Recenzije knjiga

U IZDANJU FIGULUSA

Nova knjiga Jana Grzegorczyka – „Čamac s rupama. Priče o Milosrđu“ Knjiga je nastavak „Svaka je duša poseban svijet“, a u njoj su ispričane nevjerojatne životne priče

Nova knjiga Jana Grzegorczyka – „Čamac s rupama. Priče o Milosrđu“

Foto: B.R.; LM Design

 

Jesam li se promijenio?

Napisavši knjigu o milosrđu, često sam se susretao s pitanjem koliko je ono promijenilo moj život. Isprva sam to pitanje pokušavao izbjeći jer što se tu uopće može odgovoriti? Jesam li postao bolja osoba? Jesam li promijenio život zbog činjenice da sam nešto dublje upoznao Faustininu biografiju i njezino djelo? Prisjećam se razgovora s Janom Dobraczyńskijem pred sam kraj njegova života. U to je vrijeme bio gotovo potpuno slijep i napušten od sviju koji su se za njegova života veoma zanimali za njegove knjige. Došla su nova vremena i Jan Dobraczyński pripadao je poraženima. Za vrijeme rata priklonio se generalu Jaruzelskome. Bio je na čelu PRON-a (Domoljubnoga pokreta za narodni preporod), koji je u Poljskoj doživljen kao inicijativa koja ismijava pojam preporoda. Mnogi mu ljudi to nikada nisu oprostili. Upitao sam ga kako je moguće da autor tolikih mudrih knjiga, na kojima je odgojeno mnogo poljskih katolika, čini toliko čudnih i nerazumljivih životnih izbora. Zamislio se i kimao glavom kao da je već duže vrijeme razmišljao o tome pitanju.

Samo taj jedan put može prevagnuti za vječnost

Vidite, cijeli život bavio sam se svecima. Štovao sam ih, napisao sam nekoliko knjiga o svecima, pročitao sam mnoge hagiografije svetaca. Smatram da su sveci znali u teškim situacijama pronaći odgovarajuće rješenje, upravo zbog toga što su bili sveti. Moj se otac zvao Dobraczyński. Bio je dobar čovjek i predsjednik Narodnoga dobročinstva. Meni je od toga ostalo samo prezime. Nažalost, kako je jednom rekao Leon Bloy, najveća je žalost ovoga svijeta upravo to što nismo sveci…

…i što nismo milosrdni. Barem u većini situacija. No borimo se za te trenutke milosrđa. Milosrdni s vremena na vrijeme. Katkad i samo jednom u životu.

A samo taj jedan put može prevagnuti za vječnost.

Oduševljene, pustolovina s Milosrđem

Ova knjiga neće biti moja priča o faustinkama, iako će se one i u ovoj knjizi pojavljivati, već priča o mojemu oduševljenju, pustolovini s milosrđem. Sve što sam pisao od izdavanja knjige Svaka je duša poseban svijet, zapravo je traženje zrake milosrđa. Čak ako se to i ne tiče Faustine, u velikoj se mjeri događa po njoj. Otac Jacek Woroniecki, znameniti dominikanski teolog, nakon rata napisao je kako ćemo Faustini odati najveću zaslugu pišući, ne o njoj, već o njezinu poslanju. U toj tvrdnji sadržana je briga da će se, ističući u prvi plan tada potpuno nepoznatu redovnicu, štetiti razvoju pobožnosti milosrđa. Ta misao aktualna je do danas. Faustina treba osvjetljavati put do milosrdnoga Isusova srca. Usredotočimo li se previše na samu Faustinu, milosrđe ostaje u pozadini, a time bi se mnogi mogli odvratiti i obeshrabriti od Božjega milosrđa umjesto da Mu se približe.

Jan Grzegorczyk, autor

O autoru

Jan Grzegorczyk rođen je 12. ožujka 1959. godine u Poznanju. Studirao je na Sveučilištu „Adam Mickiewicz“. Napisao je magistarski rad o romanu Romana Brandstaettera „Isus iz Nazareta“. Na njegov je rad bitno utjecalo prijateljstvo s dominikancem Janom Górom, zatim jednim od najvećih kršćanskih pisaca – Romanom Brandstaetterom te još jednim dominikancem – Pawelom Kozackijem. U braku je sa suprugom Justynom, s kojom dvije kćeri – Weroniku i Nastasiju.

Autor je brojnih djela, a na hrvatski jezik prevedena je jedna od njegovih najpoznatijih knjiga – „Svaka je duša poseban svijet“. Knjiga „Čamac s rupama. Priče o milosrđu“ nastavak je te knjige.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”. 

Osnovne informacije

Naslov: Čamac s rupama. Priče o milosrđu
Autor: Jan Grzegorczyk
Nakladnik: Figulus
Godina izdanja: 2021.
Jezik: hrvatski
Prijevod s poljskoga jezika: Antonija Čajko
Broj stranica: 172
Uvez: meki
Veličina knjige: 13,2 x 20,3 cm

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh