Svjedočanstva

OSNIVAČ REDA NAJMANJIH

Nevjerojatna priča o franjevcu koji je hodao po vodi Sv. Franjo Paola poznat je kao utemeljitelj Reda najmanjih. Živio je pustinjačkim životom s djetinjom vjerom i pouzdanjem u Boga. Jedna od najzanimljivijih priča je ona koja kaže da je jednom prilikom hodao po vodi…

Nevjerojatna priča o franjevcu koji je hodao po vodi

Foto: franciscanmedia.org


 

Početkom 15. stoljeća živio je sveti franjevački pustinjak po imenu Franjo Paola, koji je nastojao živjeti u molitvi i samoći. Bio je nadahnut životom sv. Franje i utemeljio je novu granu franjevačkog reda nazvanu Pustinjaci sv. Franje Asiškog. Kasnije su ih preimenovali u Red najmanjih, vodeći se njihovom željom da budu najmanji od najmanjih u franjevačkoj obitelji.

Franjo je razvio dubok kontemplativni život kao pustinjak i težio je poniznosti iznad svega. Ipak, iako nije želio pozornost drugih, njegova svetost privukla je sljedbenike, uključujući papu Siksta IV., kralja Luja XI. i kralja Karla VIII. Ubrzo je postao poznat kao čudotvorac a po njegovim su molitvama ljudi čak i ustajali iz mrtvih.

Nakon što je završio molitvu, počeo je hodati po moru kao da je na suhu

Jedna od najpopularnijih priča iz njegova života odnosi se na vrijeme kada je htio prijeći Mesinski tjesnac. Kapetan broda odbio ga je povesti kad je Franjo rekao da nema novca da mu plati za svoje usluge. Franjo je potom kleknuo i molio blagoslov nad morem. Nakon što je završio molitvu, počeo je hodati po moru kao da je na suhu. Druga priča kaže da je Franjo položio svoj ogrtač na vodu i tako prešao preko nje. Zato se sv. Franjo Paola smatra zaštitnikom pomoraca.

Iako može zvučati kao nevjerojatna legenda, priča naglašava dječje povjerenje koje je Franjo imao u Boga. On je imao vjeru na koju je Isus poticao svoje učenike u Evanđelju po Mateju (17, 20): „Zaista, kažem vam, ako imadnete vjere koliko je zrno gorušičino te reknete ovoj gori: ‘Premjesti se odavde onamo!’, premjestit će se i ništa vam neće biti nemoguće.”

Izvor: Aleteia

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh