Brak i odnosi

OBIČAJ (ZAKON) KOJI IMA VAŽNU ULOGU Zašto je potreban ‘ženidbeni navještaj’? Svrha oglašavanja ženidbe ni je samo najava ženidbe kao takve, nego poziv vjerničkoj zajednici da upozori na možebitne zapreke za valjanost braka i da to jave župniku ili biskupu u što kraćem roku.

Zašto je potreban 'ženidbeni navještaj'?

Nije samo običaj nego i potreba (zakon) oglašavanja zaručenih mladića i djevojaka na nedjeljnim misama. Ženidbeni navještaj trebao bi biti obznanjen najmanje godinu dana prije vjenčanja, što nažalost u praksi nije tako.


Bilo bi puno više sretnijih brakova (neki možda ne bi bili sklopljeni!) kada bi se godinu dana ranije obavio jedan iskreni razgovor sa župnikom, odnosno, svećenikom i učinila jedna temeljita i iskrena ispovijed. A, kako takvo nešto ne postoji, toliki se brakovi jednostavno uruše poslije godinu, dvije ili čak poslije nekoliko mjeseci.

Koja je svrha ženidbenog navještaja?

Svrha oglašavanja ženidbe ni je samo najava ženidbe kao takve, nego poziv vjerničkoj zajednici da upozori na možebitne zapreke za valjanost braka i da to jave župniku ili biskupu u što kraćem roku. Recimo, ako bi zaručnici bili u srodstvu, bila bi zapreka za valjanost braka.

Vjenčanje sa srodnikom u prvoj liniji, čini ženidbu nevaljanom u svakom stupnju (na primjer, očuh ne može oženiti svoju pokćerku, ali muškarac može oženiti sestru svoje pokojne žene). Ili, ako bi netko od vjernika znao da jedno od zaručnika koji najavljuju vjenčanje ima trenutno ljubavnicu, odnosno ljubavnika, dužan je to odmah prijaviti biskupu ili župniku. Isto tako zapreka je za valjanost braka ubojstvo bračnoga druga, kao i zatajivanje fizičke ili psihičke bolesti…

Izvor:  Medjugorje-info.com; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh