Roditelji i djeca

ORESTE PESARE

Novi odnos s mojim ocem bio je izvrstan lijek za ozdravljenje odnosa s nebeskim Ocem „Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina“ – bile su riječi koje bih volio da sam čuo od svog oca

Foto: Pixabay

 

U priči o mom životu važno mjesto zauzima moj otac. Zvao se Sante. Policajac po zanimanju, uvijek je bio pošten čovjek koji je na svoj način bio posvećen svojoj supruzi Adalgisi i svojoj djeci: Isabelli, Gianfrancu i meni.

Ove Očeve riječi – „Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina“ – bile su riječi koje bih volio da sam čuo od svog oca. Njegova nesposobnost da svojoj djeci pokaže nježnost sigurno je utjecala i na cijelu moju adolescenciju

U svojoj ljubavi prema nama činio je sve što je bilo u njegovoj moći da dobijemo ono što nam je potrebno. No, zapravo se ne sjećam da je ikada nježno zagrlio, mazio ili pokazivao nježnost svojoj djeci. Uvijek sam osjećao da je on taj koji kontrolira i prosuđuje moje ponašanje. Vezano uz to često mislim na trenutak kada je Ivan Krstitelj krstio Isusa na rijeci Jordanu. Evanđelist Luka izvještava: „Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: ‘Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina’“ (Lk 3, 21-22). Ove Očeve riječi – „Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina“ – bile su riječi koje bih volio da sam čuo od svog oca. Njegova nesposobnost da svojoj djeci pokaže nježnost sigurno je utjecala i na cijelu moju adolescenciju.

Život mog oca drastično se promijenio kada je doživio susret s Bogom

No, mogu posvjedočiti da se život mog oca drastično promijenio kada je doživio susret s Bogom. To je bilo krajem 1983. godine – kao što sam već spomenuo – kad je s mojom majkom počeo sudjelovati na novom karizmatskom molitvenom susretu u našoj župi. Istovremeno, počeo je postiti svakog petka na što ga je poticala Djevica Marija preko svojih poruka iz malog sela Međugorja u Bosni i Hercegovini (tadašnjoj Jugoslaviji).

…nas troje djece smo se vratili Gospodinu unutar šest mjeseci od trenutka kada su počeli moliti

Moji su roditelji molili i postili za moje obraćenje, kao i za obraćenje moje sestre Isabelle i brata Gianfranca. Iako nisu znali mnogo o nama, pretpostavljali su da smo jako daleko od Gospodina. I – nevjerojatno – nas troje djece smo se vratili Gospodinu unutar šest mjeseci od trenutka kada su počeli moliti. Uz molitvu i post, moj se otac odlučio odreći pušenja (u to je vrijeme bio pušač više od četrdeset godina) i, aleluja, bio je ozdravljen od svoje navike pušenja, a također i psovanja.

Postao je vrlo ozbiljan čovjek molitve: svako je jutro, sa svojom Biblijom, provodio neko vrijeme razgovarajući s Bogom. To je navika koju je držao do posljednjeg dana svog života – 1. veljače 2007. godine.

Tog je jutra moj otac bio drugačiji nego prije, čak i u ponašanju. U ruci je držao pismo karabinjera u kojem je pisalo kako sam prije nekoliko dana bio uhićen na nekoliko sat

Jednog jutra, nekoliko dana nakon što sam bio uhićen i pušten, sreo sam svog oca na ulici. Tražio me je. Tog je jutra moj otac bio drugačiji nego prije, čak i u ponašanju. U ruci je držao pismo karabinjera u kojem je pisalo kako sam prije nekoliko dana bio uhićen na nekoliko sati. Tu je bio i popis liječničkih pregleda koje sam morao obaviti kao korisnik droge. Plakao je. Pokazao mi je pismo, no ostao je neuobičajeno tih. Kako mi je teška i slatka bila njegova šutnja: teška jer mi je bilo neugodno pred ocem, no slatka jer mi je ta šutnja pokazivala očevu bol, poštovanje i milosrđe, a to je za mene bilo nešto novo. Ta je šutnja bila početak novog odnosa između njega i mene. Do kraja svog života nikada me nije pitao koji je bio razlog mome lošem ponašanju.

…novi odnos s mojim ocem također je bio i izvrstan lijek za ozdravljenje mog odnosa s mojim nebeskim Ocem

Taj novi odnos s mojim ocem također je bio i izvrstan lijek za ozdravljenje mog odnosa s mojim nebeskim Ocem. Otkrio sam da sam sin Kralja nad kraljevima. I malo po malo moje je povjerenje u Njega raslo i razvijalo se.

Ulomak iz nove knjige Biblioteke Figulus „Veliča duša moja… Duh Sveti na djelu u mom životu“ autora Orestea Pesarea. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti u web-shopu Biblioteke Figulus ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh