Razno

PREDMETI KOJI FASCINIRAJU ČOVJEČANSTVO

Najpoznatije relikvije povezane s Isusom Kristom Sve relikvije su istinska svjedočanstva vjere i kršćanskog zanosa

Najpoznatije relikvije povezane s Isusom Kristom

Foto: Shutterstock

 

Relikvije povezane s Kristom, već stoljećima fasciniraju čovječanstvo; od najintrigantnijih do manje poznatih. Sve predstavljaju istinska svjedočanstva vjere i kršćanskog zanosa:

 

  1. Trnova kruna

Od 1806. godine ova je relikvija dio blaga katedrale Notre Dame u Parizu. U 13. ju je stoljeću u Francusku donio sv. Luj, koji je posebno uredio mjesto za relikvije: gotičku kapelu Sainte Chapelle. Vjernici ju mogu razgledati svakog prvog petka u mjesecu i svakoga petka tijekom korizme.

 

  1. Torinsko platno

Sve od 1898. godine, kada je Secondo Pia javno izložio fotografiju na kojoj je Kristov portret čudesno precizno prikazan, ovo platno dugo četiri metra, tema je znanstvenih rasprava i s dubokim poštovanjem nadahnjuje vjernike širom svijeta.

 

  1. Sveta tunika

Javnosti se prikazuje svakih 50 godina, a čuva se u bazilici Saint Denis of Argenteuil, u Francuskoj. Smatra se da ju je Isus nosio na putu do Kalvarije.

 

  1. Kapa iz Cahorsa

U Kristovo vrijeme, glave pokojnika bile su prekrivene kapom. Preuzeta od apostola nakon Isusovog uskrsnuća, ova relikvija bila je u Jeruzalemu 800 godina prije nego je dana Karlu Velikom, koji ju je poklonio biskupu francuskog grada Cahors. Danas se čuva u kapeli Saint Gausbert u Cahorsu.

 

  1. Željezna kruna Lombardije

Dragocjeni simbol talijanskog plemstva, željezna kruna, izrađena je 591. godine. Unutarnji je prsten navodno iskovan iz metala jednog od čavala s Kristova križa, kojeg je otkrila sv. Helena. Krunu su nosili brojni velikani – od Karla Velikog do Ferdinanda I., uključujući i Karla V. i Napoleona.

 

  1. Sveto koplje

Za sveto koplje, koje je probilo Kristovo tijelo dok je bio na križu, tvrdilo se da se nalazi svugdje u Europi – od Antiohije do Rima; od Armenije do Svetog Rimskog Carstva. U 13. stoljeću, Louis IX. Kupio je i odnio dio fragmenta u kapelu Saint Chappelle u Parizu, gdje je nestala tijekom revolucije. Od 1492. godine, drugi dio fragmenta nalazi se u Rimu.

 

  1. Zlatni kalež Valencije

Kalež koji je Krist koristio tijekom Posljednje večere, mogao bi biti u španjolskoj Valenciji. Tijekom španjolskog građanskog rata sačuvali su ga vjernici. 1982. godine za vrijeme posjeta Španjolskoj, Ivan Pavao II. koristio ga je na služenju svete mise.

 

  1. Stup bičevanja

Smatra se stupom za koji je Isus bio vezan za vrijeme bičevanja. Danas je djelomično izložen javnosti u bazilici Saint Praxedes u Rimu.

 

  1. Sveti čavli Carpentrasa

Kada je na mjestu raspeća otkrila Križ, sveta je Helena rekla da je pronašla i svete čavle. Čavao koji je pribijen držao Kristovu desnu ruku za križ, koristio je car Konstantin, sve dok ga nije izgubio. Kasnije je pronađen u Carpentrasu, u regiji Vaucluse na jugoistoku Francuske.

 

  1. Veronikin veo

Sveto je lice ikona koja „nije napravljena ljudskom rukom“; slika je čudesno nastala kada je Veronika stavila svoj veo na Kristovo lice na putu do Kalvarije. Za veo Manoppello, koji se čuva u istoimenom svetištu u Italiji, smatra se da predstavlja sliku Presvetog lica Isusova.

Izvor: Aleteia

Priredio Krunoslav Fučkor; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh