Duhovnost

PRIMJER SVIH VRLINA

Ovo je sveti Josemaria Escriva govorio za svetog Josipa Osnivač Opusa Dei Josemaria Escriva bio je veoma naklonjen svetom Josipu. Nazivao ga je svetim patrijarhom i koristio ga kao primjer svih vrlina. Sa stranice Opus Dei prenosimo vam različite izjave svetog Josemarije sa susreta u Americi i Španjolskoj:

Foto:GAIMARD, Pixabay

 

Ako želite Djevici, idite do svetog Josipa

Sveti Josip može puno učiniti sa svetom Marijom. On je bio njezin muž, on je njezin suprug. On je osoba koja se najviše odnosila prema Djevici i koja ju je najviše voljela, osim njezina Sina, našega Gospodina Boga. A upravo je sveti Josip najviše pazio na Boga. Stoga, ako želite ići k Djevici, idite do svetog Josipa, koji će vas primiti za ruku. (Susret u Španjolskoj, studeni 1972.)

Tko se više odnosio prema Bogu i Majci Božjoj od Josipa

Sveti Josip, sine moj, najizvrsnije je ljudsko stvorenje nakon svete Marije. Nije važno što je Gospodin dao sve pohvale Krstitelju: nema proturječja. Jako voli svetoga Josipa; jako ga volimo u Opusu Dei, jer ga je Gospodin odabrao od vječnosti da mu bude otac. Tražio je mladića, snažnog, lijepog dušom i tijelom, izvrsnog u svim svojim moralnim svojstvima, marljivog; da se neće osjećati ponižen kraljevskom krvlju i onoga koji je posvećivao ruke svakodnevnom poslu; koji je Isusa naučio toliko stvari i zaštitio ga dok je bio dijete. U molitvenicima i pismima koje Crkva preporučuje prije i nakon misnog slavlja, postoje neke molitve koje govore o ljubavi svetog Josipa prema Djetetu, kako bi ga zagrlio, kako bi ga poljubio. … Kao ti sa svojom djecom. Jeste li roditelj?

– Da, hvala Bogu.

– Bog te blagoslovio, sine moj. Pa, pogledajte svoju nježnost i nježnost svoje supruge. Pomislite na svetog Josipa: kako ga ne bismo voljeli svi koji želimo imati unutarnji život? Unutarnji se život bavi Marijom i Isusom; bavljenje Bogom i Majkom Božjom. Tko se više odnosio prema Bogu i Majci Božjoj od Josipa, svetog patrijarha? Nitko! Zbog toga ga toliko volimo i idemo k njemu. A onda, jer je njegov zagovor vrlo moćan… (Susret u školi Tabancura, Čile, 2. srpnja 1974.)

Skromnost

Očito je Gospodin, kad je odabrao svoju Majku od vječnosti, već mislio na tog čovjeka koji će se ponašati kao otac. I ako ju je obdario – jer je mogao i dostojanstveno je to učinio – svim milostima i svim privilegijama…, odmah nakon svoje majke sve je to učinio i svom ocu. A Gospodin nam je dao pravo za raspravu i rekao: „Ovi teolozi, na primjer onaj koji je govorio kao teolog – reći će kasnije svoje mišljenje, o onome što nemam potrebu staviti u Evanđelje“. I usput, sveti Josip, iako je tako izvrstan lik – koji, po mom mišljenju, dolazi nakon Blažene Djevice, u Evanđelju nestaje: kratko ga vidimo, a on nestaje, tako da samo možemo biti skromni, iako smo okruženi toliko dobrim uvjetima kao što ćete ih imati vi i drugi koji me ovdje slušaju. (Susret u gledalištu Alameda, Čile, 4. srpnja 1974.)

Isuse, Marijo i Josipe, želim uvijek biti s vas troje

Djeco moja, imajte gorljive želje u svojoj duši da se iskupite za svoje grijehe, za svoje i za one cijeloga svijeta. Idite Gospodinu samouvjereno, pođimo njegovoj Majci, poput malog djeteta svojoj majci na zemlji, znajući da nas ona na Nebu voli puno više. Pođimo svetom Josipu. Volite ga svaki dan više. Došao sam da vam kažem da se ne sramite da naivno kao dijete kažete: „Isuse, Marijo i Josipe, želim uvijek biti s vas troje“. Kakva sreća! Ali rečeno s ljubavlju … Ja sam pored troje moćnih. (Susret u Altoclaru, Venezuela, 12. veljače 1975.).

Divimo se tom čovjeku zbog čistoće, ljubavi prema poslu…

Morate vidjeti kakav je on bio u svoje vrijeme: patrijarh; što je to značilo, vlast koju je imao, pazio je u svakom trenutku samoga Boga i Majku Božju. Divimo se tom čovjeku zbog čistoće, ljubavi prema poslu, hrabrosti, poslušnosti božanskoj volji… (Susret u Ciudad Vieji, Gvatemala, 18. veljače 1975.)

Nabavite sliku svetog Josipa

Praktičan sam, također i u pobožnosti. Sveti Josip vodio je obitelj iz Nazareta, a i vašoj će to činiti. Nabavite sliku svetog Josipa, klanjajte mu se, s vremena na vrijeme pobožno upalite svijeću, poput naših majki, poput naših baka: sve su stare pobožnosti aktualne, nema one koja nije aktualna. Provodeći u djelo ono što sam vam rekao, sada, kad dođem u kuću u kojoj ovdje boravim, pronaći ću sliku Djevice koju su učinili vrlo lijepom i drugu koja prikazuje svetog Josipa. Majci Božjoj dat ću kompliment, a svetom Josipu upalit ću tri svijeće u vaše ime. (Susret u kazalištu Coliseo, Argentina, 26. lipnja 1974.)

Izvor: Opus Dei;

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

PREPORUKA! Molitvenik „Idite k Josipu” možete kupiti putem web-shopa Biblioteke Figulus. Za molitvenik sa smeđim koricama pogledajte ovdje, a za onaj tiskan u plavim koricama pogledajte ovdje.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh