Svijet

ŠPANJOLSKA I POLJSKA

MRŽNJA I NASILJE OSTALI BEZ REAKCIJE Poziv na palež klera i crkava putem društvenih mreža Prošli tjedan u Poljskoj, a sada u Španjolskoj. Iako na društvenim mrežama stoje pravila o zabrani govora mržnje i poziva na nasilje, u ovim slučajevima se ne primjenjuju

Foto: Pixabay

 

Twitterom se proširila oznaka #FuegoAlClero (spalite kler) koja je nastala u svrhu podrške reformi obrazovnog sustava u Španjolskoj. Iako je riječ o sadržaju koji očito krši Twitterove standarde protiv govora mržnje, objave s pozivom na nasilje prema svećenicima nisu uklonjene.

Oznaku #FuegoAlClero proširili su korisnici koji su stali u obranu zakona kojim bi se španjolski obrazovni sustav reformirao na način da bi država upravljala vjeronaukom u školama i ograničila pomoć tisućama katoličkih škola čime bi njihov opstanak bio ugrožen, piše Crux, a prenosi Bitno.net.

Spomenutoj oznaci #FuegoAlClero pridružili su se i pozivi na spaljivanje crkava jer su, kako kažu neki koji takve objave stavljaju, “jedine crkve koje prosvjetljuju one koje gore”.

Stanje u Poljskoj je alarmantno. Katolici tijelima brane crkve 

Poziv na palež crkava pojavio se prošle nedjelje i u Poljskoj. Tamo je varšavski ogranak pokreta Strajk Kobiet, koji je organizirao prosvjede protiv odluke Ustavnog suda o zabrani pobačaja na temelju invaliditeta nerođenog djeteta, na svojoj Facebook stranici objavio ilustraciju spaljene crkve uz natpis “Nedjelja. Crkve su otvorene, a kazališta zatvorena. To je žalosni simbol konca ove vlasti”.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh