Osobni razvoj

PRO-LAJ(F)KAM!!

PATER MARKO Muškarcima koji se bore s gubitkom djeteta zbog pobačaja: „Da bi razumio svoju reakciju, važno je prvo razumjeti ono što motivira muškarce…” Mnogo čitamo o ranama s kojima se žene nose nakon pobačaja, no puno se rjeđe progovara o patnji koju prolaze muškarci koji su izgubili dijete uslijed abortusa. Hvala Pateru Marku što progovara o toj temi!

Foto: Shutterstock

 

Ako se boriš s gubitkom izgubljenog djeteta zbog pobačaja, znaj da nisi sam. Bezbroj je muškaraca, mladića i muževa, koji pate zbog učinjena pobačaja, usmrćenja i nestanka njihova djeteta. Bezbrojno mnogo, po cijelom svijetu.

Muškarci reagiraju drugačije na gubitak djeteta zbog abortusa. Da bi se razumjela tvoja reakcija, važno je prvo razumjeti ono što motivira muškarca

Zašto i ti patiš?

Muškarci reagiraju drugačije na gubitak djeteta zbog abortusa. Da bi se razumjela tvoja reakcija, važno je prvo razumjeti ono što motivira muškarca.

Važan element koji motivira muškarce jest element prokreacije. Gotovo svaki muškarac, priznao to ili ne, želi imati potomka – svoje krvi i mesa – koji nastavlja obiteljsko ime ili lozu.

Muškarci su također visokomotivirani da zaštite obitelj. Ta potreba zaštite svojih potomaka ne smije biti podcijenjena.

Gotovo svaki muškarac, priznao to ili ne, želi imati potomka…

Društvo često sudi muškarce po sposobnosti i uspješnosti prokreacije, zbrinjavanja, zaštite, pružanja užitka i uživanja. Zbog abortusa ti tako važni elementi života mogu biti oštećeni ili često potpuno uništeni.

Moguće je da ćeš se, uz ljutnju, ponašati štetno prema sebi i drugome. Možda ćeš vidjeti, čuti ili iskusiti nešto što će te prisjetiti na pobačaj…

Simptomi

Kažu da je savjest ta koja pati kad je sve ostalo dobro. Savjest kod većeg broja očeva koji su izgubili dijete zbog pobačaja poludi i uzrokuje emotivno uništenje. Najočitiji simptom zbog gubitka djeteta jest bijes. Sigurno ćeš iskusiti veliku ljutnju nakon abortusa, više nego ikada. K tomu je moguće da ćeš se, uz ljutnju, ponašati štetno prema sebi i drugome. Možda ćeš vidjeti, čuti ili iskusiti nešto što će te prisjetiti na pobačaj. To prisjećanje često se pretvara u ljutnju, obično prema najbližoj osobi, mjestu ili stvari. To se može doživjeti podsvjesno, ostavljajući sebe i žrtvu u mraku zbog razloga takve negativne reakcije. Tvoja se ljutnja i frustracija zbog nemogućnosti zaštite i zbrinjavanja nerođenog djeteta može očitovati i na druge načine.

Nevjerojatni osjećaji bespomoćnosti i beznađa mogu biti tvoji stalni pratitelji. Možeš se okrenuti alkoholu i drogi da otupiš bol…

Možeš iskusiti bol, sram, krivnju i kajanje. Nevjerojatni osjećaji bespomoćnosti i beznađa mogu biti tvoji stalni pratitelji. Možeš se okrenuti alkoholu i drogi da otupiš bol saznanja da si sudjelovao ili, kako ćeš osjećati u svojoj savjesti, da si bio »preslab« da zaustaviš smrt nerođenog djeteta.

Možeš osjetiti ogromnu želju za uspjehom na poslu – što je važan aspekt života – da bi pobijedio neuspjeh abortusa

Možeš postati radoholičar da bi izbjegao kontakt s ljudima ili da bi zaštitio svoju dobro čuvanu tajnu. Možeš osjetiti ogromnu želju za uspjehom na poslu – što je važan aspekt života – da bi pobijedio neuspjeh abortusa. Ili pak ne možeš zadržati posao zbog loših sposobnosti donošenja odluka. Ono što je u središtu tebe samoga, mogućnost zbrinjavanja i zaštite, ozbiljno je uzdrmano. Posljedica toga može biti ta da ćeš izgubiti vjeru i pouzdanje u svoje druge sposobnosti.

Možeš također početi pretjerano riskirati na poslu i u društvu, u želji za neuspjehom. To dolazi od osjećaja da zaslužuješ sve najgore, zbog neuspjeha pri onome što je najviše vrijedilo – zaštite svojega nerođenog djeteta.

Taj manjak kontrole nad životnom odlukom često uvjetuje dosta zamjerka i nepovjerenja prema ženi

Jednom kada dođe do abortusa, teško je imati dobar odnos s majkom svojega nerođenog djeteta. Buduće su veze sa ženama često teške ili nemoguće. Žena ima svu kontrolu nad odlukom za pobačaj, ne ostavljajući ti nikakvo legalno pravo. Taj manjak kontrole nad životnom odlukom često uvjetuje dosta zamjerka i nepovjerenja prema ženi. Zbog prošlog abortusa ne želiš se dovesti u situaciju u kojoj može doći do trudnoće i u kojoj ti nemaš nikakvu kontrolu nad tijekom ishoda borbe za život. (…)

 

O ostalim medicinski dokazanim simptomima, tzv. flashbackovima, noćnim morama, suicidalnim mislima, seksualnoj disfunkciji, te o tome kako se suočiti s njima i doći do izlječenja rane pobačaja čitajte u knjizi p. Marka Glogovića „Prolaj(f)kam!!“

 

Iz knjige p. Marka Glogovića „Prolaj(f)kam!!“

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Sav prihod od prodaje knjige donira se „Kući života sv. Josipa“ u Kaštel Novom.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh