Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

„Pa kako ne shvaćaš, kako ne razumiješ, opet me ne slušaš, tebi nije stalo, ne trudiš se…“

RAZMATRANJE I MOLITVA

Koliko puta se mi kao supružnici ne razumijemo, napose oko svakidašnjih stvari. Dogovaramo nešto, ja imam svoju viziju i pogled, trebamo nešto riješiti ili zamolim supružnika da nešto obavi. Znam što treba, izrečem to, objasnim. Supružnik kaže, u redu, smatrajući da je u potpunosti shvatio što sam htio/htjela reći. No, na kraju ispadne da me baš i nije najbolje razumio i učini nešto drugo, odnosno ne učini onako kako sam ja to u suštini zamišljao/zamišljala i kako je meni logično. A on/ona dolazi sa stavom kako je učinio/učinila ono što je bilo potrebno, čak to i zadovoljno ističe. No, meni to uopće nije ono što sam ja htio/htjela. Moja zrelost i moje srce otkriva se u narednim postupcima, u tome što ću sada napraviti, kako na to gledam, kako gledam na supružnika. Mogu li zastati, vidjeti da je došlo do nesporazuma? Kao muškarci i žene često na istu stvar gledamo potpuno drugačije i to za nas ima drugačije značenje. Tada krenu osude, grub i glasan ton, te riječi poput: „Pa kako ne shvaćaš, kako ne razumiješ, opet me ne slušaš, tebi nije stalo, ne trudiš se, bitno da ja moram uvijek sve obaviti, učiniti…“ i slično. Ono što često ne vidimo, jer gledamo isključivo iz svoje perspektive, jest da naš supružnik nije u takvim situacijama zlonamjeran, već jednostavno nije nešto shvatio, kao što često i mi njega/nju shvatimo krivo. No, kada na takav način pristupimo supružniku, negativno, grubo, glasno, kada optužujemo (iako nama to tako ne izgleda), supružnik se u većini slučajeva uvrijedi, smatra to izrazom nezahvalnosti.

Daj mi mudrosti i snage da se ispričam kada pogriješim

On/ona smatra da je učinio/učinila ono što je trebao, potrudio/potrudila se, a za to dobiva pogrdu. Najčešće ode, povuče se ili se brani, naravno grubo. No meni nije jasno kako ne shvaća da uopće nije učinio/učinila što je trebao/trebala i nastavljam sa svojim „objašnjavanjem“. Nije mi jasno zašto sad odjednom on/ona tako reagira i jednostavno ne shvati/prihvati grešku i mislim u sebi da se on/ona treba više potruditi oko toga. No, kada se dogodi obratno, kada supružnik meni tako nešto ističe, da to nije ono što je trebalo, kako ja reagiram? Saslušam, prihvatim, razmislim, ili najčešće reagiram upravo kao moj supružnik, burno?

Daj da ga/ju često pohvalim za ono što čini dobro i da budem zahvalan/zahvalna što ga/ju imam…

No, „moji osjećaji su povrijeđeni i imam pravo tako reagirati; pa imao/imala sam najbolju namjeru i odradio/odradila što je trebalo, a vidi kako se on/ona ponaša“, mislim si. No, zar po tome nema i on/ona pravo u takvim situacijama, zašto zaključujem da on/ona ne razumije? Nerazumijevanje ovakvih situacija često uvodi u „ludi krug“ i prouzroči mnoge povrede, gubimo povjerenje i zatvaramo se jedno pred drugim.

Isuse, kajem se što često postupam licemjerno u braku. Iscijeli sve rane koje smo si nanijeli nerazumijevanjem i obnovi povjerenje i komunikaciju u našem braku. Želim biti zreliji/zrelija i učiti i odlučiti više slušati i ne kritizirati supružnika, i kada pogriješi. Daj da ga/ju često pohvalim za ono što čini dobro i da budem zahvalan/zahvalna što ga/ju imam. Daj mi mudrosti i snage da se ispričam kada pogriješim.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Koliko mi je stalo da vidim i na supružniku pohvalim ono što čini dobro? Ili mislim da to nije toliko bitno, odnosno podrazumijevam kako je to nebitno spominjati? Je li meni potrebna pohvala od supružnika? Ili mislim da nemam što pohvaliti jer se možda prema meni ponaša krivo i loše? Pohvali sitnice, zahvali za njih, primijeti i time ćeš silno obogatiti svoj odnos i brak. Pa onda kada i dođu trenuci nerazumijevanja, imat ćeš „kredit“ koji će znatno uvećati razumijevanje supružnika. Ili ipak čekaš da on/ona to učini prvi/prva?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh