Aktualnosti

NAKON ZABRANE EUGENIČKOG POBAČAJA

VIDEO Stanje u Poljskoj je alarmantno. Katolici tijelima brane crkve Vrijeđanje, nasilje, uvredljivi natpisi i ometanje bogoslužja i profanacija... Proteklih dana u Poljskoj se odvija pravi rat protiv onih koji štite nerođene

Foto: Chatolic Arena Facebook

U prošli četvrtak je poljski Ustavni sud ukinuo mogućnost pobačaja zbog malformacije ploda, ocijenivši da je u suprotnosti s Ustavom. Predsjednica Vrhovnog suda Julia Przylebska rekla je, prenosi The New York Times, da je dopuštanje pobačaja u slučajevima fetalne abnormalnosti legaliziralo „eugeničke postupke u odnosu na nerođeno dijete, uskraćujući mu time poštivanje i zaštitu ljudskog dostojanstva“. Budući da poljski ustav jamči pravo na život, dodala je, prekid trudnoće na temelju zdravlja fetusa predstavlja „izravno zabranjeni oblik diskriminacije“.

Od te odluke Poljska je pod prosvjedima. Diljem zemlje dignuli su se na noge protivnici te odluke, a svakim danom „mirni“ prosvjednici sve očitije izražavaju svoju ljutnju. U nedjelju su misna slavlja diljem zemlje prekidana upadima aktivista. Crkve su išarane proabortivnim parolama, kipovi ispred svetišta oblijepljeni proabortivnim plakatima…

Vulgarizmi i skandiranje proabortivnih parola čuli su se i pod prozorom svetog pape Ivana Pavla II. u Varšavi, koji je s tog istog prozora blagoslivljao narod. Okupljali su se i ispred kuće nadbiskupa.

Goran Andrijanić, novinar koji već nekoliko mjeseci živi u Poljskoj i piše za poljski tjednik ‘Sieci’, u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu kazao je kako je situacija u Poljskoj rezultat osmišljene i koordinirane strategije kojoj je cilj unijeti nemir u društvu.

„Ljudi koji vode ovu priču oko prosvjeda ciljano idu na agresiviranje cijele ove situacije. Oni pozivaju ljude da i dalje dolaze u crkve i da rade to što rade.“

Također je istaknuo kako se nasuprot prosvjednika koji ometaju euharistijska slavlja, formirala jedna druga struja, ona vjerska, koja stražari, odnosno brani ulazak u crkve prosvjednicima kako ne bi profanizirali sakralni prostor.

Istaknuo je kako katolici u Hrvatskoj mogu prije svega moliti da sve dobro prođe.

„Volio bih vidjeti neke javne deklaracije, potpore Crkvi i braći i sestrama katolicima u Poljskoj, a potom Poljskoj državi i pravnom sustavu koji je zabranio eugenički pobačaj. Riječ je o jednom od najvažnijih ‘pro life’ zbivanja u posljednjih nekoliko desetljeća. Čini mi se da to nama prolazi ispod radara“, poručio je Andrijanić, dodajući na kraju da je najvažnija molitva.

Predsjednik Poljske biskupske konferencije i poznański nadbiskup Stanisław Gądecki reagirao je na kritike na odluku Ustavnog suda o neustavnosti odredbe zakona o mogućnosti pobačaja zbog oštećenja ili bolesti kod nerođenog djeteta, nakon što su prosvjednici u nedjelju 25. listopada oskvrnuli crkve u nekoliko gradova, prenosi IKA.

„Izražavam žaljenje jer danas su vjernici u mnogim crkvama bili spriječeni moliti te im je oduzeto pravo ispovijedanja njihove vjere. Vrijeđanje, nasilje, uvredljivi natpisi i ometanje bogoslužja i profanacija, što se događa proteklih dana, nisu ispravan način djelovanja u demokratskoj zemlji“, rekao je nadbiskup.

Nabiskup Gądecki zamolio je sve da izraze svoje stavove na društveno prihvatljiv način, poštujući dostojanstvo svakog ljudskog bića.

Goran Andrijanić u komentaru za Bitno.net napisao je: „Poljska ponovno, kao i osamdesetih godina prošloga stoljeća kada je iz nje krenula “iskra” koja je srušila komunizam, postaje nekom vrstom predvodnice svih onih koji žele pravedno i slobodno društvo. A kao što svi dobro znamo, takvog društva nema bez pravde i bez slobode za one najslabije među nama.“

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh