Razmišljamo o evanđelju

SOTONA JE ZAVIDAN NA TVOJE PRIJATELJSTVO S BOGOM

Otac Lorenzo tumači: ‘Nego izbavi nas od zla’ Gdje vidiš djelovanje prisutnosti Sotone, moli srcem govoreći: „Oče naš, izbavi nas od Zla"

Foto: Pixabay, James Chan 

 

„Nego izbavi nas od zla”, uči nas moliti Isus na kraju Očenaša. U ovoj molbi zlo nije nešto apstraktno; odnosi se na osobu: Sotonu, anđela koji se suprotstavlja Bogu i napastuje čovjeka da ne bude poslušan Riječi Božjoj.

Sotona uči čovjeka da zla dolaze od Oca nebeskog. Želi uvjeriti čovjeka da Bog nije ljubav i milosrđe. Sotona ne želi dolazak kraljevstva Božjeg u tebi i u svima

U ovoj Korizmi, ako si odlučio ozbiljno se obratiti Evanđelju života i ljubavi, iskusit ćeš stalnu i ozbiljnu prisutnost Sotone. Sotona je zavidan na tvoje prijateljstvo s Gospodinom i učinit će sve da te odvoji od Njega. Sotona ne želi da se ime Božje slavi i sveti u tebi i u svima, nego da ga se psuje i proklinje. Sotona uči čovjeka da zla dolaze od Oca nebeskog. Želi uvjeriti čovjeka da Bog nije ljubav i milosrđe. Sotona ne želi dolazak kraljevstva Božjeg u tebi i u svima.

Danas se izvan Crkve poriče postojanje Sotone, dok se unutar Crkve o njemu priča malo. To je ono što Sotona želi

Kraljevstvo Božje je mir, svetost, pravda. Sotona, međutim, tjera čovjeka da mrzi svoga bližnjega, čak i da ga ubije; želi rat. Sotona, gospodar laži, napastuje čovjeka da ne vrši volju Božju, govoreći da Bog ne želi čovjekovu radost. Sotona je uistinu tvorac i pokretač svega zla u svijetu. Danas se izvan Crkve poriče postojanje Sotone, dok se unutar Crkve o njemu priča malo. To je ono što Sotona želi.

U ovo novije vrijeme, tijekom moje evangelizacije, iskusio sam prisutnost Sotone, u susretu s ljudima koji viču, komešaju se, sline, govore u nepoznatim jezicima i psuju. Sve se to događa osobito tijekom Euharistijskog klanjanja. To je stoga jer Sotona želi da se čovjek klanja njemu, a ne svom Otkupitelju. „Nego izbavi nas od Zla” kršćanin zajedno s Crkvom moli Gospodina da očituje pobjedu, već postignutu po Kristu, nad „knezom svijeta”, nad Sotonom.

Gdje vidiš djelovanje prisutnosti Sotone, moli srcem govoreći: „Oče naš, izbavi nas od Zla”.

Amen. Amen.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh