Razno

Nekoliko filmova koje možete pogledati ove Korizme Preporučamo vam pet filmova prikladnih za razdoblje Korizme…

VIDEO Filmovi kojima ćete obogatiti ovu Korizmu

Foto: YouTube

 

Mnogi katolici u vrijeme Korizme ograničavaju upotrebu masovnih medija – filmove, televiziju, internet, radio, glazbu, novine…

To je odlična praksa, ali ne morate potpuno izbaciti medije, već ih samo prilagodite razdoblju Korizme. Isto vrijedi i za filmove. U nastavku vam donosimo pet filmova prikladnih za Korizmeno razdoblje.

Veličanstvena tišina

Riječ je o trosatnom dokumentarnom filmu o kartuzijancima, koji je postigao veliki uspjeh u Njemačkim kinima. Redatelj filma je Philip Groening, koji je 2005. godine, nakon što je završio snimanje filma, izjavio: „Kad sam nakon snimanja napustio samostan, razmišljao sam o životu koji sam živio i shvatio da je privilegij provesti nekoliko mjeseci u zajednici ljudi koji žive bez ikakvog straha“.
Na dozvolu za snimanje filma čekao je 17 godina. „Stroga i postojana životna rutina 1000 godina starog reda, kojemu je cilj i želja u tišini i samoći pronaći i slaviti Boga, odvija se gotovo bez riječi pred očima gledatelja, dok tišinu trenutka samo povremeno prekida zvuk zvona“. Redatelja je fascinirao način življenja bez nervoze i stalnog trčanja za karijerom i novcem, a ipak u neposrednom kontaktu sa stvarnim životom.

Lice: Isus u umjetnosti

Dvosatni dokumentarni film The Face: Jesus in art (eng. Lice: Isus u umjetnosti) govori o različitim načinima na koje je Isus prikazan u umjetnosti diljem svijeta. Na snimanju su sudjelovali Mel Gibson, Ricardo Montalban, Bill Moyers, Edward Herrmann, Patricia Neal i mnogi drugi.

Dnevnik seoskog svećenika

Francuski film iz 1951. govori o mladom svećeniku koji dolazi u župu u naselje Ambricourt, gdje ga siromašni seljani dočekuju s nepovjerenjem. No, mladi župnik počinje gorljivo širiti vjeru, čak pokušava pomoći vojvodinoj obitelji. Film je snimljen prema romanu Georgesa Bernanosa.

Patnja Ivane Orleanske

Francuski nijemi film iz 1928. godine govori o patnjama mučenice Ivane Orleanske. Film se temelji na stvarnim zapisima sa suđenja. Režirao ga je Carl Theodor Dreyer, a Ivanu Orleansku glumi Renée Jeanne Falconetti.

Čudotvorac

Animirani film o Isusu Kristu iz 2000. godine, na zanimljiv način donosi priču o njegovu životu. Idealan je za cijelu obitelj tijekom ovog razdoblja.

Priredila Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh