Aktualnosti

KRVAVI USKRS

Napad na kršćane: Prema zadnjim službenim podacima u Šri Lanki ubijeno je 290 osoba, a ranjeno oko 500 Mnogi su fotografiju Kristova kipa pošpricanu krvlju žrtava proglasili simbolom pokolja u Šri Lanki…

Foto: Facebook

 

U terorističkim napadima u Šri Lanki za vrijeme uskrsne mise poginulo je 290 osoba, a ranjeno njih oko 500. Kardinal Malcolm Ranjith iz Colomba rekao je da nisu očekivali napade na kršćane, te je također izrazio nadu da će vlast otkriti tko stoji iza napada.

U ranijoj izjavi kardinal Ranjith pozvao je vladu da kazni svakoga tko je sudjelovao u napadima, rekavši da se „samo se životinje mogu tako ponašati“.

Papa Franjo također je uputio apel za molitvu i solidarnost prema Šri Lanki: „Molim za brojne poginule i ranjene, te sve molim da ne oklijevaju ponuditi toj dragoj zemlji svu potrebnu pomoć. Nadam se da će svi osuditi ta teroristička i neljudska djela koja se nikada ne mogu opravdati.“

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je izrazio sućut narodu Šri Lanke i rekao da su Sjedinjene Američke Države spremne pomoći. Potpredsjednik Mike Pence osudio je napad na kršćanstvo i vjerske slobode.

Iako nitko nije preuzeo odgovornost za napade, policija u Šri Lanki uhitila je 24 osobe.

Čini se da, prema pisanjima medija, policijsko upozorenje 11. travnja da se planiraju teroristički napadi nije preneseno vladi ili je prošlo nezapaženo. Premijer Ranil Wickremesinghe rekao je u nedjelju da mu nisu rekli za upozorenje, dodavši kako je trenutno prioritet „uhititi napadače“.

Vlada Šri Lanke za napade je okrivila lokalnu radikalnu islamističku skupinu, dodavši da joj je pomoć pružila međunarodna teroristička organizacija, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.

Mnogi su fotografiju kipa uskrsloga Krista iz crkve sv. Sebastijana u Katuwapitiyi, pošpricana krvlju, proglasili simbolom pokolja u Šri Lanki, gdje kršćani čine vjersku manjinu.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh