Svjedočanstva

MOJA PRVA KORIZMA

Nisam katolkinja, ali Korizma je ono što moja duša treba Odrasla sam u baptističkoj obitelji, u kojoj nikad nismo slavili Korizmu. Još se sjećam kad sam prvi put odlučila sudjelovati u Korizmi...

Foto: Shutterstock

 

Sjećam kad sam prvi put odlučila sudjelovati u Korizmi, iako nisam katolkinja. Odrasla sam u baptističkoj obitelji; nismo slavili Korizmu. Kad sam se udala za katolika, shvatila sam da će biti nekih stvari, poput ispovijedi, koje do tad nisam radila. Srećom, te se razlike nisu pokazale nepremostivima.

Ono za što nisam bila spremna, bila je činjenica da se svakodnevni katolički život vrti oko tradicije. Morala sam se nekako uklopiti u religiju koja se razvijala više od dvije tisuće godina, a tek sam nedavno počela ići na Misu i samostalno istraživati katoličanstvo. Koje dane ne jedemo meso, a koje dane postimo? To je sve tako zbunjujuće…

Zato sam odlučila početi s malim koracima. Odlučila sam sudjelovati u Korizmi.

Htjela sam biti podrška suprugu

Moji razlozi za to bili su jednostavni – htjela sam biti podrška svom suprugu te pružiti dobar primjer našoj djeci. Definitivno nisam željela jednog dana stati pred Boga i objašnjavati mu kako mi je u redu biti mjesecima na dijeti kako bih izgledala dobro u kupaćem, ali mi nije u redu izdržati nekoliko dana tijekom Korizme bez mesa.

Kao cjeloživotni kršćanin, znam koliko je važno redovito provoditi vrijeme s Bogom i učiniti Boga prioritetom u životu. Ali, na mom popisu obveza uvijek je nešto drugo bilo ispred. Od čišćenja kupaone, kuhanja večere, čitanja knjige prije spavanja, često se činilo da su mi dani isplanirani unaprijed. Htjela sam čitati Bibliju, htjela sam više moliti, ali gdje da nađem vrijeme za to? Korizma je bila savršena prilika.

Moja prva Korizma bila je vrlo jednostavna. Nisam u potpunosti postila jer sam tada bila trudna, a nisam ni molila više nego inače. Petkom nisam jela meso i prilično sam sigurna da sam se nečega odrekla, ali ne mogu se sjetiti čega.

Moja prva Korizma nije bila savršena

Definitivno nisam bila savršena, ali napravila sam prvi korak. Taj je korak bio potreban Bogu da počne otvarati moje srce skrivenoj ljepoti tradicije Katoličke Crkve. Ispostavilo se da Korizma nisu samo pravila i rutine. Ne radi se ni o postu, pepelu niti o odustajanju od čokolade na nekoliko tjedana.

Prava je svrha Korizme osloboditi se onog što naše srce udaljava od Boga. Ona priprema naša srca za čudo Uskrsa i pazi da imamo raspoloživ prostor u duši za Boga. Ako to nije dovoljan razlog za slavlje Korizme, onda ne znam što jest.

Autorica: Brittany Ann (bustedhalo.com)

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh