Duhovnost

U KOGA SE POUZDAJEŠ

„Neću ovime dosađivati Bogu; mogu to sâm”

Neću ovime dosađivati Bogu; mogu to sâm

Foto: Shutterstock

 

Prorok Izaija je rekao Izraelu: »„Teško sinovima odmetničkim!” – riječ je Jahvina. „Oni provode osnove koje nisu moje, sklapaju saveze koji nisu po mom duhu, i grijeh na grijeh gomilaju”« (Iz 30,1). Hebrejska riječ za teško ovdje označava duboku žalost i tugu nad onim što Bog opisuje kao odmetništvo, što znači otpad, tvrdoglavost, odlazak.

Jednostavno rečeno, Bog kaže: „Moj se narod više ne savjetuje sa mnom. Ne traži me za vodstvo i savjet. Umjesto toga, oslanja se na ruku tijela; svaki put kad nešto učini ne tražeći mene nego okrećući se za pomoć svijetu, gomila grijeh na grijeh. Ostavili su svoje pouzdanje u jaku ruku Gospodnju.”

Mi zapravo želimo moliti u vezi sa svim i dopustiti Bogu da ima kontrolu, ali prečesto, kad se pojavi kriza i stvari napreduju sporo, uzimamo stvari u svoje ruke

Danas pod odmetništvom smatramo odbijanje poslušnosti Riječi Božjoj i okretanje drogi, alkoholu, seksualnom nemoralu i drugim velikim grijesima. Ali odmetništvo o kojem Bog ovdje govori daleko je neugodnije od tih stvari. Vlastiti je Gospodnji narod govorio: „Nemojmo ovim dosađivati Bogu; imamo mudrost pa ćemo raditi sami”.

Božji narod je predobro znao da se mora uzdati u Gospodina u svakoj situaciji, bez obzira kako beznačajna ona bila. Psalmi su ih neprekidno na to podsjećali: „Moja mi se duša utječe tebi! U sjenu se tvojih krila zaklanjam” (Ps 57,2). „Ti postade meni pomoć, kličem u sjeni krila tvojih” (Ps 63,8).

Gospodin je žalostan kad sâmi poduzimamo korake kako bismo pokrenuli svoje planove, ne čekajući na njega. Mi zapravo želimo moliti u vezi sa svim i dopustiti Bogu da ima kontrolu, ali prečesto, kad se pojavi kriza i stvari napreduju sporo, uzimamo stvari u svoje ruke. Možda postajemo nestrpljivi s Gospodinovim rasporedom, ali važno je upamtiti da svojim vlastitim rasuđivanjem nećemo ostvariti Božji najbolji plan. A Riječ obećava zaklon i klicanje kad se uzdamo u njega.

Autor: David Wilkerson (1931-2011)

Izvor: http://www.davidwilkersonincroatian.blogspot.hr / http://www.worldchallenge.org/devotions; World Challenge, Inc.; PO Box 260, Lindale TX 75771, SAD

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh