Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

O dođi, iscijeli me, od moje gorčine, tuge, otresitosti, nezainteresiranosti, nemilosrdnosti…

RAZMATRANJE I MOLITVA

Kada sam se posljednji put, onako iskreno, s vapajem, pomolio za svoga suprugu / svoju suprugu? Kada sam se zapitao/zapitala kako se osjeća, što ga/ju tišti, u čemu ja mogu biti bolji/bolja? Činim li to, kako bih osobu s kojom sam odabrao/odabrala provesti cijeli život na zemlji, na putu do neba prinio/prinijela Bogu? Pitam se, imam li ja milosrdno srce? Jasno je da bez Boga ne mogu učiniti ništa, no koliko uopće nastojim biti milosrdan/milosrdna prema osobi s kojom sam po sakramentu braka jedno tijelo? Pa zar mi on/ona nije toliko puta ispunila srce? Koliko me puta svaki njegov/njezin dodir ohrabrio, podigao! Tu mi je osobu Bog dao kao dar, a kako ja na taj dar gledam? Možda smo prolazili ili prolazimo kroz teške trenutke, možda me boli srce, sve to Bog zna, sve mu je to vidljivo i znano, no on pita što ja odlučujem.

Izvire li iz moga srca takvo milosrđe? Želim li barem da izvire?

Jedan je vojnik svim srcem molio za svoga slugu, rekao je da nije dostojan da uopće dođe Isusu, no čeznuo je da ga Isus ozdravi (Lk 7,3). Izvire li iz moga srca takvo milosrđe? Želim li barem da izvire? Opravdavam li svoje postupke koji su suprotni tome stavu srca pitajući se zašto on/ona nije takav/takva, opravdavam li se svojim ranama? „Pravim“ li se pred Bogom i drugima pravednim supružnikom, čovjekom, dok u isto vrijeme nemam volje moliti za osobu koja mi je na ovoj zemlji najbliža, koja je roditelj naše djece, koja je također izranjena i pogriješi, i slaba je i opterećena i umorna, često neshvaćena, nepravedno napadnuta, upravo kao i ja? Zar mi u tim trenucima ne treba ponajviše milosrđe moga supružnika, da usrdno moli (Lk 7,4), da ne bude grub, da me pokuša razumjeti, da shvati da sam drugačiji/drugačija od nje/njega, da imam drugačije slabosti, da ponekad ne shvaćam ni sama/samu sebe i da trebam podršku?

Kajem se za svaku prepreku koju sam sâm/sama stvorio/stvorila, za svaki grijeh, nečistoću, nezainteresiranost, lijenost, neodlučnost

O sve to trebamo oboje i tako često to ne vidimo; tako često umjesto podrške, shvaćanja, milosrđa, dobrote, jedno drugo – napadamo! Kako smo slijepi i nemilosrdni. Isuse, oprosti nam, oprosti meni! Molim te, Isuse, stvori u meni novo, milosrdno srce. Dopuštam ti to. Kajem se za svaku prepreku koju sam sâm/sama stvorio/stvorila, za svaki grijeh, nečistoću, nezainteresiranost, lijenost, neodlučnost. Fali mi usrdnosti! O dođi, iscijeli me, od moje gorčine, tuge, otresitosti, nezainteresiranosti, nemilosrdnosti. To mi se potkrada napose kada toga uopće nisam svjestan/svjesna. Slomi u meni svaki stav da sam vrjedniji/vrjednija od supruga/supruge. Uzmi tu sebičnost. Daj da postanem osoba otvorena srca, da po meni blagoslivljaš moga supruga / moju suprugu i naš brak. Isuse, puštam te u svoje srce i predajem ti svaki nemir.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Kada iskreno želimo biti „savršeni“ supružnici, bolji ljudi, kada to odlučimo i uđemo u dubinu odnosa s Bogom, kada mu to dopustimo, Duh Sveti nas obuzme i doslovno nam se otvore duhovne oči i progledamo, vidimo što smo do tada radili krivo, grešno, a smatrali smo to ispravnim, i izgledalo nam je da je za određene loše situacije i djela u braku kriv onaj drugi.

Jedino istina oslobađa, jedino istina daje mir, jedino istina spašava. No, ponekad ili često više nam je stalo do naše „istine“, do opravdavanja. Nismo svjesni da time sami sebi nanosimo zlo. Bog je stvorio ljudsko srce da reagira na ljubav, dobrotu, usrdno postupanje. Zar upravo to ne trebam i ja? Želim li prvi/prva biti takav/takva ili želim hodati u laži i sljepoći u mnogim situacijama u braku? Na meni je odabir, na meni je da stojim ili da odlučim i krenem…

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh