Aktualnosti

IZ UVODNIKA BOOKA BR. 116

Ne želimo završiti u paklu, a ipak želimo uživati u sakupljanju bogatstva Kratak ulomak iz uvodnika najnovijeg „Booka“, glavnog urednika Josipa Lončara

Zašto ne vjerujemo u Boga

Foto: Shutterstock


 

Nema oslobođenja bez istine

Isusov stav je jasan: „Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici: upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi“ (Iv 8,31-32) Kako to funkcionira? Za primjer zamislimo sljedeću situaciju: ne želimo završiti u paklu, a ipak želimo uživati u sakupljanju bogatstva (često nauštrb zdravlja, obitelji, molitve i na štetu zaposlenika i poslovne konkurencije) i ne pada nam na pamet da ga dijelimo drugima u potrebi na način na koji to od nas očekuje Božja riječ (a što Bog očekuje znamo jer smo, na svoju veliku žalost, barem jednom čuli ili pročitali što Isus govori o toj temi).

Zato postanemo ‘veliki vjernici’, odnosno počnemo činiti sve što od nas očekuje Crkva

Zato postanemo ‘veliki vjernici’, odnosno počnemo činiti sve što od nas očekuje Crkva: idemo redovito u crkvu i na sakramente, redovito molimo i dajemo više od drugih (pazimo da damo više, ali ne razmjerno onome što posjedujemo, nego količinski više), no nikako ne želimo ponovno čitati evanđelja, posebno ne one Isusove riječi koje govore o davanju – svojevoljno se ne želimo suočiti s Istinom. Možda ćemo čak pronaći i neki drugi vid služenja Bogu, kojim namjeravamo ‘nadoknaditi’ svoje glavno, otpadničko ponašanje.

… ako se sada ne naviknemo imati problema sa savješću, imat ćemo ga na vječnom sudu

Isto bismo mogli reći i za mnoge druge ‘užitke’, poput ovisničkog uživanja u jelu, piću, pušenju; poslu, navikama i hobijima, koji nam troše vrijeme i druge resurse koje bismo trebali posvetiti obitelji, bližnjima u potrebi i Bogu – za sve ono što hrani našu sebičnost i egocentričnost. Znamo da onog trenutka kad se suočimo s Istinom, s Božjom riječi, više nećemo moći živjeti slobodno i nesputano – savjest će nam proraditi i sve će nas više i više mučiti i donositi nam nemir. Istina uvijek dovodi do problema sa savješću, no ako se sada ne naviknemo imati problema sa savješću, imat ćemo ga na vječnom sudu. (…)

 

Cijeli tekst uvodnika 116. broja mjesečnika „Book” (za kolovoz 2019.) glavnog urednika Josipa Lončara možete pročitati u tiskanom izdanju.

Cijeli broj možete prelistati OVDJE (stranice su blurane).

Svoj primjerak Booka nabavite na kioscima Tiska ili se možete pretplatiti, čime godišnje štedite 60 kuna (ovdje). 

Stranice 30/100:

Autor: Josip Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh