj se je ukazala Gospa u Amsterdamu)?

P. Paul Maria: Ne, ja sam bio njezin duhovni sin. Ona je bila moja duhovna majka. Upoznao sam ju prije 25 godina.

Book.hr: Možete li nam reći nešto o njoj? Kako ste se upoznali?

P. Paul Maria: Upoznali smo se u Rimu. Nisam tada znao da je vidjelica. Inače bih vjerojatno bio na distanci, tako sam tada razmišljao. Bio sam sjemeništarac i rekla mi je da će se moliti da budem dobar svećenik. To je bilo 1970. godine. Pozvala me je u Amsterdam. I posjetili smo ju. U to vrijeme biskup nije bio otvoren za ovu stvarnost. Otvoreniji je bio kasniji biskup Punt. On je vodio posljednji ispraćaj vidjelice Ide. Plakao je. Inače, biskup u Amsterdamu, u Nizozemskoj, nikada ne bi vodio pogreb vidioca ako ukazanja nisu potvrđena autentičnima od Crkve. Ali on je toliko bio uvjeren u autentičnost tih ukazanja.

Dakle, potrebna su nam Gospina ukazanja, inače bismo se potpuno izgubili u kaosu. Dezorijentirani smo. Izgleda kao da su posljednja vremena. Pogledajte ukazanje u japanskoj Akiti (1980. godine) koje je potvrdio papa emeritus Benedikt XVI. Gospa je ondje rekla da će doći vrijeme kada će kardinal biti protiv kardinala, biskup protiv biskupa, upravo kao danas. Vidjelica s. Agnes nije niti znala što znači riječ „kardinal“, jer te riječi nema u Japanu. Pitala je biskupa što je to.

Novi naziv za Gospu – „Majka svih naroda“ te molitva i slika, pripreme su za novu vjersku istinu te za nove Duhove, za čitav svijet i Crkvu

U Amsterdamu je Gospa predskazala ‘konačnu  marijansku  dogmu’ kojom će Blažena Djevica Marija biti proglašena Suotkupiteljicom, Posrednicom i Zagovornicom, a što je bit i objašnjenje cijele marijanske teologije. Ona je već prepoznata u Crkvi kao Posrednica i Zagovornica, ali još nije i kao Suotkupiteljica. Gospa se je u Amsterdamu pojavila s novim naslovom – „Majka svih naroda“. Dala nam je novu sliku i novu molitvu. Zahtijevala je više puta jasno i s zabrinutošću, da se slika i molitva prošire po svijetu. Rekla je, kada će se ova slika i molitva proširiti svijetom, da će doći vrijeme i proglašenja ove nove, pete dogme – vjerske istine o Mariji. Ta će nova vjerska istina sa sobom donijeti i tzv. „novu Pedesetnicu“. Gospa nam navješćuje ponovni silazak Duha Svetoga, nešto nezamislivo, slavno i silno, baš kao onda u Jeruzalemu. I kao i onda, tako bi nastupilo jedno novo vrijeme. Ovaj, dakle, novi naziv za Gospu – „Majka svih naroda“ te molitva i slika, pripreme su za novu vjersku istinu te za nove Duhove, za čitav svijet i Crkvu.

Book.hr: Jeste li ikada posumnjali u autentičnost ukazanja Djevice Marije u Amsterdamu?

P. Paul Maria: Nisam, nikada. Vjerovao sam da su ukazanja autentična jer je Gospa ostavila toliko dokaza, toliko potvrda o autentičnosti. Jedan od najvažnijih dokaza autentičnosti bio je uistinu dirljiv. Gospa je vidjelici 1958. godine rekla: „Nikome ne govori. Krajem ove godine Sveti će Otac (Papa Pio XII.) doći k nama na nebo.“ Papa će umrijeti. Tko to može znati? Ida je tada rekla svome duhovniku: „Gospa mi je rekla jednu tajnu, ali vam ne smijem reći.“ To nije uobičajena situacija jer mistična duša inače sve treba dijeliti sa svojim duhovnikom. No, njezin je duhovnik bio dovoljno ponizan i rekao da napiše to, stavi u kovertu i da će to spremiti. Kad se to dogodi, moći će pogledati. Tako je i napravljeno. Konačno, 9. listopada te godine umro je Papa. Svi su bili iznenađeni. To proroštvo je bilo nevjerojatan dokaz autentičnosti.

Kada malo bolje proučite poruku, okolnosti, povijest ukazanja… tada to možete bolje razumjeti. Kada zaključujete o Međugorju iz Australije, ne posjetivši to mjesto, napisat ćete nesuvisli članak. Može se svašta pisati, nešto može biti i istinito, ali to ne mijenja autentičnost. Slabi smo, činimo pogreške. Ali vidjelice izabire Bog. Petar je nijekao Isusa, rekao je da ga ne poznaje. Bio je slab, ali je vršio svoju službu.

Book.hr: Kako su sva ta iskustva utjecala na vas osobno?

P. Paul Maria: Postao sam puno više „marijanski“. Svećenik treba majku. Njegov emotivni život treba biti usmjeren na osobu majke. Inače se lako može zaljubiti u neku drugu ženu. Lako je doći u tu napast jer svećenici rade s mladima; ljubazni su jedno prema drugom, odjednom se javi sve više i više osjećaja i zaljube se. I tada možete pasti, ili čak biti upleteni u neki skandal. Svi smo slabi i trebamo majku, trebamo Mariju. Shvatio sam kasnije zašto su me majka i baka usmjeravale prema Gospi. Uvijek sam mislio da je to staromodno. To je za moju baku, ali ne i za mene – mislio sam tada. Ali učimo kroz život i rastemo u spoznajama.

p. sigl2

P. Paul Maria Sigl o važnosti Gospinih poruka iz Amsterdama

 

Book.hr: Zašto su te Marijine poruke nama danas važne kao pojedincima, ali i za Crkvu u cijelosti?

P. Paul Maria: Oni koji vjeruju uvijek imaju dobar utjecaj. Mijenjaju mišljenje i podučavaju. Oni koji ne vjeruju, nerijetko se znaju ismijavati jer im to sve ne treba. I posljedice su vidljive. Pogledajte samo Nizozemsku; u Amsterdamu je katastrofalno stanje. Kardinal Eijk iz Utrechta rekao je da su u posljednjih deset godina morali prodati i prenamijeniti tisuće crkava. Tako će vjerojatno biti i kroz narednih deset godina.

Biskup Amsterdama i ja smo prijatelji. On vjeruje i pomoć naše Gospe i autentičnost Marijina ukazanja ondje. Znam da on nije jedini koji vjeruje. Srećom, on je najvažnija osoba tamo. Otvoren je za Mariju, voli našu Gospu, moli Krunicu, stavio je i sliku u crkve. U svim biskupijama raspravljamo o pastoralnim programima. Bio sam s prijateljima u Urugvaju, u našoj misiji, i rekli su mi da moramo re-evangelizirati vjernike. Gospa nam je u Međugorju rekla što trebamo činiti – moliti Krunicu, ići na ispovijed, blagovati pričest, čitati Sveto Pismo, postiti. I poticati druge, posebno na svetu ispovijed – ljudi postaju drugačiji nakon sakramenta pomirenja. Postiti ne znači uzimati samo kruh i vodu, možemo se odreći voća, sladoleda, alkohola, gledanja televizije, smanjiti Internet… Neki su se brakovi uništili zbog televizije i Interneta, znam takve primjere. Treba postiti.

To sve izgleda staromodno, ali ako ne idete tim putem, vidjet ćete da će crkve biti sve praznije i da će zavladati konfuzija. Danas je pastoral težak, mediji su sasvim drugačiji, trendovi. Prije 25 godina bio sam lektor u Slovačkoj za njemački i talijanski jezik. Moji su studenti danas roditelji, imaju djecu, ali to su potpuno drugačije generacije. Sve je liberalnije. Tada je u Slovačkoj bilo oko 120 bogoslova, sada su samo trojica. Ne možemo đavolske napade nadvladati svojim snagama. Gospa nas uči kako možemo. Božja je milost snažno ‘oružje’. Gospodin je obećao da će dotaknuti srca ako budemo govorili o njegovu milosrđu. Obećao je svećenicima koji govore o njegovu milosrđu dati pomazanje, da te riječi dotaknu srca ljudi.

Treba učiniti ono što je Gospa rekla u Fátimi, Amsterdamu, Međugorju… i vidjet ćete da će vaša župa procvasti. Gospa je u jednoj poruci rekla: ‘Dovedite me narodima. Vratite me u crkvu i vidjet ćete procvat’

Jedan mi je prijatelj svećenik iz Urugvaja, rekao: „Prije Uskrsa govorio sam o sv. ispovijedi. Rekao sam vjernicima: ‘Uskrs je, braćo i sestre, trebalo bi se ispovjediti.’ Nakon Svete Mise nitko nije došao.“ Sljedeće je nedjelje govorio o Božjem Milosrđu. Nije spominjao ispovijed. Krenuo je kući nakon Mise, no čekalo ga je petnaestak ljudi koji su se željeli ispovjediti. Rekao mi je da su bili jako dirnuti; jedna se je žena ispovjedila ponovno nakon 40 godina!

Pastoralni program – nije dovoljno ono što naučimo na fakultetu. S tim se počinje, ali to nije dovoljno. Treba učiniti ono što je Gospa rekla u Fátimi, Amsterdamu, Međugorju… i vidjet ćete da će vaša župa procvasti. Gospa je u jednoj poruci rekla: „Dovedite me narodima. Vratite me u crkvu i vidjet ćete procvat.“  Poruka o Majci svih naroda širi se svijetom – preko molitve i slike. Otac Marko je tiskao 100 tisuća slika i sve ih podijelio. Gospa na taj način može dodirnuti ljudska srca. Marijina je želja u Parizu 1830. bila da se širi i medaljica s natpisom:  „O, Marijo bez grijeha začeta, moli za nas!“ To je ukazanje bilo daljnja priprema za posljednju najveću marijansku dogmu. Prema našoj Gospi, s ovom dogmom dolazi novo vrijeme, uz silazak Duha Svetoga na jedan vidljivi, silan način.

Book.hr: Marija se je u Amsterdamu predstavila kao majka. Zašto nam treba Majka?

P. Paul Maria: Znamo da je obitelj bez majke krnja. Zašto trebamo Mariju kao majku? Isus, Bog – on nije trebao nikoga. On je apsolutan. Ali postao je čovjekom i kao takav, trebao je majku. Mogao je doći kao odrasla osoba, ali želio je doći kao dijete. A djetetu treba majka. Dakle, to je bio Božji plan. Božji je plan dati nam majku jer Bog je ljubav. Božanski je Otac izvor svake ljubavi – očinske i majčinske. On je, možemo reći, i otac i majka. Da bi nastao novi život, potrebni su otac i majka. Žena sama ne može donijeti novi život. U Mariji nam se otkriva Božja majčinska ljubav. Papa Pio IX. (koji je objavio dogmu o Bezgrešnom začeću BDM) o Mariji je rekao: „Marija je stvorena u takvoj čistoći, punoći ljubavi i milosti – više od svih anđela i svetaca zajedno; više ljubavi, više čistoće, više milosti… – samo Bog to može zamisliti.“ Ona je ljudsko biće, a opet ima tu punoću majčinske ljubavi. Kako je to moguće? Ona mora imati punoću takve ljubavi, jer ona treba biti otkrivenje Božje majčinske ljubavi.

p. sigl3

P. Paul Maria

 

Majka je nježna. Od nje učimo ljubiti. Kada se dijete rodi, ono može plakati, piti… ali ne i ljubiti. To uči od majke. Dakle, prvo što nam je potrebno od majke jest nježnost. Potrebna nam je nježnost majke Marije. Ona nas štiti od đavolskih napada kojima smo izloženi. Majka mora biti i stroga, jer znamo biti neposlušni. Upozorava nas ako ne radimo ono što nam je rekla. Marija je znala reći: „Ako učinite ono što vam kažem, bit će mir.“ To je majka. Ona nam govori istinu, lažnog proroka relativno je lako prepoznati. Ne samo da vam laže, već vas i uvjerava da nema opasnosti, da je sve dobro, da nema problema. Proroke, koji su opominjali narod, također su i ubijali. Imamo primjere u Starom zavjetu. Isus je to također spominjao. Rekao je da će i njega ubiti, kao što su i proroke.

Muškarca se percipira kao nekog snažnijeg; njega to čini ponosnim, tako je i u kleru. Ponekad imamo osjećaj superiornosti. Ako ne živimo prema evanđelju, dolazimo u napast da se osjećamo boljima, snažnijima, inteligentnijima, želimo da naša riječ bude zadnja… Žena nije fizički snažna poput muškarca; njezina je moć…

Žena mnogo pati. Muškarca se percipira kao nekog snažnijeg; njega to čini ponosnim, tako je i u kleru. Ponekad imamo osjećaj superiornosti. Ako ne živimo prema evanđelju, dolazimo u napast da se osjećamo boljima, snažnijima, inteligentnijima, želimo da naša riječ bude zadnja… Žena nije fizički snažna poput muškarca; njezina je moć ljubav, nježnost, poniznost, žrtva… Da sve ispravno shvatimo, jedino je rješenje poznavanje evanđelja. Isus je poštivao žene, bio je dobar prema njima – posebno prema Majci; u njoj je pokazao veličinu ženskoga dostojanstva. Marija je bila jednostavna djevojčica koja je prihvatila Božju volju za svoj život. Jedno „da“, dovelo ju je do lijepog zvanja. Mi smo svi Marijini. Izgradili smo katedralu „Notre Dame“ u Parizu. Najpoznatija i najposjećenija Marijina katedrala na svijetu. Posjećenija je od Bazilike sv. Petra u Rimu. Spominjem ju sada jer je nedavno gorila. To je strašan znak i slika apokaliptične bitke između Marije i Sotone. Znak vremena. Trebamo Duha Svetoga. Majčinska je ljubav danas prilika.

Čistoća za ženu nije jednostavna, ali je jedina prilika. Predivno je razgovarati djevojkama o čistoći, prijateljstvu. Nije jednostavno čekati do braka, jer smo slabi. No molitva i sakramenti daju nam snagu za to. Djevojke katkad znaju reći: „Da, ako nisam intimna s njim, neće me oženiti.“ Istina je suprotna! Zašto bi te oženio ako mu predaš sve svoje vrijednosti? Ako je „pravi“, čekat će da se vjenčate. Ako nije „pravi“, ostavit će te. I sada ono što ste me pitali, Gabriela. Naša Gospa. Vidite, djevojka bi trebala biti ženstvena, ne bi trebala biti uvijek u trapericama, poput muškarca. Nije to loše ni pogrešno. No lijepo je kada je haljini. Okružen sam mladićima, razgovaram s njima i znam kako razmišljaju o djevojkama. Glupo je kada djevojka pokušava biti poput mladića. Mora biti autentična; ženstvenost, majčinska ljubav, čistoća… Marija nas uči kako biti Kristovi, a time i sretni, vodeći svrhovit život.

 

Drugi dio razgovora u kojem nam je, između ostaloga, pater Paul posvjedočio o tome kako je sličica Majke Božje Amsterdamske dotaknula živote dviju stjuardesa koje je sreo u zrakoplovu, o relikviji Padra Pija koju nosi sa sobom, iskustvima koja je imao vršeći službu oslobođenja od zla… čitajte uskoro na našem portalu!

Gabriela Jurković; Book.hr

Foto: Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh