Roditelji i djeca

ODGOJ SINOVA

Što Bog očekuje od svake majke? Svakom je dječaku potrebno poštovanje njegove majke; nije mu potrebna samo njezina ljubav nego i njezino poštovanje…

Što Bog očekuje od svake majke?

Foto: Shutterstock

 

Što Bog očekuje od svake majke? Otkriva li on u Svetome pismu svoju volju o odnosu majke i njezina sina?

Da, Bog vas kao majku poziva činiti šest stvari:

  1. zadovoljiti djetetove osnovne tjelesne potrebe
  2. razumjeti djetetovo emocionalno stanje
  3. poučiti ga Božjoj mudrosti i kako se njome služiti
  4. opomenuti ga onda kada donese lošu odluku
  5. ohrabriti dijete i potaknuti ga da razvija talente koje mu je Bog dao
  6. moliti s djetetom i za njega kako bi ono iskusilo Božji dodir i istinu

Kao majka možete svoga sina odgajati s poštovanjem. Svaka od ovih šest stvari, odnosno šest značajki, sadržana je u biblijskom nauku namijenjenom mamama i tatama.

Iskazati poštovanje na mudar način

Ovih šest značajki majkama služe kao predložak kojem je cilj da svojim sinovima iskažu poštovanje na mudar način. Sviđa mi se ovaj podsjetnik jer majkama omogućuje da svoj pristup sinu (i kćeri) brzo i uspješno prilagode njegovoj (njezinoj) dobi. To će im pomoći uočiti priliku da svojoj djeci pokažu da ih poštuju, a prije bi im ti osjetljivi trenuci tijekom komunikacije možda promakli.

Kada se vaš sin razboli, vi vjerojatno slijedite određeni postupak promatrajući simptome kako biste mu pomogli – upravo se tako možete poslužiti ovim značajkama. Iako se majke posavjetuju s liječnikom kada ne znaju kako još mogu pomoći svome djetetu, mnoge bolesti prođu samo kroz majčine ruke i djeca se uspješno oporave.

Odakle su proizašle značajke?

Značajke su to koje su proizašle iz Očeva srca, iz srca našeg Abba, a mamama će pomoći lakše odrediti simptome i doći do srži problema. Roditeljima često ukazujem na ovaj biblijski nauk o roditeljstvu te sam zadivljen time kako se njegove značajke mogu primijeniti na svako dijete.

Držeći se ovih šest značajki, svojem ćete sinu zaista iskazivati poštovanje. Ukratko, time svome sinu govorite: „Brinem za tvoje tjelesne potrebe, razumijem tvoje osjećaje, poučavam te, opominjem te, ohrabrujem te i molim za tebe jer te poštujem.” Ovo će vam na prvu zvučati čudno jer kao majka imate poriv ovakvu rečenicu završiti s jer te volim.

„Pet jezika poštovanja”

Izraz poštujem te može vam zazvučati neprirodno, odnosno izvještačeno. Iako majci izražavanje poštovanja sinu može djelovati čudno i usiljeno, ono podiže i osnažuje njegov duh. Dvije su strane istog novčića: s jedne je strane njezina želja da mu pokaže koliko ga voli, a s druge je strane njegova potreba za poštovanjem.

Kako bih vam približio kolika je ta potreba muškarca za poštovanjem, spomenut ću ovdje knjigu Pet jezika ljubavi Garyja Chapmana. Ova je knjiga postala klasik te je utjecala na živote mnogih ljudi. Slijedi nekoliko savjeta kako primijeniti pet jezika ljubavi, koji su svakoj majci dobro poznati, na nov i moćan način. Nekima će sve postati jasno čim počnu koristiti ovih „pet jezika poštovanja”.

Riječi potvrde

Umjesto da mu uvijek govorite „Volim te”, ponekad mu recite „Poštujem te”. To je zaista tako jednostavno.

Kvalitetno provedeno vrijeme

Umjesto da sa sinom u četiri oka razgovarate o tome kako se tko osjeća, radite nešto zajedno ili jednostavno promatrajte svoje sinove dok se igraju. Majkama je teško zamisliti da će upravo to njihove sinove potaknuti da im se otvore. Ipak, redovito preporučujem mamama da to učine i da onda promatraju kako se to odražava na njihov odnos. Podsjećam ih da je kvalitetno provedeno vrijeme ono koje sinovi smatraju takvim.

Tjelesni dodir

Postoji li tjelesni dodir kojim svojemu sinu poručujete da ga poštujete? Da. Stavite ruku na njegovo rame kada mu kažete: „Ponosna sam na tebe”. Takav dodir dječacima znači jednako kao što djevojčicama znače zagrljaji i poljupci. Kada je moja kći Joy bila malena, gotovo sam je svakog dana znao pitati: „Jesi li danas bila u tvornici gdje proizvode puse?” I onda bih je izljubio, a ona je obožavala to pitanje. Kada bih to pitao svoje sinove Jonathana i Davida, oni bi me pogledali kao da sam pao s Marsa. Uglavnom, ubrzo sam ih to prestao pitati.

Darivanje

Iz iskustva znam da muškarci vole kada dobiju nešto izrađeno od kože. Isto vrijedi za dječake. Kožne rukavice, kožni remenčić za sat, lijepi kožni remen. Pritom mu na čestitku možete napisati nešto poput: „Primi ovaj dar kao izraz moje ljubavi i poštovanja prema tebi koji izrastaš u pravoga muškarca”.

Uz malo promišljanja mama će lako pronaći dar kojim će svojemu sinu pokazati da ga poštuje. Primjerice, sinu koji iz dječačke faze prelazi u onu muževniju, ukrasni mač koji može objesiti na zid svoje sobe znači mnogo više nego nova odjeća. Nažalost, mnoge majke mač doživljavaju kao simbol nasilja, a ne časti pa će svojim sinovima radije pokloniti ono što se njima sviđa.

Izrazi uslužnosti

Kada mama napravi nešto za svoga sina, na primjer kada mu očisti bicikl, ona to također može iskoristiti kao priliku da mu iskaže poštovanje. On će joj zahvaliti na tome, a ona neka se suzdrži i neka ne kaže: „Napravila sam ti to jer te jako volim”, nego neka kaže nešto poput: „Baš sam ponosna kako si naučio dobro voziti bicikl”. Iako bi mama radije rekla ovo prvo, izražavanje ljubavi je ipak njezina strana novčića. Te male usluge koje mu činite također upotrijebite da mu kažete koliko ga poštujete jer to ga osnažuje mnogo više nego što majke mogu zamisliti.

Shvaćate li kako zvuči ovih „pet jezika poštovanja”? Potičem mame da same pronađu načina da se sinu obrate na ovih pet jezika koji oni tako dobro razumiju. Naravno, to ne znači da mu sada odjednom trebate prestati govoriti da ga volite, jer to nikako ne smijete prestati činiti. Međutim, otvorite svoj um i svoje srce na ovu novu vrstu komunikacije i sigurno ćete pronaći način da se izrazite.

Ulomak iz knjige Majke i sinovi – i što poštovanje ima s njima? autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjiga je rasprodana!

Najčitanije

Na vrh