Svjedočanstva

PRIČA O MILOSRĐU

Nepoznati muškarac u sobi jedne redovnice Ova pričica također se tiče neobične lokacije. Nered koji nas često deprimira, simptom je reda na višoj razini. U ovome slučaju Božjega humora…

Nepoznati muškarac u sobi jedne redovnice

Foto: Shutterstock


 

Svakodnevnim obvezama faustinki pripada i posluživanje obroka potrebnima. K njima dolazi raznovrsna populacija – odrpani prosjaci, ali i takvi za koje se na prvi pogled ne bi moglo reći da su u potrebi. Sestre se s osmijehom prisjećaju kako im je jednoga dana došao novi svećenik slaviti svetu misu. Kada je sestra Klara vidjela kako se nesigurno okreće i gleda po dvorištu, došla je k njemu i rekla:

– O, vidim da ste ovdje prvi puta. Molim Vas, slobodno sjednite za stol pod stablom. Odmah ćemo poslužiti ručak.

Ušao je u ćeliju sestre Klare, legao u krevet i zaspao blaženim snom, omotavši ruke krunicom. Kada je sestra nakon rada ušla u svoju ćeliju i pomaknula pokrivač, ono što je vidjela vlastitima očima bilo je toliko neočekivano da je mogla samo…

Ipak, najveću zabavu u sestrama budi druga priča. Naime, siromahe obično poslužuju za stolom u dvorištu, ali kada pada kiša, stol prenesu u samostan. Jednoga je dana, jedan od siromaha nakon obroka, umjesto da kroz vrata ode nazad u grad, nezapaženo uspio na bočna vrata ući u klauzuru. Ušao je u ćeliju sestre Klare, legao u krevet i zaspao blaženim snom, omotavši ruke krunicom. Kada je sestra nakon rada ušla u svoju ćeliju i pomaknula pokrivač, ono što je vidjela vlastitima očima bilo je toliko neočekivano da je mogla samo: onesvijestiti se, histerično vikati na sav glas ili pobjeći. Pobjegla je iz ćelije i nakon nekoliko trenutaka obavijestila predstojnicu:

– Majko, muškarac je u mojoj ćeliji.

Ova joj pak nije vjerovala, već se glasno nasmijala.

Uostalom, i ja sam tako reagirao pa nisam uopće pitao sestru što se dalje dogodilo. Jesu li pozvali svećenika da ponovno posveti klauzuru? Vjerojatno ne jer iako je sestra Klara u ćeliji imala muškarca, možda je baš u tom siromahu bio skriven Isus.

Vjerojatno nitko ne vidi ništa loše u tome što je siromah zaspao u redovničkome krevetu s krunicom oko ruke i, mirno spavajući, sanjao kako bi bilo dobro provesti ostatak svog života baš kao ta nahranjena, pobožna sestrica.

Iz knjige „Čamac s rupama. Priče o milosrđu“ autora Jana Grzegorczyka. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh