Duhovnost

P. AUGUSTYN PELANOWSKI

O BOŽJIM OBEĆANJIMA Što znači da nam Bog želi ‘dati sama sebe’ Bog je vjerodostojan i ispunjava ono što obećava. Njegova su obećanja uvijek veličanstvena i najdragocjenija…

O. Augustyn Pelanowski: Što znači da nam Bog želi 'dati sama sebe'?

Foto: Shutterstock


 

Po prijateljstvu s Kristom postaju nam dostupna Božja obećanja. Bog nas utvrđuje za Krista i za Duha Svetoga kako ne bismo izgubili pravo na obećanje koje nam je on sam darovao. Utvrđivanje je dodatno potvrđeno pečaćenjem. Pečaćenjem se potvrđuje vlasništvo nad nekim predmetom osobe koja stavlja pečat. Govoreći Bogu Amen, ili tako je, prihvaćam tvoje obećanje, Gospodine, bivaš zapečaćen i vlasništvo samoga Boga. Živimo u iščekivanju ispunjenja toga novog života, kao što je Abraham iščekivao rođenje sina.

„Evo doista riječi obećanja: U ovo ću doba doći i Sara će imati sina.“ (Rim 9,9)

Božja su obećanja sigurna, kao što je sigurna i zakletva koju dade Abrahamu, iako smo kušani u vjeri i strpljivosti.

„I evo, ja šaljem na vas Obećanje Oca svojega. Ostanite zato u gradu dok se ne obučete u Silu odozgor“ (Lk 24,49).

Obećanje je sam… Bog, Duh Sveti, jer Bog prije svega želi dati sama sebe. Obećanje jest on sam!

„I dok je jednom s njima blagovao, zapovjedi im da ne napuštaju Jeruzalema, nego neka čekaju Obećanje Očevo ‘koje čuste od mene: Ivan je krstio vodom, a vi ćete naskoro nakon ovih dana biti kršteni Duhom Svetim.’“ (Dj 1,4-5)

Što to znači da nam Bog želi dati sama sebe? Ništa drugo već samo to da ćemo biti ucijepljeni u njegov božanski život. Zato Petar sa svom smjelošću i sigurnošću govori: „Time smo obdareni dragocjenim, najvećim obećanjima da po njima postanete zajedničari božanske naravi umakavši pokvarenosti koja je u svijetu zbog požude.“ (2 Pt 1,4)

Božja obećanja

Obećanje je na grčkom jeziku επαγγελμα – hepanglema, što znači prisega, obećanje, tema, sadržaj, umijeće. Ηεπανγγελια – hepangelia – je naredba, poziv učiniti nešto po nekoj proceduri, truditi se oko prikupljanja glasova – podmićivanje birača, kao i simptomi lijeka. Božja obećanja nisu pusta. Nisu to želje ili snovi niti jamstvo bez pokrića, već zakletve Boga koji ne zavarava. Bog najčešće mijenja mišljenje kada odustaje od kazne, ali kada bi trebao uskratiti nekomu dar, ne povlači se, dapače, čovjek je onaj koji ga odbacuje.

„Od svih obećanja što ih je Jahve dao domu Izraelovu nijedno ne osta neispunjeno. Sve se ispunilo.“ (21,45)

Bog je vjerodostojan i ispunjava ono što obećava. Njegova su obećanja uvijek veličanstvena i najdragocjenija.

„Evo, ja krećem danas na put kojim je svima poći. Spoznajte i priznajte svim srcem svojim i svom dušom svojom: ni jedno od svih obećanja koja vam je dao Jahve, Bog vaš, nije ostalo neispunjeno. I kao što vam se ispunilo svako obećanje što vam ga je dao Jahve, Bog vaš, tako će Jahve ispuniti i svaku prijetnju dok vas ne izbriše s lica ove dobre zemlje koju vam je dao Jahve, Bog vaš.“ ( 23,14-15)

„…ako slijepac slijepca vodi, obojica će u jamu pasti“

Tvoja su vjera i ljubav, s obzirom na ta veličanstvena obećanja, snažne toliko koliko su snažni tvoja mržnja i prijezir prema Sotoninim obećanjima. Stoga je potrebno suočiti se s Kanaanom – s tim svijetom, i biti kušan sotonskim obećanjima – jer jedino se odriče onaj koji može posjedovati ili posjeduje. Duhovnik mora poznavati ne samo Sotonina obećanja nego, prije svega, Božja obećanja kako bi druge doveo do njih. Nije duhovnik onaj koji ne poznaje Božja obećanja. Jer, takav je slijep, a znamo da ako slijepac slijepca vodi, obojica će u jamu pasti.

(…) Duhovnik mora imati svoga vođu, kako bi verificirao (potvrdio) Božje odgovore, jer ono što on čini je neprestano propitkivanje Boga o putu. Jedan Božji odgovor otvara tisuću pitanje, ali upravo je to put do punine njegova neizrecivoga vječnog života u koji nas poziva. Što me više i dublje Bog pootajstvuje u svoj život, tim je neizreciviji, a istovremeno raste moja sjedinjenost s njim. Svaki Božji odgovor objavljuje njega samoga i čini ga u mom razumu i srcu nekim skrivenim, nepronicljivim, neshvatljivim.

Ulomak iz knjige „U potrazi za Božjim duhovnicima” autora patera Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

 

Rasprodano

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh