Roditelji i djeca

STORMIE OMARTIAN

Nije lako biti roditelj odrasloga djeteta Teško je, naime, znati što treba, a što ne treba učiniti za nj. Kada se potrebno umiješati? Kada činite previše? Kada su Vam očekivanja previsoka ili pak preniska? Kada je Vaša ljubav prestroga ili nedovoljno stroga? Ponekad niste u pravu kada mislite kako postupate ispravno. Možda je to bilo ispravno za Vaše drugo dijete, no ne i za ovo. Ustanovila sam da Vam jedino Bog može dati mudrost koja Vam je potrebna za te stvari. I dat će Vam je, budete li Ga za to molili.

Nije lako biti roditelj odrasloga djeteta

Foto: Shutterstock


 

Nije lako biti roditelj odrasloga djeteta. Teško je, naime, znati što treba, a što ne treba učiniti za nj. Kada se potrebno umiješati? Kada činite previše? Kada su Vam očekivanja previsoka ili  pak preniska? Kada je Vaša ljubav prestroga ili nedovoljno stroga? Ponekad niste u pravu kada mislite kako postupate ispravno. Možda je to bilo ispravno za Vaše drugo dijete, no ne i za ovo.

Molitva nije kada Bogu govorimo što treba učiniti. Molitva je prianjanje uz Božju volju

Ustanovila sam da Vam jedino Bog može dati mudrost koja Vam je potrebna za te stvari. I dat će Vam je, budete li Ga za to molili. No prvo morate shvatiti i vjerovati kako Gospodin čuje Vašu molitvu kada molite za svoje odraslo dijete i kako će odgovoriti na nju. On je Sâm tako postavio stvari. Molitva nije kada Bogu govorimo što treba učiniti. Molitva je prianjanje uz Božju volju. Ne morate u potpunosti shvaćati u čemu se Njegova volja sastoji, da biste molili neka se ona vrši.

Jednako tako morate vjerovati da je Bog kadar sve promijeniti u životu Vašega odraslog djeteta, iako Vi niste u stanju u njemu promijeniti baš ništa. Bog neće narušavati nečiju odlučnu volju, ali zato može prodrijeti u svako srce koje mu je makar malo otvoreno. Mi, pak, nikada ne možemo zasigurno znati tko je u potpunosti zatvoren prema Gospodinu, a tko nije. Jedino Bog to zna. Stoga trebamo moliti i pustiti Boga neka djeluje. Kada molitvama ne prizivamo Božju moć, svoj život otvaramo prilikama koje ponekad mogu imati pogubne posljedice. Dopustite mi u tome smislu iznijeti dva krajnja primjera.

U zatvoru je ostao kratko vrijeme, ali mu je to posve promijenilo život. Ondje mu je bilo tako teško da to više nikada nije htio ponoviti. Svi smo se molili za nj da mu Bog otvori oči te spozna istinu kojim putem ide i kuda sve to vodi. Molili smo da mu Bog objavi za što je stvoren i kakvu mu je budućnost pripravio…

Poznajem jednu obitelj – nazovimo je ovdje obitelj Jones – čiji je sin neprestano upadao u nevolje. Naposljetku je uhićen. Umjesto da ga izvuku iz zatvora, g. i gđa. Jones odlučili su ga ostaviti ondje neko vrijeme kako bi naučio tešku lekciju. Nažalost, u zatvoru ga je napao jedan od zatvorenika i preminuo je od ozljeda. Roditelji su primili poziv kojim ih se obavijestilo što se dogodilo i gdje mogu preuzeti njegovo tijelo. Bili su uništeni krivnjom zbog nečega što su mogli spriječiti. Bili su dobri roditelji, koji su pokušali postupiti ispravno, ali je sve završilo tragedijom. Ne znam gdje su danas, ali sam sigurna da i dalje pate zbog toga tragičnog događaja.

Poznajem jednu drugu obitelj – nazovimo ih obitelj Brown – kojima je sin također neko vrijeme zadavao velike nevolje. Kada je uhićen i osuđen na zatvor, roditelji ga također nisu pokušali osloboditi. Znali su da je kriv i htjeli su da shvati posljedice svojega ponašanja. U zatvoru je ostao kratko vrijeme, ali mu je to posve promijenilo život. Ondje mu je bilo tako teško da to više nikada nije htio ponoviti. Svi smo se molili za nj da mu Bog otvori oči te spozna istinu kojim putem ide i kuda sve to vodi. Molili smo da mu Bog objavi za što je stvoren i kakvu mu je budućnost pripravio. Bog je uslišio naše molitve te je iz zatvora izašao kao novi čovjek. Upisao se na fakultet, učinio nešto od svojega života i prestao nepromišljeno postupati.

I jedni i drugi roditelji donijeli su u osnovi istu odluku. Ishodi su, međutim, bili posve suprotni. Jedna je obitelj doživjela katastrofu, dok je druga iskusila otkupljenje. U čemu se sastojala razlika? Vjerujem, u prisutnosti Otkupitelja

I jedna i druga obitelj pokušala je postupiti ispravno, u nadi da će njihovi postupci potaknuti posvemašnju preobrazbu u njihovoj odrasloj djeci. I jedni i drugi roditelji donijeli su u osnovi istu odluku. Ishodi su, međutim, bili posve suprotni. Jedna je obitelj doživjela katastrofu, dok je druga iskusila otkupljenje. U čemu se sastojala razlika? Vjerujem, u prisutnosti Otkupitelja.

Sigurno znam kako je Isusova prisutnost zazvana u prilike druge obitelji – obitelji Brown. Bili su vjernici i Gospodin je kraljevao u njihovim srcima. Zazvali su Duha Svetoga neka bude s njihovim sinom u tim prilikama, dok su zajedno s prijateljima žarko molili neka Gospodin progovori srcu toga mladića. U molitvi su zazvali Gospodina neka izlije svojega Duha istine na njihova sina i pokaže mu što se uistinu događa u njegovu životu, iz Božjega gledišta. Gospodin je u zatvoru progovorio njegovu srcu te mu je postalo jasno kako, iako je postupio nerazumno, ne mora nastaviti tako živjeti. Pred njim je stajao izbor.

Koliko mi je poznato, roditelji onoga prvog sina – Jonesovi – nisu bili vjernici i nisu molili. Nisu svojega sina preporučili Gospodinu, niti su ga učili Njegovim putovima, niti molili za nj. Nije imao povlasticu roditeljske molitve, kao niti molitve svojih rođaka i prijatelja, koja bi ga zaštitila i pomogla mu u svojemu životu slušati Boga. Ne želim, dakako, reći da odrasla djeca roditelja koji mole nikada nemaju probleme. Itekako ih imaju. No ako se roditelj moli za svoje odraslo dijete, čak i kada se dogodi nešto loše, Gospodin će to izvesti na dobro. Možda to i nećemo moći uvijek uočiti, ali Gospodin će se njihovim prilikama poslužiti kako bi iz njih izveo nešto pozitivno.

Bog se služi onime što mi doživljavamo kao probleme da bi privukao pozornost naše odrasle djece i poučio ih kako bez Njega ne mogu živjeti

Bog se služi onime što mi doživljavamo kao probleme da bi privukao pozornost naše odrasle djece i poučio ih kako bez Njega ne mogu živjeti. Ponekad su poteškoće na koje nailaze zapravo Božja milost koja je na djelu u njihovim životima, kako bi ih spasila, ispravila ili ih zaštitila od nečega daleko gorega (Mudre izreke 3,11-12).

Ako dosad niste molili za svoju odraslu djecu ili im se, prije nego što ste počeli moliti, dogodilo nešto loše, nemojte se brinuti. Bog je Otkupitelj. Otkupljenje je njegovo osobito svojstvo. Ne samo što nam otkupljuje život od smrti i pakla te nas spašava za svu vječnost, već nas otkupljuje također i od pakla na zemlji i spašava u sadašnjosti. Bog će otkupiti neku tešku situaciju u našemu životu, ako mu je predamo u molitvi.

Iz knjige „Kako moliti za svoju odraslu djecu“ autorice Stormie Omartian, koja izlazi uskoro!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh