Aktualnosti

PIŠE MAJA IVANČIĆ

Naša suradnica objašnjava: Što trebamo znati o konverziji eura Hrvatska uskoro postaje 20. članica Eurozone, a što to znači za sve nas i što se mijenja uvođenjem nove valute, objašnjava naša suradnica Maja Ivančić, stručna specijalistica komunikacijskog menadžmenta.

Naša suradnica objašnjava: Što trebamo znati o konverziji eura

Foto: Shutterstock

 

Odluka o uvođenju eura

Vijeće Europske unije sredinom srpnja donijelo je Odluku o prihvaćanju i primjenjivanju euro valute u Hrvatskoj, počevši od 1. siječnja 2023. godine. Hrvatska postaje 20. članica Eurozone te je utvrđen fiksni tečaj konverzije kune u euro koji iznosi 1 euro = 7,53450 kuna.

Banke će na dan uvođenja eura automatski i bez naknade provoditi konverziju kunskih sredstava na računima, depozitima, kreditima i drugim novčanim iskazima vrijednosti po fiksnom tečaju konverzije.

Razdoblje obveze dvojnog iskazivanja cijena (u kunama i eurima) prema potrošačima započinje najkasnije 5. rujna 2022., i završava protekom 12 mjeseci od dana uvođenja eura.

Guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić, istaknuo je da će Hrvatska ulaskom u europodručje imati konkretne, izravne i trajne koristi. U najvećoj mjeri nestat će valutni rizik, a Hrvatska će biti investicijski atraktivnija i sigurnija u vremenima kriza.

Kako će se provoditi konverzija

Konverzija će se provoditi primjenom pravila za preračunavanje i zaokruživanje sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Prema načelu neprekidnosti ugovora i drugih pravnih instrumenata, uvođenje eura neće utjecati na primjenu postojećih ugovora o štednji, kreditu, i sl., stoga nije potrebno sklapati nove ugovore. U Narodnim novinama br. 57 od 20.5.2022. objavljen je Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Zakonom se uređuje uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, pravila za preračunavanje, opskrba i zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura, dvojni optjecaj, dvojno iskazivanje, primjena načela neprekidnosti pravnih instrumenata, proračuni, financijski planovi, poslovne knjige, financijski izvještaji i porezi u procesu uvođenja eura, nadzor nad primjenom Zakona te prekršajne odredbe.

Svaka zemlja članica Eurozone ima mogućnost stavljanja motiva na nacionalnu stranu euro kovanica, te će na hrvatskim euro kovanicama biti motivi Nikole Tesle, geografska karta Hrvatske, životinja kuna te šahovnica i natpis „HR“ na glagoljici u pozadini glavnih motiva

Euro je jedan od glavnih simbola europske integracije i svaka zemlja članica Eurozone ima mogućnost stavljanja motiva na nacionalnu stranu euro kovanica, te će na hrvatskim euro kovanicama biti motivi Nikole Tesle, geografska karta Hrvatske, životinja kuna te šahovnica i natpis „HR“ na glagoljici u pozadini glavnih motiva.

Najveća promjena valute u povijesti, dogodila se 1. siječnja 2002. uvođenjem novčanica i kovanica eura u svakodnevne živote milijuna građana 12 država članica Europske unije čemu su prethodila desetljeća temeljitih priprema. Europski valutni sustav pokrenut je 1979. godine, a desetak godina kasnije započelo je razdoblje pripreme u tri faze. Euro je uveden 1. siječnja 1999., a prve tri godine upotrebljavao se samo za računovodstvene svrhe i elektronička plaćanja kao „nevidljiva” valuta. Sredinom pripremnog razdoblja, 1995. godine tijekom konferencije u Madridu, Europsko vijeće odabralo je naziv valute. Simbol € temelji se na grčkom slovu epsilon (Є) što je prvo slovo riječi „Europa”, a dvije usporedne crte simboliziraju stabilnost. Euro je danas valuta 19 država članica EU-a te ju koristi više od 340 milijuna Europljana. Novčanice su jednake u svim zemljama europodručja dok kovanice s jedne strane imaju zajednički dizajn, a s druge specifičan za svaku pojedinu zemlju.

Molitva sv. Mateju

Sveti Matej štuje se kao zaštitnik poreznika, carinika, knjigovođa, bankara i stražara. Spomendan bilježimo 21. rujna. “Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce” (Matej 6, 19-21). Svetom Mateju možemo iskazati naše molitve namijenjene financijskom blagoslovu.

„Presveta Djevice Marijo, molim te zamoli svog Božanskog Sina, Gospodina našega Isusa Krista, da dopusti svetom Mateju, apostolu, da nam pomogne u našim financijskim nevoljama i da nam usliša ovu našu molbu: ‘Dragi sveti Mateju, apostole Isusa Krista, usrdno te molimo, pomozi nam u našim nevoljama, pomozi nam podmiriti sve naše obaveze, platiti dugove i podmiriti sve naše svakodnevne potrebe. Mi znamo da nismo gospodari dobara koja nam je Bog dao i povjerio na upravljanje, nego samo upravitelji tih dobara, ali te usrdno molimo da nam pomogneš sačuvati sve što posjedujemo, tako da nam to ne unište zli pakleni duhovi u svojem bijesnom jurišu i u svojem napadu. To te molimo po Gospodinu našem Isusu Kristu. Amen.’“

Na tu nakanu prikazujemo ti: Oče naš, 3 Zdravo Marije i Slava Ocu…

Autorica: Maja Ivančić, stručni specijalist komunikacijskog menadžmenta; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh